MTI

Megalakult a EDR-rendszert kiépítő vállalat

A magyar Telekom és a T-Mobile leányvállalataként megalakult a Pro-M Zrt., az Egységes Digitális Rádiótávközlési Rendszert (EDR) kiépítő és üzemeltető vállalat - jelentették be a szervezetek képviselői Budapesten.

"A Professzionális Mobilrádió Zrt.-t 200 millió forintos alaptőkével alapította a Magyar Telekom Csoport, a Magyar Telekom Rt. a cég részvényeinek 25 százalékát birtokolja. A részvények fennmaradó részének tulajdonosa a T-Mobile Magyarország Rt." - mondta Kozma Béla, az új társaság vezérigazgatója. A rendszer kiépítésére a Miniszterelnöki Hivatal írt ki nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást, a szerződést október végén írták alá. A szolgáltatásért az állam évente 9,325 milliárd forintot fizet, az első díjfizetés a 2015 végég szóló szerződés szerint 2007-ben esedékes.

A vállalat 2006 áprilisáig Budapesten, 2007. január végéig pedig országosan építi ki a szervezetek számára a zárt digitális kommunikációs rendszert. Kozma Béla az MTI-nek elmondta: a kiépítést a Magyar Telekom csoport saját forrásból finanszírozza, ennek értékét azonban üzleti titoknak nevezte, csakúgy mint a várható megtérülés időpontját, valamint a leányvállalat alkalmazottainak számát. A beruházás mértékét azonban a Westel 450 és GSM 900-as hálózatok kiépítéséhez hasonlította, és elmondta: várhatóan a cégcsoport árbevételének 2 százalékát adja.

"A finanszírozáshoz a csoport valószínűleg fejlesztési hitelt vesz fel, vagy a leányvállalat alaptőke-emelése által biztosítják a forrást" - tette hozzá. Az MTI korábbi információi szerint a kiépítés értéke 90 millió euró, az értesülést a társaság egyik vezetője megerősítette. A leányvállalat feladata a hálózat, a diszpécserszolgálat, a 24 órás felügyelet kiépítése, az alapvető gazdasági funkció megvalósítása, az ügyfelek betanítása, és az eszközök telepítése. "A világszerte alkalmazott telepítendő Tetra-technológia kiépítésében világújdonság, hogy Magyarországon az egyes szervezetek egyszerre kezdik el használni a rendszert" - mondta Nyaka József, a Belügyminisztérium (BM) főosztályvezetője.

A zárt rendszert a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a honvédség, a vám- és pénzügyőrség, valamint a mentőszolgálat használja majd. Hosszabb távon azonban külső szervezetek számára is hozzáférhetővé kívánják tenni a szolgáltatást. Az analóg rendszerrel szemben újdonságot jelent, hogy a digitális hálózat lehallgathatatlan, gyorsabb adatátvitelre képes, és a jövőben ujjlenyomat lekérdezésre is használható - hangsúlyozta a BM Távközlési Szolgálat Rádiókommunikációs főosztályának vezetője.

A társaság a kiírás szerint a fővárosban 39 bázisállomást és két átjátszóállomást telepít, Budapesten 14 000 készüléket bocsát a felhasználók rendelkezésére, az országos átadásnál további 28 000 készülék beléptetésére lesz lehetőség. A rendszer kiépítéséről a kormány 2003-ban hozott határozatot, a megvalósítással Magyarországnak a schengeni, a határőrizeti és terrorelhárítási elvárásokat is teljesítenie kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!