Gyurkity Péter

Tökéletesíti e-olvasóját a Sony

A Sony a napokban dobta piacra az Egyesült Királyságban saját e-könyv olvasóját, ezt azonban már a jövő hónapban egy újabb változat követi az USA-ban. Eközben az Amazon Kindle 2 képei is kiszivárogtak az internetre.

Nem tétlenkednek az e-könyv olvasót gyártó és forgalmazó cégek, mind a Sony, mind pedig az Amazon beújítana az elkövetkező időszakban, hogy fenntartsák az érdeklődést termékeik iránt. A Sony szeptember utolsó napjaiban dobta piacra a PRS-505 jelzésű olvasóját az Egyesült Királyságban (200 fontos áron), ám a jelek szerint további újításokkal készülnek, egyelőre a tengerentúlon.

Az új változat PRS-700 típusjelzést kapott, ami néhány újítás érkezését jelzi számunkra. A 6 hüvelykes E Ink kijelzővel érkező megoldáson akár 350 e-könyvet is eltárolhatunk, míg korábban a felső határt 160 irománynál húzták meg a memóriaméret miatt. Az igazi újdonság az integrált LED-alapú világítás, amely főleg azoknak lehet hasznos, akik az ágyban is szeretnék igénybe venni a készüléket, anélkül, hogy ezzel partnerüket zavarnák az alvásban. A súly nagyjából változatlan, marad 260-280 gramm közötti, bár a megnövelt méretű akkumulátor valamennyit növel ez utóbbin. A MemoryStick Duo és SD-kártyák befogadása továbbra is támogatott, a formátumok között pedig szerepel a PDF, az MS Word, a BBeB, az EPUB, illetve a hagyományos szöveges fájlok. Az ár 400 dollár.


Egyes oldalakon időközben az Amazon által készített Kindle második változatának képeit hozták le, amelyek néhány felhasználótól származnak. Túl sok technikai részlet így persze nem derül ki, mindössze a képi anyag alapján szerezhetünk tudomást néhány apróbb változtatásról. A gombokat például kisebbre szabták, hogy ezzel is csökkentsék a félreütések esélyét, a billentyűzet elrendezése az első vélemények szerint megfelelő, bár a gombokon szereplő feliratoknál választhattak volna sötétebb árnyalatokat is.

A akkumulátorhoz nem lehet egykönnyen hozzáférni, és a jelek szerint nincs a készüléken SD-kártyaolvasó. A bal felső sarokban jelzi ki az elérhető memória méretét, ez a képeken szereplő példány esetében 1403 MB volt. A készülék méretei egyébként változatlanok, így valószínűleg inkább további belső apróságokon változtattak a mérnökök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grabowski78 #10
    Korábban sony readerem volt amivel annyira nem voltam megelégedve. Most vettem magyaroszágon elősször kapható ebook olvasót a www.koobe.hu oldalon.

    Magyarországi garija van, és nagyon állat, mert word doksit is kezel, illetve minden egyéb más formátumot

    ]
  • Charybdis #9
    Ha érintőkijelzős a képernyő, akkor összetapizod. De hogy olvasol rajta úgy, hogy tiszta ujjlenyomat a képernyő? :D
  • Charybdis #8
    A www.mobileread.com oldalon minden ebook olvasóról van jó pár vélemény. Hanlin V3 után is kereshetsz, mert mint írtam, a hardvere ugyanaz, mint a Bebooké.

    A Bebookot már rendeltem, hamarosan meg kell érkeznie.

    De a Bebook áránál vedd figyelembe, hogy kapsz rendes supportot, garanciát, nem vész el szállítás közben, nincs rá vám és áfa. De ha ebayről rendelsz, akkor nemtom, mi van a garanciával (gondolom nincs).
  • Polemius #7
    Nos, az ára nem tűnik kedvezőbbnek, 230-250£ közt találtam így elsőre.
    Ami inkább zavar, hogy még senkitől nem hallottam/olvastam személyes tapasztalatokat, nem tudok senkit akinek lenne bebook-ja (ellenben sony readerről több helyről jó véleményeket olvastam).
  • Charybdis #6
    Én nézegettem mostanában itthon is elérhető cuccokat. Arra jutottam, hogy a legjobb és legolcsóbb ebook olvasó, ami itthon is elérhető, az a BeBook. Magyar menü, magyar ékezetes betűket kezel, Mobipocket formátumot is támogatja. Egyébként ez Hanlin V3, csak más a szoftvere.

    Ha az [email protected] email címet beírjátok rendeléskor, akkor 25 € kedvezményt kaptok. Így szerintem ez a legolcsóbb itthonra, és legalább normális garancia és support is van hozzá.
  • Polemius #5
    Végre EU-n belül is van.
    USA-ból most, hogy felment a dollár ára, határeset. Szállítással együtt majdnem ott van mint az angol, viszont ha ráverik az áfát meg a vámot, akkor már jóval több is lesz 200£-nál.
  • BlackVoid #4
    Waterstones uzletlancban lehet kapni Angliaban. De asszem mar Nemetorszagban is kaphato a Sony PRS-505. Csak az a gaz, hogy jobban megeri az USA-bol rendelni, nekem is onnan van.
    Ez a ceg szallit barhova USA-bol:
    http://www.bhphotovideo.com/
    Es itt egy reszletesebb beszamolo
    http://www.lexandro.hu/?page_id=1087
  • BlackVoid #3
    A Sony eseteben sajnos a kartya gyorsan meriti az aksit. Es ha tobbezer kotetet raksz ra, akkor nagyon lassan indul be a gep es a kezeles is nehezkes.
  • Polemius #2
    "szeptember utolsó napjaiban dobta piacra a PRS-505 jelzésű olvasóját az Egyesült Királyságban"

    Valaki mutasson már egy UK boltot ahol lehet is kapni.


    "kár 350 e-könyvet is eltárolhatunk, míg korábban a felső határt 160 irománynál húzták meg a memóriaméret miatt"

    Érdemes hozzátenni, hogy ez a beépített memória korlátja, kártyára akár több ezer kötet is ráfér.
  • BlackVoid #1
    A kepen az egy PRS-505. A 700-as erintokepernyos es van benne beepitett vilagitas.