Magyarorszag.hu

Informatikus levéltárosokra lesz szükség

A jövő évtől egységes lesz a hazai levéltárak számítógépes rendszere, ez új feladatokat ró a szakemberekre. A dokumentumok digitalizálására előreláthatólag tízmilliárd forintot költenek.

Az elektronikus közigazgatás kiépítésében és működésében főszerepet szán a levéltáraknak a kulturális tárca, mondta Bozóki András miniszter Egerben, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén. Mint hangsúlyozta, a levéltár a múlt és a nemzeti kultúra őrzője, dokumentumai a jövőben új adathordozókon jelennek meg. Mindez az eddigiektől eltérő szakértelmet kíván a levéltárakban dolgozóktól - mutatott rá a miniszter. Ehhez informatikus levéltárosokat kell képezni, illetve átképzésre lesz szükség, ez a feladat főként a kulturális és az oktatási minisztériumra hárul.

A levéltári munkában előrelépést jelent, hogy 2006 januárjától egységes számítógépes rendszer használatára állnak át. Ezt a fejlesztést 50 millió forinttal támogatta a kulturális tárca. Bozóki András elmondta, hogy Magyarországon 85 intézményben 385 ezer iratfolyóméter dokumentum található; az elsődleges cél a legrosszabb állapotú dokumentumok digitalizálása, majd folyamatosan az egész anyag feldolgozása. Közölte: a tárca szakmai és informatikai stratégiája év végére elkészül. Megvalósításához a Nemzeti Kulturális Alapprogramban 10 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez pályázat útján juthatnak hozzá az intézmények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!