Gyurkity Péter

Új lehetőségek a bőr alá ültethető chipeknél

Több kutatócsoport is olyan új megoldásokat mutatott be, amelyek magát az emberi testet használják fel vezetőként, helyettesítve a hagyományos vezetékeket és rádiós kapcsolatokat.

Az International Solid State Circuits Conference (ISSCC) nevű rendezvény legújabb fejleményeiről a Cnet számolt be, ezúttal a bőr alá ültethető chipekre összpontosítva. Több olyan fejlesztést is ismertettek a kutatást folytató csoportok, amelyek révén kibővülhet a bőr alá ültethető chipek szerepe, és saját testünket is vezetőnek használhatjuk, akár a szórakoztató-elektronikai eszközöknél is.

Az egyik ilyen érdekes újítást bemutató csoport a dél-koreai illetőségű Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), amely a "Szilícium a Biológiában" című előadásban ismertette legújabb fejlesztéseit. Ezek között soroltak fel egy olyan speciálisan módosított iPod hordozható lejátszót, amely egészen érdekes módon továbbítja a jeleket a fülhallgatóba.

Ehhez ugyanis nincs szüksége vezetékre - ehelyett alkarunkat használja fel, és egy érintkezőből kiindulva a karon keresztül, saját testünkben, illetve bőrünk alatt halad a jel egészen a fülhallgatóig. Ezzel állításuk szerint megoldották a kábelezéssel, illetve az újabb technológiák (például Bluetooth) megbízhatóságával kapcsolatos problémákat. Az egyetlen zavaró tényező, hogy mindvégig rajta kell tartanunk egy ujjunkat az érintkezőn, amíg zenét szeretnénk hallgatni.

Ezekkel a chipekkel már évek óta kísérletezgetnek. Mexikóban már csaknem három éve piacra dobtak egy olyan, emberi szervezetbe implantálható mikrochipet, melynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhető a hordozó személy egészségi állapota. A speciális chip mindössze akkora, mint egy rizsszem, és a karba, illetve a csípő környékére ültethető be. A tudósok szerint azonban az eddigi megoldások nagy fogyasztásukkal, illetve alacsony adattovábbító sebességükkel problémát okoztak, nem voltak túl hatékonyak. A KAIST ezért meglehetősen széles frekvenciával és kisebb impulzusokkal operál, szemben az elődökkel, amelyek éppen fordítva, erősebb jeleket és szűk frekvenciát használtak.

Az Utah Egyetem szakemberei eközben olyan chipeken dolgoznak, amelyek a művégtagok agyi vezérlésében segédkeznének. Az elgondolás szerint ezek révén agyhullámokkal irányíthatnánk a művégtagokat, ami sokaknak óriási segítség lenne a mozgásban. Az eddigi vezetékes megoldások azonban túlságosan kényelmetlennek, impraktikusnak bizonyultak, míg testünk vezetőképességét kihasználva alapvetően változhat a helyzet. Természetesen ezek a projektek még jócskán kutatási fázisban vannak, arról nem ejtettek szót, hogy az új megoldások mikor kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    A kettő között nem is olyan sok a különbség, a milliárdos profit összekovácsolja őket.
  • FtranX #19
    Na jó, érdekcsoportok létezhetnek (és léteznek), de nem maffia-szerű szervezetekként (amire manapság az ember ezek hallatán asszociál), hanem közös érdekek mentén lobbizó, önálló szervek csoportjaiként.
  • dez #18
    Pedig több elég nagy hatalmú érdekcsoport is létezik. Hol élsz te, a Holdon? ;) Inkább csak az a kérdés, mennyire kiterjedt a hatalmuk (pl. mennyire hálózzák be a politikát), és mit kezdenek ezzel a hatalommal. Ha mást nem, annyit mindig, hogy bebiztosítsák annak megtartását.
  • FtranX #17
    Nálam már a "nagyhatalmú érdekcsoport" is üldözési mánia gyanús. :)
  • dez #16
    Nem kell túlzásba vinni az üldözési mániát sem. :) De más vaktában kombinálni, mint jól követhető dolgokat tudomásul venni, még ha kiábrándítóak is. (Lásd Hitler témakör.) Tudható, hogy van egy nagyhatalmú érdekcsoport, ami a hatalma elvesztésétől retteg, aminek elkerőlésére a totális ellenőrzést tartja az egyedüli lehetőségnek. Túl sok linket nem tudok, mert nem foglalkozom ezzel a témával túl sokat, de 1-2 érdemlegeset igen, ami vélhetően nem üldözési mániás betegek lapja (abból van egy rakás). De inkább privátban.
  • TommoT #15
    Majd amikor kötelező lesz a "terrorveszély" miatt majd rájösz hogy hazudnak ezek össze vissza. Ha tudnak elektromos jeleket továbbítani az agyunkból, akkor lehet megy fordítva is...
  • FtranX #14
    Nincsenek illúzióim a nagypolitika szándékait, motivációit illetően, de azt sem hiszem, hogy minden lépésében mögöttes szándékot kéne keresni. (Főleg nem azt a sokak által vízionált képet, hogy egy 1984 szerű diktatúra minden vágyuk) Ha mégis így teszünk, annak csak a -téves- összeesküvés-elméletek hajukrászása a vége.

