Specker Balázs

Csökkenő spam - hatékony törvények?

A világ e-mail forgalmának körülbelül 70%-át továbbra is a spam teszi ki. Számuk némileg csökkenő tendenciát mutat, amit az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a két éve hatályba lépett törvény eredményeként könyvel el.

A szervezet közleményében kijelenti, hogy a Can-Spam Act "hatásosan nyújt védelmet a fogyasztók számára". Lydia Parnes, az FTC fogyasztóvédelemért felelős igazgatója szerint az említett rendelet lehetővé teszi a hivatalnak, hogy eljárásokat indítson a spamküldők ellen, ráadásul a védelem gyakorlati elterjedését is felgyorsította. Az azonban továbbra sem világos, hogy mennyire volt hatékony a törvény. A spamellenes cégek jelentéseiből az derül ki, hogy a nem kívánt levelek aránya tavaly 62% volt.

Az Can-Spam bírálói közül néhányan azt állítják, hogy a törvény csak még jobban hozzájárult a kéretlen levelek elszaporodásához. Véleményüket arra alapozzák, hogy a kongresszus ezzel a rendelettel, szándékosan vont ki a forgalomból több, sokkal szigorúbbnak tartott törvényt is. Az FTC az MX logic felmérésére alapozza azon állítását, miszerint a kéretlen levelek száma megtorpant, sőt talán már visszaesőben is van. A cég idén arra az eredményre jutott, hogy az üzeneteknek mintegy 68% esik a spam kategóriába, szemben a tavaly mért 77%-kal.

Ám mivel az e-mail forgalom folyamatosan nő, a csak kevéssel alacsonyabb spam arány azt jelenti, hogy a nem kívánt levelek száma is tovább gyarapszik. Az MX Logic felméréséhez véletlenszerűen választotta ki 7 ezer ügyfelének 10 ezer levelét. "Ma még nem mernénk azt állítani, hogy a spamek száma teljes mértékben csökken" - mondta Scott Chasin, a vállalat vezető technológiai szakembere. "Azt azonban biztosan elmondhatjuk, hogy már kevesebb nem kívánt levél érkezik meg a felhasználók postafiókjaiba. A két dolog közelről sem ugyanazt jelenti."

Parnes azt is elmondta, nehéz meg megállapítani, hogy a 2003-ban elfogadott törvénynek, vagy a szűrésben végbement hatalmas technikai fejlődésnek tudható be ez az eredmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #9
    Mióta gmailem vanén azóta kaptam összesen talán vagy 3 darab spamot...
  • Mike at home #8
    szerintem inkább a spamszűrés, a törvényeiket kenhetik a hajukra
  • mousee #7
    Én is kapok spamokat, csak nem látom... Thunderbird szépen kiszedi nekem a szemetet :))

    De bármeik csöves kliensnél meg lehet csinálni, hogy csinálsz egy mappát SPAM néven, és létrehozol 1 szabályt: Az a levél, amelyik tartalmazza a viagra, fuck, meg egyéb kellemes szavakat, azokat vágja ki azonnal a spam mappába... Ott még egyszer át lehet ellenőrizni, de teccés szerint egyből küldhetőek a kukába is a kéretlen levélkék :)
  • Béla bácsi #6
    Az én egyik mailboxomba tényleg alig kapok spamet, max havi egyet kb, legutóbb pl. meg akarták tudni az ebayes accountom adatait. A másikba viszont kapok dögivel.
  • aaaaa #5
    Ha egyetlenegy idióta sem rendelne egyetlenegy db viagrát, vagy egyéb csaodaszert ezektől a szemetektől, talán befejeznék a küldözgetést... De erre számítani se lehet, mert mindig lesz minden marhaságra, és egyéb spam-ben reklámozott vacakra is vevő...
  • EvilDevil #4
    a legújabb Outlookban országonként le lehet tiltani az E-mail-eket...letiltottam USA-t és azóta no spam :)
  • roliika #3
    Na+nem a törvények miatt csökkenik a számuk...ha csökkenik, hanem mert sok email kliens jól tudja ezeket szűrni, és talán a küldők is belátják, hogy nincs értelme.
  • craesh #2
    ugye tudod, hogy az a 10%-os változás annyira látszodik csak egy köznapi ember postaládájában, mint pl. a tiédben, hogy most napi 10 helyett 9 spamet kapsz.

    de sztem inkább a szűrések miatt van a csökkenés, nem a törvények miatt.
  • Shadow_THH #1
    csökken a nagy francokat! ennyit még soha nem kaptam mint ebben a hónapban naponta!