Dojcsák Dániel

Évzáró jósolgatás az Alcatellel

A 2005-ös évet és egyben az elmúlt 15 év sikeres folyamatait kívánta summázni egy a megszokottól kötetlenebb beszélgetés formájában az Alcatel Hungary vezetősége a sajtó képviselőivel közösen a Corinthia Grand Royal Hotelben, Budapesten.

Az átlag fogyasztó számára az Alcatel mobil készülékeket jelent, de ez az üzletág a Siemenshez hasonlóan náluk is leáldozott, ellentétben az integrált kommunikációs hálózatokkal az optikai hálózatokkal és a vezetékes telekommunikációs rendszereikkel, ami évről évre nagyobb profitot termel. A beszélgetés első része egy prezentációból állt, ahol nagy vonalakban megismerhettük a közelmúlt eseményeit, de a fókusz mégis az Alcatel és a szakma vízióját mutatta be a telekommunikáció és szórakoztató elektronika elkövetkezendő 5-7 évének tükrében.

Az Alcatel hazánkban két erős lábon áll, melyből az egyik a közlekedésirányítás és -biztonság területe kiegészülve az önkormányzati és védelmi szervekkel. (Magyar Szállítás és Automatizálási Kft) Ezen a területen a legnagyobb partnerük a Magyar Államvasutak, ahol is a közeljövőben komoly megrendeléseket és még szorosabb együttműködést remélnek, hiszen az EU következő költségvetésében előreláthatólag komoly források lesznek elkülönítve a tömegközlekedés fejlesztésére. (Épp nemrégiben nyertek meg egy pályázatot a győri vasútállomás irányítórendszerének teljes rekonstrukciójára.) A vasút mellett természetesen az autópályákhoz és repülőterekhez is kínálnak megoldásokat. A következő nagy dobásuk a 4-es metróval kapcsolatos fejlesztés lehet.

Klikk ide! Klikk ide!

A másik láb természetesen a telekommunikáció, ahol kiemelt ügyfelek között tudhatják a teljes T-csoportot, az Invitelt és a PanTel-t is. Mivel az Alcatel Hungary teljes megoldásokat kínál rendszerekre, ezért főként ezek a nagy cégek szerepelnek partnereik között, illetve olyan nagyvállalatok, akik saját belső kommunikációs hálózatot építenek. A cég idei árbevétele Réthy Imre, a társaság ügyvezető igazgatójának közlése szerint meghaladta a 3 milliárd forintot, ehhez pedig egy tisztességes 100 millió forint körüli profit társult. Mint mondta, a teljes Alcatel csoport forgalma az idén 34 millió euró körül alakul majd, ehhez képest jövőre mintegy 13 százalékos növekedést várnak, a munkatársak száma meghaladja a 30 főt.

A beszélgetés során az cégvezetők kifejtették vízióikat a közeljövő technológiai változásaival kapcsolatban. Egyre több szó esik minden fórumon a Triple Play szolgáltatásokról, azaz egy kézben integrált internet-, telefon- és tévészolgáltatásról, ami természetesen jelent egyben VoIP-t, IPTV-t és egyéb IP feletti alkalmazásokat is. Per pillanat a fogyasztói igény még nem jelent meg ezekre a szolgáltatásokra - ezt az újságírók és az Alcatel is így látta -, de érdemes megjegyezni, hogy akár a mobiltelefónia területén is hatalmas ellenállás volt a 90-es évek elején, ma mégis 9 millió előfizetés van hazánkban is. Az újításokhoz mindig kétféle motiváció vezethet, egyrészt egy megoldás technológiai megvalósíthatósága vagy a fogyasztói frusztráció, amit okozhat az árral vagy a tartalommal szembeni ellenérzés is.

A szakma reményei szerint 2011-ig elérhetjük az átlagosan 100 megabites fogyasztói vonalakat, bár már 15-25 megabit elégséges lenne egy teljeskörű szolgáltatáscsomaghoz. Lényeges változás lesz, hogy a mostani DSL-technológiákon hamar túl kell lépni és ez egyben jelenti azt is, hogy az optikai hurok közelebb kell hogy kerüljön a fogyasztóhoz: a mostani 5 km-ről 1-1,5 km-re csökken a távolság.

Klikk ide! Klikk ide!

Az Alcatel ezekre a változásokra már termékeiben is készül, akár az IPTV alkalmazások területén, akár a rendszereszközök fejlesztésében. Az utóbbit nem részletezném, lévén fogyasztókat nem érintő hardverekről van szó. Az alkalmazás területen viszont érdekes újdonság az AmigoTV, ami egy közösségi televíziózást valósít meg, azaz egyidőben több ember különböző helyen nézve mondjuk egy foci meccset, kommunikálhatnak ugyanazon a felületen, ahol az adást is látják. Egy másik alkalmazás a teljesen saját igények szerint alakítható MyOnTV, melyeket kiegészíthetünk a Time Shifted TV-vel, ami lehet egy helyi, de akár egy hálózati PVR (Personal Video Recorder) rendszer is. A hálózati PVR érdekessége, hogy szolgáltatói oldalon rögzítenek minden adást, tehát az élő közvetítést megállíthatom, tekerhetek benne úgy, hogy nem az én készülékem rögzít, illetve ha csak másnap értesülünk egy jó műsorról, akkor azt is visszakereshetjük bármikor.

