Napi Online

Prostituáltak a magyar neten

Az internetes szexpartner-kereső magazinok piaca alaposan átrendeződött az utolsó négy évben. Magyarországon jelenleg négy-öt nagy szolgáltató uralja a terepet, miközben hetente alakulnak és szűnnek meg kisebb portálok.

A prostituáltak - sajátos szlenggel: bérnők - fényképes hirdetéseiből élő vállalkozások éves árbevétele becslések szerint elérheti a 100-300 millió forintot. "Nem érti?! Nem nyilatkozunk!" - csapta le a telefont a redzone.hu eleinte búgó hangú munkatársnője számunkra érthetetlen okból, hiszen mi végig higgadtan beszéltünk vele. Persze, a hölgy elzárkózása alighanem érthető: szexpartner-kereső portálokat üzemeltetni nagyon, nagyon, nagyon jó üzlet, ám a prostitúcióiparhoz közel álló kapcsolat miatt a tulajdonosok nem szívesen nyilatkoznak.

Pedig jogilag nem tilos erotikus hirdetést közzétenni az interneten. Ez annak ellenére van így, hogy az 1999-es maffiatörvény megtiltotta az erotikus szolgáltatások reklámozását, az egy évvel későbbi reklámtörvény pedig korlátozta az erotikus tartalmú hirdetéseket. Az iparág ezért a teljesen legális szexpartner-keresés területét foglalta el. Mivel az internet különösen alkalmas arra, hogy "becsatornázza" az egyébként is létező életterületeket - pl. prostitúció és kapcsolódó részei -, igen hamar népszerűvé váltak a szexpartner-kereső oldalak. Az internet névtelensége, interaktivitása, közösségképző ereje sajátos szubkultúrát is létrehozott a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevő férfiak körében.

Piaci szereplők becslése szerint a piac évi 100-300 millió forintos árbevételt termel. A hirdetők havi 8-11 ezer forintért helyezhetik el hirdetéseiket a nagyobb oldalakon. A piacvezető piroslampa.net hirdetői adatbázisa az 1999-es indulás óta 1500 főre duzzadt, és számuk folyamatosan növekszik. A nagy fluktuáció miatt átlagosan 80-120 lánynak van egy időben aktív hirdetése az oldalon. Hasonló méretű hirdetői adatbázissal még három-négy nagy vállalkozás működik Magyarországon, a többiek nagyságrendekkel elmaradnak mögöttük. (Itt is érvényesült ugyanis az internet ökölszabálya: minél korábban érkezel, annál hamarabb jutsz az élre.)

Mint Fellner Adél, a több erotikus portált is üzemeltető Alexa Média Bt. ügyvezetője elmondta, saját statisztikáik alapján leglátogatottabb oldaluk a piroslampa.net, átlagosan napi 5000 egyedi látogatóval. A nemrégiben megújult, német és angol nyelvű változatban is olvasható site-ot egyébként ugyanúgy látogatják, mint bármely más weboldalt: a többség munkaidőben élvezi az instant szórakozást, ezért hétvégén jóval kevesebb kattintás érkezik. Rossz idő vagy ünnepnap esetén (május 1., húsvét, karácsony, stb.) ugrásszerűen megnövekedik a látogatottság. A külföldről érkező kattintások aránya stabilan 20-25 százalékos, ami elsősorban az egyik legnépszerűbb nemzetközi keresőn elhelyezett fizetős hirdetésnek köszönhető.

Benke Péter - aki négy erotikus oldalt is működtető Mobil Média 2001 Kft. munkatársa - lapunknak elmondta: a cég leglátogatottabb oldalának - a szextunderek.hu-nak - 3500 egyedi látogatója van. A minőségi szolgáltatást nyújtó hirdetőkre specializálódott, 2000-ben alapított masszázsinfo.hu-t pedig évek óta napi 1500 egyedi user keresi fel, 110 fős hirdetői létszám mellett.

