SG.hu

Előrelépés a Linux grafikai fejlesztésében

A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői mostantól könnyedén tudnak hozzádni a linuxos fejlesztéshez olyan iparági szabványoknak megfelelő effekteket, mint például az átlátszóság vagy az ablakok animálása.

A Novell bejelentette az Xgl (OpenGL-alapú X) grafikus alrendszerhez hozzádott, Novell által fejlesztett új funkciók elérhetőségét, amelyek az eddiginél gazdagabb grafikai lehetőséget biztosítanak a Linux-fejlesztők és -felhasználók számára. Az Xgl a Linux új megjelenítő-technológiája, amely kihasználja a ma már széles körben elterjedt, egyre gyorsabb ütemben fejlődő 3D megjelenítőhardverek előnyeit. A grafikus alrendszer fejlesztéseinek köszönhetően a Linux rendszer egyre több területen lesz használható, és egyre inkább előtérbe kerül a számítógépes munkaállomások piacán.

"A Linux az Xgl és a hozzá tartozó "Compiz" összeállító/ablakkezelő grafikai képességei miatt a desktop operációs rendszerek élvonalába tartozik" - mondta Nat Friedman, a Novell Linux fejlesztő csoportjának alelnöke. "A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői szabadon engedhetik kreativitásukat, mivel új, speciális effektusokat és felületmintákat építhetnek be bővítményeként az Xgl/Compiz rendszerbe. Ez a lehetőség jelenleg egyetlen más platformon sem valósítható meg. A Novell kulcsfontosságú szerepet tölt be a Linux platform következő generációs fejlesztéseinek innovációjában" - tette hozzá Friedman.

A Novell David Reveman mérnök irányításával támogatja az Xgl grafikus alrendszer fejlesztését, hiszen ezzel a lépéssel előnyt biztosíthat mind a hardverforgalmazóknak, mind a szoftverfejlesztőknek, és általuk a végfelhasználóknak is. A Novell által kiadott Compiz segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre olyan bővítményeket, amelyek rendkívül látványos grafikus effektusokat valósítanak meg: például átlátszóságot és fejlettebb animációt. A nyílt forráskódú alkalmazások fejlesztői mostantól könnyedén tudnak hozzádni a linuxos fejlesztéshez olyan iparági szabványoknak megfelelő effekteket, mint például az átlátszóság vagy az ablakok animálása Linux platformon.

A hardver- és szoftverforgalmazók teljes mértékben támogatják az Xgl technológiát, a nyílt forráskód közösség pedig egyetért abban, hogy a jelenlegi fejlesztések igen pozitívan befolyásolják a Linux, mint asztali operációs rendszer grafikus képességeinek korszerűsítését.

"A HP mindent elkövet annak érdekében, hogy ügyfelei bármely környezetben kihasználhassák a modern, nyílt forráskódú megoldásokat, a desktop megoldásoktól az adatközpontokig. Bízunk abban, hogy a Linux vizuális effektusainak fejlesztése további növekedéshez vezet a növekvő desktop-piacon" - mondta Christine Martino, a HP Open Source & Linux Organization alelnöke. "Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a HP és a Novell együttműködésének történetében, amelynek célja, hogy a nyílt forráskódú megoldások elfogadásához szükséges választási lehetőséget és ehhez tartozó szakmai hátteret biztosítsuk ügyfeleinknek" - tette hozzá Martino.

Ben Bar Haim, az ATI szoftverfejlesztő részlegének alelnöke szerint az Xgl keretrendszer a Linux munkaállomások további fejlesztésének nélkülözhetetlen eleme, ezért is támogatják a Novell azon törekvését, hogy a Linux munkaállomások a gyakorlatban minél szélesebb körben használhatóak és egyre népszerűbbek legyenek. "A Novell Xgl rendszerbe fektetett munka remek példa arra a célirányos fejlesztésre, amelyre a Linux desktop rendszernek szüksége van a piaci növekedéshez. A felhasználók a munka és a játék minden területén profitálni fognak a modern grafikus hardverből" - mondta Brendan Eich, a Mozilla műszaki igazgatója.

Az Xgl grafikus alrendszerhez hozzáadott új funkciók és a Compiz keretrendszer a gyorsan növekvő openSUSE projekt legújabb bővítései. A Novell által támogatott openSUSE.org egy olyan közösségalapú törekvés, amely a világ minden táján élő fejlesztőket bevonja a SUSE Linux felülvizsgálatának, tesztelésének és fejlesztésének folyamatába. A projekt célja, hogy e megoldás ne csak a fejlesztőkhöz, hanem minden felhasználóhoz eljusson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!