A szkepticizmus természetesen még így is jogos, kérdéses, hogy vajon tényleg 6 millióan fogják nézni HDTV-n német foci-vb-t, és vajon tényleg olyan ütemben lesz képes Európa befogadni a digitális integrált szolgáltatásokat, mint ahogy azt a hangtovábbításból egyre kevesebbet kereső szolgáltatók szeretnék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #11
    Nem is kell, hogy sokat tudjon, de azért a híváslistában legyenek benne a kifelé menő hívások időpontjai stb. Ez az egyszerűség már a használhatóság kárára megy. A megbízhatatlanság meg pláne...
  • bld #10
    nkem is egy réggebbi van már rég lecserélhettem volna de egyszerűen nincs rá szükség lassan kezdi kilehelni a lelkét, de oyanokat kapott h nem csoda, talán a 3210es volt még iyles strapabíró, valóban nem tud sokat csak alegalapvettőbbeket, de nem azért van mobiltelefonom h pózerkedjek vele, csak telefonálásra használom, néha sms..
  • archkoven #9
    Én vettem kettőt még régebben, azokat nem én használtam zömével, bár egyszerűek voltak, de megbízhatóak. Viszont most nyáron vettem még kettőt azok viszont tök szarok voltak. Az egyik pl. azt játszotta, hogy folyton kikapcsolt mikor felvettem, mondanom sem kell hogy hamar megnézte a kukát. A másik is csinálta ugyanezt csak jóval ritkábban. Nem tudom mi lehetett a bajuk, de nem is érdekel, az egyik még megvan, de valszeg már az sem sokáig.
    Még annyit, hogy a szoftverük már túl gagyi, még a legalapvetőbb dolgok sincsenek benne rendesen megoldva, persze hangot felvenni azt tudtak!
  • WiZZaRD #8
    en a masodik alcatel telefonomat hasznalom most es szerintem nagyon stabil telefonok az alcatel telok.
  • shabba #7
    IT szektorban azért nem cseng olyan rossszul az Alcatel név.

    Pl. xDSL piacon jó ideje a legnagyobb DSLAM gyártó az Alcatel. Igaz folyamatosan csökken a dominanciájuk de még így is magasan a legnagyobb piaci részesedést mondhatják magukénak.

    Pl.
    2004Q4 14,2 millió DLSAM port, ebből Alcatel 34.5%
    2005Q1 15,3 millió DLSAM port, ebből Alcatel 25.5%
    2005Q2 19,2 millió DLSAM port, ebből Alcatel 30%

    A második helyezett Huawei 16,18,16%-ot ért el ugyanezen időszakokban, a harmadik helyért pedig Siemens és a Lucent küzd 7-7%-kal.


    De például az IP Edge Routerek kategóriájában az idei 3. negyedév során felhozták magukat a 2. helyre, befurakodva ezzel a Cisco és a Juniper közé.

    2005Q2 Cisco 60%, Juniper 21%
    2005Q3 Cisco 46%, Alcatel 24%, Juniper 20%
  • ThomasTheKoRner #6
    Igen, de az a baj hogy még az alacsonykategóriában is ocsmány telókkal riogatja az embereket!

    Sose felejtem el annó 3-4 éve mikor az összes Alcatelnek ilyen borzalmas kaputelefon hangja volt,mindig a röhögőgörcs fogott el amikor valakinél megszólalt.
    Attól még hogy valami belépőszint,nem kötelező szánalmasnak is lennie..
  • Cat #5
    fura, hogy magyarországon az alacsonykategóriás telefonokat automatikusan ugy azonosítják, hogy "Csak ilyen szart tud gyártani a cég", valahogy senkinek nem jut eszébe, hogy olcsó, kezdőknek szánt egyszerü telefonokat AKARNAK gyártani, már fejlesztéskor ez a cél.
  • archkoven #4
    Amilyen szar, megbízhatatlan telefonokat gyártottak nem is csodálom, hogy befuccsolt az üzletág!
  • roliika #3
    Na...azért hozzád sem ártana 1 userguide! :-DD Mondandód 2 féle képpen tom értelmezni, mint 1 szerű halandó. :-) 1: divxes dvd lejáttszó 9=olcsó=Alcatel cucc=szar mert a nyakkendő is drágább nála.
    2: Igazgató, nem tud dönteni melyiket vegye meg mert nem megy jól mostanában nálk a szekér. Vagy létezik 3. variáció is?:-)
  • aDannyBoy #2
    szinte gondoltam :)

    igaz én sem tudtam pontosan h mi a szitu, de:

    Létezik még alcatel mobil, de már csak "cimkézett", azaz egy ázsiai gyártó készülékei európában alcatel néven futnak. Kb mint a siemens sztori. Azt mondták a bennfentesek, hogy igazából nem éri meg telefont fejleszteni nekik, mert a verseny miatt annyira kicsi a marzs, hogy csak a nagyoknak jó csinálni. Erre volt egy példa az egyik Alcatel vezetőtől, hogy a minap sétált az utcán és a kirakatokat nézegette. Látott egy divixes fullos dvd lejátszót bruttó 9 ezerért, a következő kirakatban meg egy nyakkendőt 11 ezerért :)

    Szóval az alcatel mint konzum elektronika nem lesz opció sztem.