Berta Sándor

Nő a merevlemez-szektorok mérete

A merevlemez-szektorok a jövõben nagyobbak lesznek az eddig megszokottnál. Errõl határozott az International Disk Drive, Equipment and Materials Association (IDEMA) nevû szakmai szervezet.

A winchesterekben lévõ szektorok 30 éve 512 byte-ot tesznek ki, a jövõben egy szektorban akár 4096 byte is elraktározható lesz. A 4 kB-os szektorméret alkalmazása a szakemberek szerint megnöveli majd az adatsûrûséget, és ezzel növekvõ tárolókapacitású merevlemezek fejlesztését és gyártását teszi lehetõvé. Ezzel párhuzamosan csökkenhet a gigabájtonkénti adattárolási költség is.

"A 4 kB-os szektorokhoz már hatékony hibajavításra van szükség, azonban ezek a technológiák már megvannak, így nincs ok az aggodalomra" - vélte Dr. Martin Hassner, az IDEMA tagjának számító Hitachi GST munkatársa. A hardvergyártók mellett egyébként a Microsoft is tagja volt az IDEMA Long Data Block Committee-nek és a cég képviselõi teljes mértékben támogatták az elképzelést. A Windows Vista már támogatni fogja az új szektor-elrendezésû winchestereket is.

Az elsõ új háttértárolók várhatóan az idén év végén jelennek meg a számítógépekben és a számítástechnikai boltokban. A gyártók megígérték, hogy gondoskodni fognak a régi és az új technológia kompatibilitásáról. A felhasználóknak mindenesetre eleinte biztosan nehéz lesz megszokniuk a változásokat és a számítástechnikai boltoknak is jól meg kell majd különböztetniük egymástól a régi és az új modelleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • craesh #6
    a fent irtak még semmi konkrétat nem mondanak...
    majd ha kész a prototipus ugyis meglátjuk a teszteket. a többi csak spekuláció
  • dez #5
    Itt nem a blokkméretről van szó...
  • waterman #4
    aki sok nagy file-al dolgozik azoknál az adatelérés gyorsulhat, hisz nem tud annyira fragmentálódni. viszont ott lesz vicces a dolog amikor nagyon apró fileok százait kell majd tárolni(pl weblapok apróbb design elemei, vagy akár szövegfileok) : valós méret 1 kb, foglalt méret a lemezen 4kb.. mondjuk egy előnye van: egy már korábban létrehozott file, a hozzáírástól kisebb valószínűséggel fog töredezni. :) jöhetnek a terrabyte-os winyók:)
  • Tetsuo #3
    Tehát mennyi a nyereség??
  • stukov #2
    "nehéz lesz megszokniuk a változásokat" : mit lehet ebből észrevenni? Mert ha jobb lesz tőle, akkor megszokom gyorsan, ha meg rosszabb, akkor meg minek?
  • Riddick #1
    Pöpec