Bérnők, makktársak, ezredesek

Az internetes szexpartner-keresők hirdetői többségében prostituáltak, akik bérelt lakásban dolgoznak, és gyakran élnek együtt kolléganőikkel. Ezek férfi törzslátogatói sajátos szubkultúrát alkotnak, saját szlenggel. Például a prostituáltakat bérnőnek (bn), azok futtatóit menedzsernek, önmagukat makktársnak (mt) nevezik, a nemi szervüket ezredesnek. A mt-k a fotóval, keresztnévvel, telefonszámmal hirdetett bn-kről értékelő beszámolókat tesznek közzé, amelyben részletesen taglalják a szolgáltatást, mint eseményt, a lány reakcióit éppúgy, mint a lakás tisztaságát vagy tisztátlanságát, a parkolási lehetőségeket, a fogselyem hiányát a fürdőszobában stb. Az interneten hirdetők tarifái 10-25 ezer forint között ingadoznak, attól függően, hogy milyen extrákat igényel a kedves vendég. Például a csókolózás plusz 2000 forintba kerül. Áfa nélkül.
A nagyobb vállalkozások extra szolgáltatásokat is kínálnak a hirdetőknek: aloldal készítése, hirdetési szöveg megírása, minőségi fotózás. A piroslampa.netnél a portfólió-készítés már 30 000 forint alatt is elérhető. A fotózásra azért is szükség van, mert sok kisebb oldal ismert modellek képeivel hirdeti magát, de nem ritka, hogy a nagyoktól lopnak képeket. Ezért minden nagyobb oldal kizárólag saját fotóval engedi hirdetni a lányokat. Ám ezzel együtt sem vállalnak fotógaranciát, vagyis hogy a kép valóban a hirdetőt ábrázolja. "Senki nem tudja ugyanis garantálni, hogy a helyszínen az a lány lesz ott, akinek a fényképe fenn van a neten" - mondja Benke Péter, aki szerint a férfiak többsége munkahelyi számítógépről látogatja a szexpartner keresőket. A nagyobb vállalkozások közül mindössze kettő szolgáltat saját szerverről, az egyik a piroslampa.net.

A látogatói kör összetételének változása jól nyomon követhető az utóbbi négy évben. "Az internet terjedésével felhígult az a társaság, amely négy éve még exkluzívnak számított. Mivel néhány éve még költséges hobbinak számított a netezés, az erotikus oldalakat használók az anyagilag jobban szituált rétegekből kerültek ki. Emiatt több pénzt költöttek a lányokra is" - mondja Fellner Adél. Ma már az internet mindenhol elérhető, ezért a felhasználói kör is egyre szélesedik.

Benke Péter szerint is egyre inkább differenciálódik a piac 2001 óta. "Egyértelművé vált, hogy nagyon sokféle szolgáltatás létezik a neten. Mi öt évvel ezelőtt bárkinek a hirdetését felraktuk, ma inkább specializálódunk. Úgy döntöttünk, hogy szűrjük a hirdetéseket: extrém vagy személyiségi jogokat sértő hirdetéseket nem engedünk felrakni. Akik hozzánk jönnek biztosak lehetnek benne, hogy minőségi szolgáltatást nyújtó lányokkal találkozhatnak" - mondja Benke Péter, aki egyáltalán nem bánja, hogy a szextunderek.hu oldalon folyamatosan csökken a hirdetők száma. "Mi nem növeljük mesterségesen - sem a számlálók hamisításával, sem pedig pornográf tartalommal - a látogatottságot, amely egyébként lassan, de biztosan növekszik. Egyébként a lányoknak nem az számít, hogy hányan nézegetik a fotóikat, hanem hogy hány kliensük van. A minőségi szolgáltatás miatt pedig a körükben magasabb a visszatérő vendégek aránya" - mondja Benke Péter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #29
    ja és poén hogy ha üzletelnek és nyereségük van belőle, akkor az állam is kérné / kéri a sápot... :)
    naná hogy nem nyilatkozunk ;)
  • noss #28
    sajnálom azokat a nőket akik erre kényszerülnek...
  • stibi #27
    Kurvák mindig is voltak mindig is lesznek csak annyi hogy ők is modernizálódnak.De hát egyszerübb a monitor elött ülni és várni a jól fizető partnert,mint az utcán sétálni.AZ meg hogy a gyerekek is látják?MERT AZ UTCÁN UGYE NEM??Szerintem akit érdekel az MEGTALÁLJA ha van rá pénze BASZIK ha NINCS akkor marad a LÁTVÁNY
  • kev #26
    A sex-nél nagyobb üzlet nincs is talán.
  • Cat #25
    ja, már csak az a kérdés hogy a belinkelt 5 honlap és három cég közül melyik fizetett...

    gondolkozz már, ez egy sima netes kurvakörkép volt
  • FragStaR #24
    23 hozzászólás !?! Hát ez elég sovány azt hittem azért ennél több születik. Az ilyen témáknál mindig van egy két ütős és (vagy) poénos comment (vagy vmi nagyon bölcs) de úgy látszik erre még várni kell
  • Fenjoy #23
    Miota netezek, voltak, ilyen "portálok"... és az nem ma volt, nem értem ebben mi a hír... ráis csörgök "Helgára" :DéDéDéDé
  • Manoi #22
    Jah és még valami!
    A cikk igenis IT, mert az internetes jelenlétet mutatja be az olvasóknak. Abban a hitben meg ne ringassa magát senki, hogy gyermekeink (nekem még ugyan nincs) nem tudnak ezekről az oldalakról...

    Gyakran 10 éves unokatesóm mutatja a legdurvábbakat nekem is! (példákat nem sorolok, mert még engem is terjesztőnek néznek )
  • Manoi #21
    Ez nem fizetett hírdetés, hanem átvett cikk!
    Vagyis mégiscsak fizetett, mert az sg fizetett érte! Érted...?
  • Tetsuo #20
    Ez egy fizetett hirdetés volt..