    "Sok infó hozzáférhető, ellenőrízhető, stb. Vagy pl. szoktál Nobel-díjasoktól (többek között Nobel-békedíjasoktól, de nem kizárólag) olvasni? Mármint nem csak tudományos tanulmányokat. Ugyanis "bizonyos dolgok" nekik sem igazán tetszenek."

    konkrétan? (ha tusz, adj linkeket)
  • dez #13
    Mielőtt mindent összeesküvés-elméletnek nyilvánítasz, nézz egy kicsit körül. Sok infó hozzáférhető, ellenőrízhető, stb. Vagy pl. szoktál Nobel-díjasoktól (többek között Nobel-békedíjasoktól, de nem kizárólag) olvasni? Mármint nem csak tudományos tanulmányokat. Ugyanis "bizonyos dolgok" nekik sem igazán tetszenek. A többség persze inkább elhiheti magával, hogy minden a legnagyobb rendben van, a vezetők (politikai és gazdasági) csak az ő életminőségének növeléséért, és úgy általában az ő érdekében tesznek mindent (vagy legalább sok dolgot), stb. Ez nagyon kényelmes, és mint tudjuk, a kényelem az egyik fontos tényező az életminőségben. Meg a jóhiszeműség is egy jó dolog, kivéve, amikor éppen kihasználják. Amúgy a demokráciában sem mindig az van, amit a többség akar, hanem amit elhitettek vele, hogy az jó neki. Akkor kötelező lesz a többieknek is.
  • FtranX #12
    Az a baj, hogy a technológia még nem érte el azt a feljettségi szintet, hogy sok nagy cég lásson benne üzleti lehetőséget. Szerintem lesz egy pont, ahonnan viharos gyorsasággal kezd majd el terjedni és fejlődni a dolog.

    Milyen jól jönnének olyan implantátumok, amelyek feleslegssé teszik a billentyűzetet a fülhallgatót, vagy a monitort (puskázás rulez! :D)!
  • PeeVee #11
    pontosan. Minek parázni ettől?? Ez nagyon is jó dolog, hogy fejlesztenek, kutatnak, kisérleteznek ilyen dolgokkal... Nagyon sok emberen fognak segíteni ezek a dolgok, ha összejönnek! Sok embernek lesz jobb az élete ha olyan speckó műkezet csinálnak stb.. na szóval ezeket támogatni kell, és magyarországon is támogatni kéne mindenféle kutatást.. dehát.. nincs pénz:S ilyen célokra pláne!!