Berta Sándor

20 GB-nyi adat tárolására képes az új DVD-alternatíva

Újabb formátum szállt be a DVD-utód címért folyó harcba. A New Medium Enterprises (NME) cég által a CeBIT-en bemutatott új optikai adattároló neve Versatile Multilayer Disc (VMD).

A VMD a gyártó állítása szerint egy olyan DVD-alternatíva, amelyen úgynevezett semireflektív adatrétegek találhatóak és amelynél nincs szükség a lemezek ezüstös reflexiós réteggel való ellátására. Az NME tájékoztatása szerint ezért lehetséges az, hogy a többrétegű korongok átlátszóak. Az egyes adattároló rétegeken 5 GB-nyi információ fér el. A New Medium Enterprises a CeBIT-en kiállított egy három-, illetve egy négyrétegű diszket. Előbbi 15, utóbbi 20 GB-nyi adat tárolására képes. Ám a gyártó képviselői elmondták, hogy elméletileg akár egy lemezen nyolc adattároló réteg is elhelyezhető, így a maximális adattárolási kapacitás 40 GB is lehet.

A VMD előnye abban is rejlik, hogy nincs szükség új meghajtók kifejlesztésére, hiszen azt a meglévő DVD-rekorderek olvasófeje is képes olvasni. Az NME állítása szerint a meghajtók gyártóinak csupán egy dolgot kellene teniük: át kellene programozniuk a lézerfejet úgy, hogy az képes legyen a többrétegű lemezek olvasására, illetve a különböző rétegekre való fókuszálásra.

Az NME a CeBIT-en bemutatott egy módosított DVD-lejátszót, amelyet egy számítógép USB-portjára csatlakoztattak és ami egy VMD-n tárolt nagyfelbontású filmet játszott le. A készülék az MPEG-2-es adatfolyamot képes volt 19,7 MB/s-os átlagos adatátviteli sebességgel dekódolni, illetve a távirányító segítségével az egyes adattároló rétegek között váltani.

A Versatile Multilayer Disc titka a különleges adattároló rétegekben keresendő, amelyek csupán a vörös lézer 3 százalékát tükrözik csak vissza. Jarkyn Toursynov, az MSE munkatársa szerint ez már elegendő ahhoz, hogy a jelet a hagyományos DVD-rekorderek és lejátszók olvasófejei képesek legyenek beolvasni. A VMD ennek ellenére mégsem kompatibilis az összes DVD-lejátszóval, ám ettől függetlenül vonzó alternatíva lehet. Többek között azért is, mert előnye még, hogy a hagyományos DVD-lemez gyártósorokon is elkészíthető. A különbség Toursynov szerint csupán az, hogy a DVD-9 szabványú diszkeknél alkalmazott két réteg helyett négy kerül fel.

Az NME jelenleg annak a szükséges dekóderchipnek a kifejlesztésén dolgozik, amelyet később beépíthetnek a DVD-lejátszókba és a Set-Top-Box-okba. Szintén a technológia előnye, hogy a gyártást bármikor át lehet állítani a vörös helyett a kék lézer használatára, így egy 12 cm átmérőjű lemezen akár 200 GB-nyi adatot is lehetne tárolni. A VMD-hez kapcsolódó első szabvány specifikációi a gyártó tájékoztatása szerint idén nyárra készülnek el.

A New Medium Enterprises nevű vállalat jelenleg 17 szakembert foglalkoztat Ukrajnában és Oroszországban. A kutatók korábban a D Data nevű cégnek dolgoztak, amelyik tavaly mutatta be a fluoreszkáló adatrétegeket tartalmazó Digitális Többrétegű Lemezt (Digital Multilayer Disc) vagyis a DMD-t, amely azonban a kísérleti szakasznál tovább nem jutott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #10
    Remek dolog egy 20GB-os lemez, de haszna majd csak akkor lesz, ha írni is lehet olyat... Ez egyelőre még a kétrétegű DVD-nél is macerás, ha másért nem, a lemez ára miatt.
  • vgez #9
    minek ide leváltás amikor 65-100Ft ba kerül egy DVD az árral nem tudnak versenyezni, egyenlőre :o)
  • Tetsuo #8
    Azért ez a tech nem konkurencia, hanem kiegészítés.
  • nemcsakfeel #7
    inkább 8 centisre lenne 60 GB nyi adat.
    mi értelme van tenyérnyi korongnak ? !!! keccie!!
  • Cactus #6
    Lenne már valami egységes újdonság...talán egyszer...
  • Chappy #5
    semmi

    amúgy jó lesz a 40 gigás, csak télleg működjön!
  • gonz #4
    Szerintem túl későn jelentek meg ezzel az újítással, hogy be tudjanak szállni a blue-ray és a hdtv harcába. Van viszont egy fontos mondat:

    "..a gyártást bármikor át lehet állítani a vörös helyett a kék lézer használatára, így egy 12 cm átmérőjű lemezen akár 200 GB-nyi adatot is lehetne tárolni."

    Később talán ezzel a technológiával fejleszthetik tovább a blu-rayt ha azokon a lemezeket is át lehet így "alakítani", vagy esetleg már az első széria is magába foglalhatja.
  • Punkerwork #3
    hogy minél több lóvét öljön a konkurencia harcba, hiszen mi értelme 1 egységes szabványt kifejleszteni.....
  • Frenzy #2
    Ugyan már, három még nem olyan sok (jól számolom?). Hátha van még valakinek ügyes ötlete :P
  • Garfield #1
    Már olyan kevésnek éreztem a DVD-t leváltó adattárolási alternatívákat, de szerencsére van mégegy...