MTI

Megállhat az LCD tévék árcsökkenése

Amerikai becslések szerint az idén, a második félévben megáll a folyadékkristályos televíziók és monitorok (LCD-k) árcsökkenése, mert a kereslet növekedése irántuk könnyít az árakra ható nyomáson - véli az amerikai DisplaySearch kutatóintézet.

Az ágazatban termelési többletkapacitások alakultak ki a múlt év első felében, s eközben az ilyen berendezések eladása is gyengült, ezen tényezők együttesen az LCD-k árának csökkenését idézte elő. Ám már a múlt év második felében megélénkült a kereslet, elsősorban annak köszönhetően, hogy a régi PC-ket sok felhasználó folyadékkristályos képernyőjű hordozható gépekkel cserélte fel.

A folyamat az idén folytatódik és az LCD televíziók eladása lendületet vehet, az eladások elérheti a 42 millió darabot, ami több mint 50 százalékos növekedés, míg a számítógépi display-k eladása 17 százalékkal 210 millió darab fölé nő. Ennek ellenére a nagy LCD képernyő-gyártók, a Samsung, az LG.Philips és az Optronics nem ilyen derűlátók: a Samsung szerint például a kereslet növekedése mellett akár 10-15 százalékkal is csökkenhetnek az árak 2006-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #7
    És ez mit bizonyít ? A memóriáknál is voltak ilyen áresések, mint utóbb kiderült, a konkurencia kiszorítására.
    Egyre több(de még így sem sok) helyen csinálnak LCD-t. Az árverseny és a dömpingár átmenetileg csökkentheti az árakat, de a jelenlegi technológia nem gazdaságos. Majd talán az OLED.
  • waterman #6
    hidd el a teljes árához képest egyáltalán nem olyan magas az lcd-k előállítási költsége. a bevezető termékeket (tehát amik nagyon frissek) nem beleszámolva, egy elektronikai termék teljes árának 7-11%-a az előállítási költség a kis kínai munkabérével együtt. a többi a fejlesztésre szánt anyagiak megtérülésére és egy bizonyos termék életciklus után a profit (vagy extraprofit) elérése érdekében rakják rá.
    mindezt úgy kell érteni, hogy a 100ezres telefon kb munkadíjjal együtt 7ezer forintért jön ki a gyárból csomagolva. vagy szerinted hogy van az, hogy a 140ezres videókártyát még két év után 55ezerért is megéri eladni(ha akkor frissen volt szállítva, mert az eladónál töltött időt ne számoljuk).
    visszatérve az lcd-kre, a 8. generációnál járunk, ha jól emlékszem (240*200 centi egyben gyártva - nem biztos, lehet nagyobb..) szóval hihetetlen miket képesek gyártani.
  • OliApa #5
    32"-os, azaz 82 cm-es LCD TV (Hyundai-LG.Philips) már kapható 239.000.- HUF-ért. HDTV ready, DVI-os. Tavaly még a kisebb, flat CRT-k voltak ennyiért.
  • valaé valaé ná #4
    Honnan vetted ezt a baromságot ?
    Rohadt drága a TFT LCD-k előállítása, főleg a TV méretűeké. Nem csak az alapanyag, hanem a gyártósorok ára is nagyon magas.
  • TothLaci #3
    Meg jön az OLED, ami sokkal jobb lesz, mint az LCD
  • Dömsödi #2
    Dehogy áll meg.
    Sokkal olcsóbb az előállítása az LCD-nek, mint a hagyományos katodsugaras TV/Monitoroknak.
    Csak mostmár a megfizethető kategoriában kezdenek lenni (A számítógépmonitorok, a TV-k nem), ezért ezzel probálnak rávenni, hogy mostmár dobjuk ki a régi moncsit, és vegyünk újat.
    Hiszen eddig nagy bukás volt. Én tavaly vettem 120 körül 17-es samsungot. Most 60 ért kapni hasonlót...
    Nemsokára a 80 cm-is TV-k is belépnek a 80-100 e forintos kategoriába. Max 2 év...
  • TothLaci #1
    Hát ez nem jó hír!