Gyurkity Péter

Intel: teljesítményben is elsők leszünk

A processzorgyártó újgenerációs asztali fejlesztéseinek nagyobb erejében bízik, míg vetélytársa fogyasztást csökkentene. A Core Duo chipek támogatását eközben egészen 2011-ig meghosszabbították.

Kevesebb mint egy hónap van hátra a következő Intel Developer Forum rendezvényig, és az Intel mobil platform csoportjának első embere, Mooly Eden, egy interjúban jelezte, hogy ezúttal is több újdonsággal készülnek. Válaszában elhangzott, hogy a Netburst architektúrát felváltó következő generáció - a második félévben debütáló Merom és Conroe processzormagok - a nagyobb teljesítményt és a visszafogott fogyasztást helyezik előtérbe. Véleményük szerint az AMD ezzel egy időben megjelenő termékeihez képest 20 százalékos erőfölényt harcolhatnak ki.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Eden hangsúlyozta, hogy a mobil Merom és asztali Conroe hamar megragadja majd azon forgalmazók, tesztelők és hardverspecialisták figyelmét, akik az AMD jelenlegi architektúráját nyilvánították elsődlegesnek a teljesítményt illetően. Az új generáció tagjainál ugyanis a Pentium 4-nél alkalmazott hosszú, nagy órajelen működő és nagy fogyasztású futószalagokat felváltották a rövidebb változatok, amelyek 31 helyett 14 lépcsőt alkalmaznak és alacsonyabb frekvenciával is beérik. Órajelenként az eddigi három helyett már négy műveletet hajtanak végre és az ikermagos processzoroknál általánossá válik a Core Duo esetében debütáló egyesített, összesen 4 MB gyorsítótár. Az integrált memóriavezérlő azonban egyelőre nem jön - Eden szerint ennek megvalósítása minimum másfél-két évet venne igénybe.

A Core Duónál maradva érdekes, hogy a vállalat éppen a napokban hosszabbította meg a terméktámogatást, kitolva azt egészen 2011-ig. Ezzel elsősorban a beágyazott termékek gyártóinak szeretnének kedveskedni, mivel azok így nagyobb bizalommal alkalmazhatják a chipeket. A hagyományos asztali fejlesztéseknél alkalmazott 1-2 éves ciklus itt nem túl megnyerő, hiszen a legtöbb gyártó nem hajlandó ilyen szűk időközönként újratervezni a teljes terméket. A támogatás részeként természetesen szoftveres eszközök is járnak, beleértve a fordítókat, tesztelőket és ellenőrző programokat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A nagy vetélytárs eközben szintén asztali üdvöskéinek fogyasztását csökkentené. Erre szükség is van, hiszen a DailyTech információi szerint a hamarosan bemutatkozó Athlon 64 FX-62 tipikus fogyasztása (Thermal Design Power, TDP) 125 watt, amely az FX-60 110 wattjáról nőtt meg. A június 6-án érkező hat ikermagos Athlon 64 X2 (3800+-tól egészen 5000+-ig) 89 watt TDP-vel, míg az egymagos, új foglalatú 3500+ és 3800+ 62 wattal is beéri. Ezeket egészítik ki az EE, vagyis Energy Efficient (energiahatékony) jelzésű változatok: az iker-, illetve egymagos EE Athlon 64 és Sempron chipek fogyasztása 65 és 35 watt körül alakul. Egyetlen kivétel van: az ikermagos Athlon 64 3800+ - társaival ellentétben - szintén beéri 35 wattal, tehát a kistestvér étvágyával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vjanika #19
    A legtöbb bejelentett, de aztán sohasem látott processzorokban is az Intel vezet de toronymagasan :-). Sőt a marketing kiadásokban és a processzorok fogyasztásában is elsők, de a technológia és a teljesítmény terén már csak a 2. hely maradt számukra.
  • Szemi90 #18
    Azért a hasonló kategóriájú procik közül még mindig az Intel a drágább.
  • Punker #17
    AMD nagy procik már drágábbak szal.....
  • Szemi90 #16
    Ejj. Nem megy ma a gépelés:

    No meg árban is... -- ezt szerettem volna
  • Szemi90 #15
    "A cimhez hozzaadnam: '...fogyasztasban mar elsok vagyunk.....'"
    No megy árban is...
  • MaSzKa #14
    felwett teljesítményben bizots hogy elsők
  • arty #13
    ez nem vicc, sztem tényleg igy volt, nem véletlen erőltették a netburstot :)

    "lassu energiazabálót mindenhova!" - sajnos a kellő eredmény elmaradt, a mai napig domináns processzorcég ...

    ha autot gyártott volna az intel ilyen minőségben, régen csődbementek volna...
  • Fen3gyerek #12
    Jaja

    majd a tesztek megmutatják, egyébként jővő nyárra itt az új nextgen AMD.
  • Hedgehunter #11
    A cimhez hozzaadnam: "...fogyasztasban mar elsok vagyunk....."