SG.hu

Jövőre indul az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer

Megkötötte az EDR létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorcium.

A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes akciók kivitelezését - mondta Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa. "A mai szerződéskötéssel lezárult egy évtizednyi előkészítő munka, és kézzelfogható közelségbe került az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer megvalósítása. Nagy öröm számomra, hogy az állam részéről én láthattam el kézjegyemmel a szerződést" - tette hozzá Pesti.

A szerződés értelmében 2006. április elejére helyezi üzembe a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. az EDR-rendszer budapesti hálózatát, amely az országos rendszer próbaüzemének is tekinthető. Az EDR tervezett magyarországi felhasználói: Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Honvédség, Magyr Honvédség.

Az EDR megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás győztes pályázója, a T-Mobile Magyarország Rt.- Magyar Telekom Rt. konzorciuma a szerződés szerint az alábbi szolgáltatások biztosítására vállal garanciát:
- 2006. április 5-éig Budapesten kiépíti a TETRA-hálózatot;
- Budapesten 39 bázisállomást és 2 átjátszó állomást telepít;
- a budapesti hálózatban - készülékbérleti konstrukcióban - 14 000 végkészüléket bocsát a felhasználók (Rendőrség, Katasztrófa-védelem, Határőrség, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság és polgári titkosszolgálatok) rendelkezésére
- 2007. január 31-éig átadja a teljes országos TETRA-hálózatot (összhangban a 1053/2005. Kormányhatározattal), amellyel Magyarország területén 94%-os lefedettséget valósít meg;
- az ország területén 2007 elejéig kb. 2-300 bázisállomást épít ki;
- az országos átadásnál további 28 000 végkészülék beléptetésére lesz alkalmas a rendszer, ezt a készülékmennyiséget nem kizárólag a nyertes szolgáltató fogja biztosítani;
- 99,9%-os lesz az éves országos rendelkezésre állás/év. Kiesés: 8 óra/év, a szolgáltatás tervezett éves nettó díja: 9325 millió forint, a szerződés időtartama: 10 év.

Az EDR TETRA-technológiával valósul meg. A TETRA a Terrestrial Trunked Radio-elnevezés (földi trönkölt rádió) rövidítése. Ez egy professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető. A TETRA mind szolgáltatásaiban, mind egyéb jellemzőiben rendkívül fejlett, professzionális digitális rádiókommunikációs technológiát képvisel.

Előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni (one-to-one) hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push-and-talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA-szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

Jelenleg több mint 650 ilyen rendszer működik a világban. A legnagyobb hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hongkongban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!