Napi Online

Csalódást keltett az Oracle

A világ második legnagyobb üzletiszoftver-gyártója a november 30-án zárult második üzleti negyedévet a várakozásoktól jelentősen elmaradó nettó nyereséggel zárta.

A cég árbevétele 19 százalékkal, 3,29 milliárd dollárra nőtt ugyan, a profit azonban - mindenekelőtt a PeopleSoft januári akvizíciójával kapcsolatos egyszeri tételek miatt - 2 százalékkal, 798 millió dollárra csökkent. A cég fő üzletágával, az adatbázis-kezelő szoftverekkel foglalkozó divízió szerepelt a leggyengébben: a 10 százalékos várakozásokkal szemben csupán 5 százalékkal, 785 millió dollárra növelte a forgalmát. Az adatbázis-kezelő szoftverek közel 8 milliárd dolláros piacán az Oracle az IBM mögött még a második, de pozícióját erősen veszélyezteti a Microsoft, amely novemberben dobta piacra az SQL Server új változatát. Az üzleti alkalmazásokat gyártó, illetve szolgáltatásokat nyújtó részlegek ennél jobban teljesítettek: forgalmuk 24, illetve 26 százalékkal nőtt.

Az Oracle az utóbbi két évben körülbelül 19 milliárd dollár értékben hajtott végre akvizíciókat, amelyek közül a legnagyobb a PeopleSoft 9,6 milliárd dolláros felvásárlása volt. A bevásárló körút egyelőre nem hozott egyértelmű eredményt, amit az is mutat, hogy a cég részvényárfolyama az év eleje óta a mostani bejelentésig 6,5 százalékkal csökkent, miközben a német SAP kurzusa 5 százalékkal erősödött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)