Napi Online

Eltűntek a Magyar Telekomból a magánszemélyek

A Magyar Telekom Rt. közzétette, hogyan változott a cég tulajdonosi szerkezete.

A közölt táblázatokból kiderül, hogy a belföldi és külföldi intézményi befektetők növelték részesedésüket, míg a magánszemélyek gyakorlatilag eltűntek. Már megvan a magyarázat: a belföldi intézményi befektetők és cégek tulajdonhányada a január 1-i, 3,51 százalékról december 12-re 4,88 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan a külföldi intézményi befektetők részesedése közel 1 százalékponttal 89,32 százalékra hízott. A belföldi magánszemélyek furcsa módon gyakorlatilag eltűntek, az év eleji, nem egészen 20,5 millió részvényből mára 8 ezer sem maradt, azaz részesedésük közel 2 százalékról 0 százalékra olvadt.

A belföldi magánszemélyeknél lévő részvénymennyiség papír szerinti, látványos visszaesésének magyarázata, hogy a Keler által az értékpapírszámla-vezetőktől bekért adatokat azok valószínűleg nem közölték részletes csoportbontásban, hanem csak summázva, vagyis a magánszemélyek tulajdona más soron jelent meg. A magánszemélyek valós tulajdona jelenleg a januári állapothoz van közel - tájékoztatott a Magyar Telekom.

A külföldi magánszemélyek súlya 0,02 százalékról ténylegesen nullára esett. A társaság saját tulajdonában lévő papírok a teljes tulajdon közel 0,5 százalékát képviselték január 1-jén, december közepén feleekkora volt az arány. Az államháztartás 0,3 százalékról 0,2-re csökkentett. A nem regisztrált kategória súlya - amely a nem nevesített alszámlákon lévő, nagyobb részben külföldi, kisebb részben belföldi intézményi befektetők tulajdonában álló részvényeket jelenti - kismértékben csökkent, de 4,5 százalék körül maradt. Hasonlóan szerény mértékben, de nőtt, 0,9 százalékra a részvényesi meghatalmazottaknál lévő papírok által képviselt tulajdoni hányad.

A Deutsche Telekom cége, a MagyarCom Holding GmbH 59,21 százalékos részesedéssel bírt, a JP Morgan Chase-nél, mint ADR letétkezelőnél 8,47 százalék volt december 12-én.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!