Napi Online

Nagyot zuhant a plazmatévék ára

Elektronikai áruházakban tartott karácsonyi körsétánkon kiderült, hogy az olcsóbb kategóriába tartozó 106 centiméteres képátmérőjű plazmatévék ára egy év alatt 600 ezer forintról 400 ezer forintra zuhant.

A DVD-írók hatvanezer forint helyett már negyvenezerért hazavihetők. A projektoros tévéknél ugyancsak erős árcsökkenést tapasztaltunk, találtunk olyan 106 centiméterest, amelyet 200 ezer forintnál kevesebbért adtak. A sima DVD-lejátszók ára befagyott: már tavaly is lehetett ilyen eszközt venni 10 ezer forintért, az idén a legolcsóbb egy Matsui volt, amely 7490 forintba került az Electro Worldnél. Érdekesség, hogy tavaly is e márkához tartozó DVD-lejátszó volt a legalacsonyabb árú és ugyancsak ebben az áruházban találtuk.

Tapasztalataink szerint ugyanakkor az áruházak beindították a vevő-összezavaró hadműveletet. Az óriási áreltérések ugyanis önmagukban elbizonytalanítják a vásárlót. Bárkinek azonnal megremeghet a keze, ha a kinézett 10 ezer forintos termék mellett meglátja "ugyanazt" 220 ezerért. Kiderült, hogy a konyhai robotgép ismét divatba jött, a gyártók új dimenziót nyitottak e termékkörben, mind a készülékek felszereltségével, mind pedig a csillagászati árakkal. Láttunk Bosch konyhai robotgépet a Media Marktban 259 104 forintért, acélborítással, és láttuk ugyanazt a gépet mellette műanyag borítással 169 824-ért. A két lépéssel odébb 29 644 forintért kínált Mulinex ránézésre nem tudott kevesebbet, mint a Bosh. A legolcsóbb konyhai robotot a Saturnban láttuk, egy Imetecet, amely 13 990 forintba került. Műszaki tartalma nyilvánvalóan köszönő viszonyban sincs az előbb említettekével, de használni biztosan ezt is lehet. A robotok ára általában 25 ezer és 50 ezer forint között mozgott.

Hasonlóan szédítő a helyzet a kávéfőzőknél. Két évvel ezelőtt dömpingáron lehetett hozzájutni a márkásabb termékekhez is, az új technológia azonban új igényeket támasztott a vásárlókban, így manapság nem kapható épkézláb automata kávéfőző 100 ezer forint alatt, de nem ritka a félmilliós változat sem. Aki ajándék háztartási gépben gondolkodik, annak valószínűleg a poklok poklát kell kiállnia, mire választ, és még szenteste sem lehet benne biztos, hogy nem lett volna-e jobb, ha a háromezerrel olcsóbbat vagy a tízezerrel drágábbat veszi meg.

Videokamerából már csak digitálist láttunk, a legolcsóbb 79 990 forint volt. Ezért a pénzért az Electro Worldben Sonyt, a Saturnban Samsungot vehettünk volna. A termék használata nem okoz különösebb fejtörést, legfeljebb akkor, ha valaki számítógép segítségével igyekszik a családi felvételeket valamilyen adatrögzítőre átmásolni. A DVD-íróknál viszont nagy szórást tapasztaltunk: a sima berendezés, amely négyórányi műsort képes felvenni egy 4,7 gigabájtos lemezre (éppúgy, mint egy VHS-magnó), már negyvenezer alatt elvihető - a Saturnban egy Roadstart 39 990 forintért láttunk -, viszont a saját merevlemezre másoló berendezések - 200 órányi felvételi lehetőséget biztosítva - sokkal drágábbak. Ebből a fajtából csak egyet láttunk 100 ezer forint alatt az Electro Worldben. A legkedvezőbb ár/érték arányú ajánlatra ugyancsak itt bukkantunk: egy Packard Bellbe 250 gigabájtos winchestert pakoltak, és 109 990 forint kicsengetése után el lehetett vinni.

Az IT-piacon nemzetközi szinten kisebb, Magyarországon nagyobb visszaesés tapasztalható, amit az év vége sem tud ellensúlyozni. A mindenkinél tapasztalható forgalomcsökkenés ellenére a Qwerty Computer várhatóan így is hozza a tavalyi év forgalmi eredményét - mondta Gálfi István, a cég ügyvezetője. Az év végi bevásárlási roham idén később kezdődött, de az elkövetkező napokban még óriási lehet a kereslet, ami nem kedvez a számítástechnikai kereskedőknek. A Sulinet program leépülése érezhető hatással van a forgalomra, bár ez októberben előrehozott vásárlásokat generált.

A budaörsi Media Markt most is kedvező árú háztartási gépeivel tűnt ki a sorból, míg a szomszédos Electro World szórakoztatóelektronikai cikkeivel. A Saturn Mammutban lévő boltjába autóhifiért érdemes benézni - e termékkörben soha nem látott kínálattal találkozhatunk ott. Az árubőség egyébként is jellemző a Saturnra, már-már a böngészés kényelmét veszélyezteti az a sok doboz, amelyet karácsonyra összezsúfoltak az áruházaik polcain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #7
    "A robotok ára általában 25 ezer és 50 ezer forint között mozgott." hmm, akkor kell vennem egy Cherry2000-ret sajat hasznalatra:), vagy egy ABC robotot, esetleg par T1000-est, es csinalnek egy orzo-vedo ceget:)
  • Sliders #6
    3.5Milla

    egy 65cm átlójú cucc, ami nem tud hd-t fullra. NA ez baróra olcsó
  • randomly #5
    Helló!

    Már pedig leledzik a dolog.
    SED
    http://canon.com/technology/display/index.html

    rand
  • hypno #4
    A barátom meg látott egy embert, aki látott egy embert, aki látott egy kitömött vízilovat fényképen.

    Az a valami. :)))
  • Komolytalan #3
    PlazmaTV meg sz.r, Canon csinált olyan technikát, amelyben kb minden egyes pontban egy pici katódsugárcső van (na jó, persze ez így nem igaz, de majdnem). Annak a képe űberállat, fogyasztása plazma/LCD alatt jóval, és ugyanolyan vékonyka. Csak még nincs szerintem gyártásban, de szerintem nekem monitor meg tv területén is kimarad a plazma/LCD lépcső, megvárom amíg ilyet lehet kapni.
  • Komolytalan #2
    Azért látszik hogy konyhagép fronton nagyon ott volt a cikkíró: "Műszaki tartalma nyilvánvalóan köszönő viszonyban sincs az előbb említettekével, de használni biztosan ezt is lehet"
    :-D
  • booyaa #1
    csak így tovább...