SG.hu

Várakozáson felül az információbiztonsági auditok száma

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület második alkalommal mérte fel a magyarországi "BS7799" tanúsítások helyzetét. A felmérésből kiderül, hogy a tanúsítók 2005-ös várakozásait jelentősen felülmúlta a tanúsított rendszerek elterjedtsége.

"A tanúsítások száma 56%-kal növekedett 2005 májushoz képest" - jelentette be Gasparetz András az Egyesület elnöke a szervezet XIX. Információvédelem menedzselése címmel megrendezett szakmai fórumon. A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesületet 2004-ben 12 magánszemély alapította a már 2001 óta együtt dolgozó információbiztonsági szakemberekből álló "BS7799 Értékteremtő munkacsoport" értékeinek továbbvitelére.

A téma iránt növekvő igényt mutatja, hogy a rendezvényen rekord számú hallgatóság - közel 90 fő - jelent meg és az Egyesület egy éves fennállása alatt sikerült megdupláznia tagjainak számát, valamint megnyernie neves hazai és nemzetközi cégek támogatását is. Már az első felmérés - ami 2005 májusában zajlott - adataiból látszott, hogy a tanúsító szervezetek alul becsülik a magyar helyzetet, amit a második tanulmány igazolt. Első alkalommal a legtöbb tanúsító 20-30 közé jósolta a 2005 végére várható auditok számát. A 12 magyar auditor cég- amely lefedi a teljes magyar piacot - adataiból kiderül, hogy 39 sikeresen lezárt audit esemény történt már, ami 56%-os növekedést jelent 9 hónap alatt. Fény derült arra is, hogy a tanúsítók közül a magyar piacot az SGS Hungária Kft. uralja 51%-os piaci részesedésével, második helyen a DNV Magyarország Kft. áll 15%-os részesedéssel. A jövőben további növekedés várható, hiszen 2005 novemberében ISO/IEC 27001 nemzetközi szabvánnyá alakult a BS7799.

A rendezvényen Gasparetz András kitért arra is, hogy Magyarország nemzetközi viszonylatban is jól teljesít e téren, hiszen világviszonylatban elfoglalt 9. helyével olyan országokat előz meg, mint Franciaország, Norvégia, Svédország vagy Ausztrália. A közép-európai régióban is kiemelkedően teljesítünk, hiszen Ausztria mindössze 9 audittal áll a második helyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!