MTI

Felvásárolná riválisát a BASF

Tavalyi jó eredményeinek hozamát felhasználva bevásárló körútra indul a német BASF, a világ legnagyobb forgalmú vegyipari vállalata.

Ellenséges felvásárlási ajánlatot tett az amerikai Engelhard Corp. vegyipari cégre. Az Engelhard vezetősége nem ajánlja a részvényeseknek a részvényenként 37 dolláros ajánlat elfogadását. A BASF-nél azt mondták, ha sikerülne megegyezni, akkor akár egy dollárral is emelnék az ajánlatot részvényenként, de 38 dollár fölé már nem akarnak menni. A 37 dolláron összesen 4,9 milliárd dolláros felvásárlással a BASF vezető szerephez jutna a katalizátorok világpiacán. Ez az ár 30 százalékkal magasabb az Engelhard-részvény legutóbbi háromhavi tőzsdei átlagáránál.

Megismételték a BASF-nél azt is, hogy meg akarják venni a német Degussa finomvegyészeti cég építőipari vegyszereket gyártó részlegét. Erről már tárgyalnak a Degussával. A részleg 1,8 milliárd euróval járul hozzá a Degussa évi 11,2 milliárd eurós forgalmához. Elemzők szerint a BASF 2,5-3 milliárd euró közötti vételárral számolhat. A BASF-nél úgy vélik, hogy az építőipari vegyszerek világforgalma - jelenleg 13 milliárd euró évente - évi 4 százalékkal bővül a belátható jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!