MTI

A Vivendi teljes tulajdonba vette az Universal Studiost

Tizenöt évi üzlettársi viszonyát szünteti meg a hollywoodi Universal Studios vállalkozásban a japán Matsushita, a fogyasztói elektronikai cikkek gyártói közül a legnagyobb a világon.

Eddigi 7,66 százalékos részesedését eladja 1,15 milliárd dollárért a francia Vivendi Universalnak. A Vivendi az ügylet révén száz százalékban válik tulajdonosává az Universal Studios Holding Corp.-nak, és a friss üzlettől ismét amerikai szórakoztatóipari forgalmának felfutását reméli, várakozása szerint az idén az eléri majd a 30 milliárd dollárt.

Az Universal Studios Holding Corp. csak a szerény maradéka a Vivendi 2000-ben szerzett amerikai film- és médiaipari vállalkozásának, amelytől, a francia gazdaságtörténet legnagyobb üzleti vesztesége után, csak 2004-re sikerült nagyrészt megszabadulnia a Vivendinek. A holding jelenleg a világ legnagyobb zenekiadóját, az Universal Music Groupot - amelyhez a Vivendi mindenáron ragaszkodott -, az Universal Interactive-ot és az NBC Universal 20 százalékát fogja össze. Az NBC Universal vegyes vállalatba vitték be közel három éve a nagy nehezen eladott stúdiókat. Az amerikai NBC tévé a General Electrichez tartozik.

A Vivendinél úgy nyilatkoztak, hogy fontolgatják a részesedésük emelését az NBC Universalban. A 2002-es veszteségekből jelentősen karcsúsodva kilábalt Vivendi Universal ismét terjeszkedést tervez. A nagy japán elektronikai cégek közül a Sonynak van még tulajdoni részesedése hollywoodi filmstúdióban, a Columbia Picturesben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!