Berta Sándor

Veszélyes anyagok online rendelésre

Egyre gyakrabban kerülnek veszélyes anyagokkal az interneten kereskedő, illetve az ilyen anyagokat megvásárló felhasználók a hatóságok látómezejébe. Szakértők szerint virágkorát éli a veszélyes anyagok online kereskedelme.

Németországban jelenleg több száz vegyianyag-kereskedő és vevő ellen folytatnak nyomozást és vizsgálatot a hatóságok. A rendőrség azonban javarészt tehetetlen, hiszen csak akkor léphetnek fel az illetők ellen, ha az általuk eladott vagy megvásárolt anyagokból robbanószer készíthető. A jelenlegi állapotokat jól példázza, hogy néhány nappal ezelőtt a magdeburgi rendőrség felszámolt egy veszélyes anyag-raktárat, amelyet egy 16 éves fiatal üzemeltetett. A mérgező anyagokon (bróm, higany, só- és foszforsav) kívül a nyomozók különböző detonátorokat, gyújtókat és robbanóanyagokat is találtak. Az őrizetbe vett fiú az alkotóelemeket főleg a világhálóról szerezte be és kávéfilterekben tárolta őket.

Nem ez volt azonban az idén az első ilyen fogás. Még az év elején Köln mellett több, mint hétezer kilogramm veszélyes anyagot foglaltak le a hatóságok egy 27 éves férfi házában. A kereskedőnek háromezer bel- és külföldi online ügyfele volt, akiket rendszeresen ellátott különböző anyagokkal. Egy másik esetben, egy kieli online kereskedőnél találtak a rendőrök 1500 kilogramm vegyianyagot.

Érthető tehát, hogy egyre nő az aggodalom a hatóságoknál. Silvia Niemann magdeburgi főállamügyész elismerte, hogy "ma Németországban, de gyakorlatilag a világ szinte valamennyi országában roppant egyszerűen és szinte mindenfajta feltűnés nélkül be lehet szerezni az interneten veszélyes vegyianyagokat, amelyek aztán ki tudja, hogy ki(k)nek a kezébe kerülnek". Ráadásul a schleswig-holsteini szövetség bűnügyi hivatal információi szerint egyre szemtelenebb módon rendszeresen felbukkannak a világhálón különböző robbanóanyag-készítési minták és tippek, sőt házilag elkészíthető bombák leírásai is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #7
    nekem megteszi a vállról indítható kannásbor is ha fegyverről van szó of corz:D
  • atlagember #6
    Hiányolom a ciikből a kapcsolódó linkeket. Hol lehet rendelni bombát?
  • Xantia #5
    Mi ebben a félelmetes?
    Aki akart eddig is megszerzett magának vegyianyagokat. Az internet csak egyszerűbbé teszi kapcsolatot. Ha ezek az emberek nem az internetet használták volna, hanem újsághirdetést és telefonont az életben le nem buktak volna.
    Mert hát úgye egy petárdát vagy 100liter kénsavat nem lehet letölteni az interneten?
  • roliika #4
    Bemegyek a boltba és a pult alól kérek kis Uránium 234-est, 1Kg C4-est + fél Kg higanyt...:-DDD Tuti nem normális aki ileneket vásárol...pláne a neten ahol minden lekövethető....
  • dez #3
    A robbanóanyag még a legjobb, mert csak relatíve kisebb pusztítást végez (ha egyátalán felrobbantják). De amúgy nem mérgez alattomosan. Ellentétben olyan anyagokkal, amikből kisebb kiszivárgó mennyiség is pl. magzatok százainál okoz születési rendellenességet, vagy rákot, stb.
  • levy668 #2
    illegális túlművelt petárdakészítő:" Héé Béla ezt most hűteni kell, vagy hevíteni, és közben keveeeeer.......bummmmmmm"
  • fawcet #1
    Na most lesz a házilag készített petárdák virágkora mióta tiltva van a szilveszteri petárdázás.
    Amúgy bombareceptek tényleg előfordulnak interneten. Nem tudom kik és miért akarnának bombát gyártani. Annyira csak a romboláson van a hangsúly.
    Meg másik hogy bomba nem válogat. Volt néhány hónapja az a villamos robbanás, amikor egy gyerek házi készításű bombával utazot.