Specker Balázs

Fizetniük kell a spamküldőknek

A Channel-szigeteki internetes vállalkozását vezető Nigel Roberts sikerrel perelte be a Media Logisticset, amiért az nem kívánt levelekkel árasztotta el internetes postafiókját.

Egy több éve született EU-s rendelkezés szerint jogilag is felelősségre vonhatóak azok cégek, amelyek kéretlen leveleket küldenek, és most magánszemélynek első alkalommal sikerült pert nyernie spameket küldő vállalat ellen. A stirlingshire-i vállalat beleegyezett, hogy 270 font kártérítést fizet Robertsnek. A tárgyaláson, illetve azon kívül született megegyezések eredményeként a Media Logistics a 270 fontos kártérítés mellett a 30 fontos perköltséget is kifizeti Robertsnek.

Három évvel ezelőtt az EU elfogadott egy - a telekommunikációs és a magánszférre kapcsolatáról szóló - rendeletet, amely megadta a magánszemélyeknek a lehetőséget, hogy a mindent elárasztó spamek ellen felvegyék a harcot. Így már kártérítési követelésekkel is élhetnek a felhasználók - írja a BBC News.

Az EU információügyi biztosának szóvivője elmondta, hogy ez volt az első ilyen jellegű eset, amiről tudomása van. "Jómagam nem hallottam olyanról, aki ilyen ügyet sikerrel vitt volna végig és még nem volt ehhez a rendelethez kapcsolódó esetünk sem" - nyilatkozta a szóvivő. A bíróság döntése talán végre ráveszi arra a brit kormányt, hogy szigorúbban betartassa az uniós rendeleteket.

"Talán kis győzelemről van szó, ám talán most már a spammerek is ráeszmélnek arra, hogy a felhasználóknak nem kell szemet hunyniuk amiatt, hogy postaládájukat elárasztják nem kívánt levelekkel" - emelte ki Roberts. "Az eset irányadó lehet, ha sikeres kártérítési követelésekről van szó. Emellett azt is remekül tükrözi, hogy bárhol is legyen egy cég, felelnie kell, ha spameket küld bárkinek Nagy Britanniában" - fejtette ki a felperes a Times Online-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #8
    100e Ft / spammelt user azert mar szep osszeg, szerinted hany helyre kuldik ki?
  • HappyBoy #7
    Majd mexokjuk ezt is, mint a benzingőzt, meg más kellemetlen de nem halálos ;) dolgot.....
  • pemga #6
    Jól van, látom sokan vannak akik továbbra sem adják fel és nem használnak spamszűrőt :). Egyébként kemény 100eFt-ot kap, ami büntetésként eléggé hmm. elhanyagolható.
  • EvilDevil #5
    több magyar oldalon is kötelezik az embert a regisztrációkor, hogy hírlevelet fogadjon!
    ezekmiatt van a sok spam...
    pl regeltem több külföldi fórumra... azóta azon a mail címen naponta 20-30 levélszemét jön... basszák meg...
  • Gregorius #4
    Egy olyan dolog, amiben még az EU-t is megelőztük. Nekünk régebb óta van ilyen törvényünk, még sem ismeri senki. Úgysem verjük a tam-tamot, belenyugszunk, és kész.
  • slackface #3
    Már a tököm leszakad a sok pénisznagyobbító spammektől..jó lenne már ha nekik is leszakadna a sok kártérítés miatt.
  • Zedas #2
    Ez innentől úgy lenne érdekes ha egy ügyvéd cég összegyűjtene párezer károsultat és ezt a pert precedensként felhasználva, 10% jutalékért leperelné a gatyáját is a buzi spamküldőknek.
  • KaBuTo666 #1
    ha ez így van érdemes lenne nekem is beperelni egy spamküldőt, aztán kapnák utána $zettont!