Specker Balázs

A Yahoo megvásárolta a Del.icio.ust

A Yahoo megvásárolta a Del.icio.us közösségi könyvjelzőgyűjteményként szolgáló weboldalt. A világháló egyik elsőszámú linkgyűjteményeként számon tartott oldal hatalmas népszerűségnek örvend, azonban a tagok féltik az oldal jövőjét a tulajdonosváltás miatt.

A Del.icio.us felhasználói elhelyezhetik kedvenc linkjeiket a lapon, amelyekhez bárki szabadon hozzáférhet. A forrásokat rangsorolják, így meglehetősen könnyen kiderülhet mit hol érdemes megnézni. Az egész rendszer egyfajta címkézésen alapul, amellyel könnyen indexelhetővé és visszakereshetővé válnak a linkek. Maguk a címkék hivatkozások egyszavas jellemzéseiként foghatóak fel. A tulajdonosváltás sokakat megrémiszt, több Del.icio.us felhasználó is hangot adott aggodalmának azzal kapcsolatban, hogy az internetes óriáscég befolyásolja majd kedvenc szolgáltatását.


Százával érkeztek a reakciók a lap blogjának azon bejegyzésére, amelyben Joshua Schachter az oldal alapító-vezérigazgatója bejelentette, cége a Yahoo tulajdonába került. Az üzenetek széles skálája volt olvasható az oldalon, a gratulációktól kezdve a szkeptikus bejegyzésekig. A legtöbben attól tartanak, hogy a keresőóriás kitapétázza majd a Del.icio.ust hirdetési felületeivel és arra kötelezi a felhasználókat, hogy Yahoos felhasználó nevet kérjenek, jelenleg ugyanis a Del.icio.us ingyenes és reklámmentes.

"Örülök, hogy a del.icio.us csapata ilyen anyagi támogatást kapott, de mint felhasználó kicsit elszomorít, hogy nem próbálnak meg függetlenek maradni. Úgy vélem lassabban fejlődhetnek majd, mivel ki kell szolgálniuk a Yahoo már meglévő szolgáltatásait, illetve a cég központi bürokráciáját is" - vélekedik az egyik felhasználó, valószínűleg nem ok nélkül tartva a jövőtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!