Napi Online

Peren kívül fizet a Sony BMG

A Sony BMG lemezkiadó megállapodást kötött az általa forgalmazott CD-k másolásvédelmi szoftverei ügyében indított csoportos perek jelentős részében.

A felperesek elsősorban azt kifogásolták, hogy az XCP másolásvédelmi szoftver a lemezek számítógépen való lejátszásakor több esetben is problémákat okozott és a PC-t sérülékenyebbé tette egy esetleges vírustámadással szemben. Egy, a fentiektől függetlenül indított perben ennél súlyosabb vádat is megfogalmaztak a céggel és a másolásvédelmi szoftverekkel szemben: az utóbbiak eszerint spyware-ként működnek és információkat küldenek tovább a felhasználó zenehallgatási és -másolási szokásairól.

A létrejött megállapodás értelmében a japán Sony és a német Bertelsmann AG közös tulajdonában lévő cég az XCP-vel védett lemezeket "másolható" példányokra cseréli. A kárvallottak ezenfelül választhatnak: minden egyes lemez után 7,50 dollár kártérítést kapnak és egy 200 lemezt tartalmazó listáról ingyen letölthetnek egy albumot vagy három lemezt töltenek le, de ebben az esetben pénz nem jár nekik.

A PC-kre kevésbé kártékony MediaMax szoftverrel védett lemezek után nem jár kártérítés, csak - korlátozott - ingyenes letöltés. A Sony közölte: XCP-vel 2,9, MediaMaxszal pedig körülbelül 7 millió lemezt adott el, többek között Ray Charles, Frank Sinatra, Louis Armstrong és Celine Dion felvételeit. A megegyezés, amennyiben sokan élnek a felajánlott lehetőséggel, elemzők szerint akár 50 millió dollárjába is kerülhet a cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #9
    "ne OSZD MEG!"

    Akadályozz meg benne!
  • LionTm #8
    Mo-n mp3 letölthetsz ingyen! Sőt lehet egy arzenál a gépeden. Csak ne add el pénzért és ne OSZD MEG! Ezért van a jogdíj a nyers CD-n
  • Sadist #7
    Hogyne, ha meg elütsz valakit, akkor nem te vagy a hibás, hanem az autót gyártó cég...
  • aaaaa #6
    Ha valakinek SZÁNDÉKOSAN tönkreteszik az oprendszerét, az nem 7.5 $ kár. (Mert az eltávolítás estén is sokszor nem látszanak a meghajtók többé, és lehet mindent újra rakni..)
    Ha ugyanezt egy vírusíró hacker tenné meg, gépenként 10000 dolláros kárt ítélnének meg. 1db MP3 letöltéséért meg akár 30000 dollár.. És még mondják, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő...
    Én a felperesek helyében nem fogadnám el az alamizsnát, és szétperelném a SONY-t... :)
  • BiroAndras #5
    "Az nem tűnik fel senkinek, hogy az a balf@sz winfos, ha betesznek egy cd-t akkor lefuttatja a rajta levő programot ??? Mifele szutyok ez ?"

    CD-n nem szokott vírus terjedni, mivel nem igazán írható. Meg autorun leginkább a gyári CD-ken van, amiket illik alapos víruellenőrzés után sokszorosítani.
    Ezen felül könnyen kikapcsolható ez a fícsör.
  • rolika #4
    kicsit off, de csak kicsit, mert ezért van az egész cécó:
    úgy döntöttünk, hogy a párommal meglepjük magunkat egy eredeti cd-vel. becsettegtettünk a boltba, és jól hanyattestünk: az újak 6000 ft felett vannak, de pl. celine dion cd-je 10000-be fájt volna!!! normálisak ezek? persze nem vettünk cd-t, inkább majd megveszem a sin city-t dvd-n 3800-ért...
  • Dzson #3
    Ez egyértelműen a winfos hibája ÉS az alkalmazást készítő cégé (a SONY csak vásárolta a programot, nem ő fejlesztette, szóval az 50 millát simán leverik a cégen). A win amellett, hogy a felhasználó háta mögött végez el dolgokat még olyan lyukas is mint a szita - csak az nem megy be a gépedre aki nem akar.
  • Troppauer #2
    Az nem tűnik fel senkinek, hogy az a balf@sz winfos, ha betesznek egy cd-t akkor lefuttatja a rajta levő programot ??? Mifele szutyok ez ?
  • zakika #1
    huha, teljses 200 albumbol lehet valogatni. ezt a nagylelkuseget. es meg erre mondjak hogy 50 milla rafizetes. ez akkor lenne, ha ki kellene fizet ni ezt az osszeget, de igy csak ugy fogalmaznek, hogy 50 milla lenne a bevetel, ha mindent megvennenek amit most nagylelkuen ingyen adnak. csak nem biztos hogy megveszik igy meg bevetelkiesesnek se lehet besorolni. tehat megint fiktiv szamokkal hadonasznak, mert ugyebar peznmozgas nincs sot azzal hogy adnak letoltesi lehetoseget meg koltsegeik se nincsenek. kozgazdasz vagyok, de csak iredatlankat tudom edezni a hihetetlen csalaldbol :"erre varjal gombot bebe balna"