Berta Sándor

Még mindig Amerika vezeti a spamlistát

A Sophos számítógépes biztonsági cég nyilvánosságra hozta szokásos negyedéves jelentését. A dokumentumból kiderült, hogy 2005 utolsó három hónapjában a legtöbb kéretlen elektronikus levelet az USA-ban és Kínában adták fel.

A Sophos összesítése szerint a legtöbb spam, szám szerint 24,5 százalék az Egyesült Államokból származik, míg a lista második helyén Kína található, ahonnan a kéretlen reklámlevelek 22,3 százalékát küldik el. Jelentős számú reklám érkezik a felhasználók és a cégek e-mail címeire Dél-Koreából (9,7 százalék) és Franciaországból (5 százalék) is.


A lista hatodik helyén - a maga 3 százalékos spamküldési értékével - Kanada található. Brazil, spanyol és osztrák szerverekről, illetve címekről a kéretlen elektronikus levelek 2,4-2,6 százaléka érkezik. Tajvan 2,10, Lengyelország és Japán pedig 2-2 százalékos spamküldési mutatóval "büszkélkedhet". A lista tizenkettedik helyén Németország van, innen küldik a világot beborító "elektronikus szenny" 1,8 százalékát.


A dokumentum egyébként két érdekességre is rávilágított. Az egyik, hogy bár még mindig az Egyesült Államokból jön hónapról hónapra a legtöbb spam, ám már jóval kevesebb érkezik, mint korábban bármikor. Ennek oka a szakemberek szerint elsősorban a Can-SPAM Act nevű spamellenes törvény elfogadásának és a spamerek elleni hatékonyabb amerikai fellépésnek köszönhető.


Ezenkívül fontos az is, hogy egyre több kéretlen elektronikus levél érkezik az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon, illetve az úgynevezett zombi-PC-ken keresztül. A Sophos adataiból kitűnik, hogy az elmúlt hónapokban a reklám e-mailek 60 százaléka érkezett már ilyen módon. A zombi-PC-k használatának a spamerek számára két előnye van: egyrészt így anonimek maradhatnak, másrészt a szűrők sokkal kevésbé képesek kiszűrni az ilyen módon továbbított e-maileket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!