Berta Sándor

Feltörték a Linspire másolásvédelmét

A Linspire nevű Linux-disztribúció saját digitális másolásvédelmet (DRM) használ, hogy így győződjön meg arról, hogy a letöltött szoftverek valóban csak egy Linspire-t futtató számítógépre telepíthetők-e fel. Ezt a rendszert törték most fel.

Napjainkban a hackerek kedvelt célpontjaivá váltak a digitális másolásvédelmek. Mindegy, hogy egy zeneletöltő portál szoftveréről, egy operációs rendszer DRM-rendszeréről vagy egy zenei albumokat a másolás ellen védő alkalmazásról van-e szó, gyakorlatilag ma már egyetlen jogkezelő rendszer sincs biztonságban. Ezt bizonyítja, hogy most a Linspire nevű Linux-disztribúció digitális másolásvédelme volt kénytelen kapitulálni az egyelőre még ismeretlen elkövető(k) előtt.

Bár a Linspire alapítója a szabad szoftverformátumok egyik szószólója, a Linspire-en lévő .cnr (CNR-Warehouse) kiterjesztésű programokat csak azután telepíti fel az installáló alkalmazás, ha érzékeli, hogy az adott felhasználó jogosult erre. A DRM feltörésére, illetve magára a Linspire által alkalmazott módszerre a squiggleos.org nevű oldal hívta fel a figyelmet, mivel egyesek úgy vélik ezzel a megoldással a Linspire megakadályozza a GPL licenc alá eső szoftverek elterjedését. Az "önkéntes hacker" egyúttal megoldást is kínál a problémára egy program személyében, amellyel a .cnr fájlok újra normális Debian-csomagokká alakíthatók.

A Linspire részéről még senki nem kommentálta az esetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #1
    Így jár az aki átáll a sötét oldalra.