Napi Online

Újjáélesztik a VOSZ informatikai tagozatát

Újjáalakult az ország egyik legjelentősebb vállalkozói szövetségének informatikai tagozata, a VOSZ IT. Az informatikai szekció elnökének Kádas Pétert, a Protégé Consulting ügyvezetőjét választották - akit a régi-új szervezet céljairól kérdeztünk.

Miért élesztették újjá az IT-szekciót?
- A VOSZ-nak jelenleg is számos olyan tagja van, amely az informatikai szektorban érdekelt, ezért első lépésként egymás között kellett megtalálnunk a közös célokat, hogy kifelé is egységesen képviselhessük az érdekeinket.

Mi a célja a szervezetnek?
- A célunk az, hogy független szervezetként az informatikai terület valós súlyának megfelelő képviseletet kapjunk. Ma már nem szükséges bizonyítani, hogy az informatika az infrastruktúra része, legyen szó akár egy kisebb méretű vállalatról vagy éppen a közigazgatásról. Egy ésszerűen átgondolt és megvalósított informatikai beruházás már rövid távon is jelentős haszonnal járhat, ennek az ellenkezője pedig hosszú távon okozhat károkat. A tagjaink egyetértenek abban, hogy folyamatos párbeszéd szükséges a szakmával, a mindenkori kormányzattal és a hasonló profilú civil szervezetekkel egyaránt.

Hasonló céllal működik az Informatikai Vállalkozások Szövetsége. Nem gondolja, hogy az új szervezet megosztja majd az iparágat, s ezzel több kárt okoz, mint hasznot?
- Nem. Már eddig is több civil szervezet képviselte az iparág szereplőit. Például a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Magyar Agrárinformatikai Szövetség, az Informatikai és Könyvtári Szövetség vagy a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség, és még sorolhatnám. Ráadásul mi kevesebb területre koncentrálunk, mint az IVSZ, ezért azt gondolom, hogy az új tagozat inkább színesíteni fogja a civil szervezetek sorát, mint hogy megossza az iparág képviseletét.

Mely területek azok, amelyekre fokuszálnak?
- A hazai kutatás-fejlesztés támogatási lehetőségeinek elemzése, értékelése és a kutatás-fejlesztés hatékony támogatási modelljeinek kialakítása, tudástranszferbázis létrehozása. A hazai kis- és középvállalkozások beemelése az ICT szektor műszaki élvonalába, tevékenységük stratégiai támogatása, külföldi piacra jutásuk elősegítése. Az unió strukturális alapjainak tervezésében történő közreműködés, forrástervezés a mindenkori kormányzattal együttműködve, valamint a működő forráselosztó rendszerek hatékonyabbá tétele. És nem utolsósorban egy minősítési rendszer kialakítása a hazai informatikai vállalkozások részére, a minősítési rendszer brandjének építése, a minősítés gyakorlati hasznot hozó előnyeinek bővítése.

Milyen forrásból tudják finanszírozni a programjaikat?
- A programokat a VOSZ IT elsősorban nem a saját forrásaiból finanszírozza. A források az Európai Unió Strukturális Alapjai révén részint már most is rendelkezésre állnak, ám ennek megfelelő felhasználása, a programok kialakítása, a pályáztatás rendszerének lebonyolítása sok esetben nem a legmegfelelőbb. Az elkövetkező években az Európai Unió megközelítőleg 1000 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és informatikára hazánkban. Amennyiben ezt megfelelően tudják felhasználni a hazai informatikai vállalkozások, a mi programjainkban foglalt célok egy része is megvalósulhat.

Az újraszerveződéssel sikerült-e már valamilyen eredményt elérniük?
- Igen. Január 31-én, első lépésként az Informatikai és Hírközlési Minisztérium együttműködést ajánlott a VOSZ-nak. Az együttműködés 10 ezer kis- és középvállalkozás számítógép-ellátottságát segítő program kialakítását és a pályáztatásban való részvételt foglalja magában. A VOSZ országos hálózata ehhez megfelelő keretet, az informatikai szekció pedig a terület szakértelmét biztosíthatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!