Gyurkity Péter

Kettéválhat az ASUS

Kínai források szerint az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert gyártó két külön vállalatot hozna létre a saját márka alatt készülő termékek, illetve a más cégek számára gyártott alkatrészek termelésére.

A tajvani DigiTimes az Apple Daily értesülésére hivatkozva szellőztette meg a kettéválás tervét, amely két, egymástól független vállalat megalakulását eredményezné. Az ASUSTeK vezetése ugyanis állítólag szeretné elkülöníteni a saját márka alá tartozó termékek gyártását, hogy teljes mértékben a bedolgozásra összpontosítsa a cég erőforrásait és kapacitását.

A lépés nagy hatással lenne a PC-alkatrészek piacára, hiszen az ASUS jelenleg a legnagyobb és legfontosabb gyártók közé tartozik. Az elmúlt években újabb sikerekkel növelték dicsőséglistájukat, és márkás, elismert termékeik minden régióban nagy népszerűségnek örvendenek. A stratégiai terveket illetően három fő irányvonalat követnek: egyforma jelentőséget tulajdonítanak az alaplapok, a noteszgépek és a grafikus kártyák piacának, és eddig egyik területen sem vallottak kudarcot. A más gyártóknak szállított alkatrészek azonban legalább ilyen fontos szerephez jutottak, sőt, amennyiben igaz a hír, a vezetés egyértelműen ezek mellett kötelezi el magát.

Korábban már napvilágot láttak különböző híresztelések a kettéválással, illetve az átszervezéssel kapcsolatban. Egészen pontosan a gyártásra szakosodott Asusalpha Computer különválásáról ejtettek szót a jól értesültek, ám a vállalat mindeddig tagadta a hírek valódiságát. Többen azonban nagy esélyt látnak a döntés meghozatalára, amit az is valószínűsít, hogy újra és újra felbukkannak az erről szóló hírek. A mostani jelentés annyiban bővítette ki a korábbit, hogy a leányvállalat Szingapúrban hozná létre saját központját, és a tőzsdére menne, míg az anyacég kizárólag az alkatrészek és komponensek beszállítására koncentrálna.

Az ASUSTeK most is tagadta a kettéválást, és szóvivőjük nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. Amennyiben azonban mégis végrehajtják a lépést, szakértők szerint mindkét vállalat nagyobb eséllyel szállhat szembe a konkurenciával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zealot #18
    Mert NF4-es chipset van rajta, aminek tény, hogy nagyobb a teljesítménye mint az ASRock által használt SIS, vagy VIA-knak. Az is igaz, hogy jobban felszereltek az ASUS lapok, dehát annyi pénzért tehetnek is hozzá pluszba 1-2 kábelt... (Ja, és kellett az optikai hangkimenet is és nem tudom van-e az ASRockokon)
  • Zealot #17
    Már ne haragudj, de nem nagyon tudom elhinni, hogy egy sorozatgyártásban gyártott alaplapra rossz foglalatot tegyenek, "még ha" Asrock is. Azt viszont igen hogy egy nem ahhoz a foglalathoz pászoló procihűtőt próbáltál rátenni. Pontosan melyik lap is volt ez?
  • Akuma #16
    más kérdés, hogy office-ra tök felesleges 64 bit
  • Akuma #15
    én tettem már össze asrockos konfigot, sajnos
    az alaplaphoz sinte semmit sem adtak
    azaz járt hozzá egy olyan ide kábel, ami tök kemény, törékeny volt! És egyetlen ide csatlakozón kívül még a kábel is egy simpla master volt, azaz nem volt rajta slave! bár van rajta 2 sata csatlakozó, de sata kábel nem járt hozzá...
    a processzorhűtőnek a foglalata 2 centivel nagyobb volt!!! mászott benne a procihűtő!!! alig mertem bekapcsolni a gépet, amikor végre összeállt... pedig nem az első gép amit összetettem...
    a teljesítményét meg az elöttem szólók már említették...

    a pozítívum lehet annyi, hogy a legolcsóbb 64-bites gépet már össze lehet belőle tákolni office használatra
  • Alfa Of NS #14
    Az Asrock-ról én sem hallottam igazán rosszakat. Egyedül teljesítményben gyenge igazán. Lehet, hogy annyi az egész, hogy igyekeznek ugyanúgy minőségi módon gyártani (selejt mindig veszteséges), csak Asrock esetén az elektronikai alkatrészek (ellenállások, kondenzátorok stb, de nem az alaplapi csip) gyengébb teljesytményüek, de olcsóbbak. Ezért maga az Asrock alaplap minőségben jó, de a gyenge teljesítményű alkatrészek visszafogják a csipet. Tesztekben is rossz teljesytménnyel tudtak csak a videókártyák működni Asrock alaplapban (régebben).
  • [HUN]Stanlee #13
    Ha az asus kaki, akkor miert van olyan alaplapod, es nem Asrock-od? mert te is tudod, hogy az asrock gyengebb minosegu, mint az asus. Miert nem vesznek az emberek Renault helyett Renault Dacia Logant? a motor ugyanaz benne, mint egy renault-ban, de az osszeszereles, es egyeb alkatreszek egy resze nem olyan minosegu, mint ami a francia igazi Renault-ban.
    Tehat en sem azt mondom, hogy az Asrock rossz, csak alacsonyabb minosegi osztalyba sorolhato, mint az Asus. Tes+o gazdasagos alaplap. Bar ez mar igazan nem tartozik a cikkhez...
  • zidder #12
    1et értek veled Zealot. Énse láttam még hibás Asrock alaplapot. Ezzel ellentétben az Asus ****X-X szériás alaplapjai már akkor hibásak mikor leemelik a polcról.
  • formatuq #11
    mondok egy peldat igaz nem 100%-os ide.
    a sony gyart egy kepcsovet. a gyartas tokeletes lesz, minden eloirasnak, normanak megfelel, categoria 4.
    Ez megy szepen olyan cegeknek mint pl. viewsonic (igaz ok mitsubishi csovel is szerelnek) vagy silicon grpahics. Es persze a sony is ezt adja a sony monitorjaiba.
    Categoria 3, ami meg tokeletesen mukodik, csak eppen az eloiras, normak szintjet kicsit "megfaragtuk" ez megy sony nev alatt mas cegeknek.
    Categoria 2, amikor mar a sony nevet sem adjak hozzu, a termek (monitor) gyartoja nem reklamozhatja SONY TRINITRON nevvel a termeket pl. Regen az MAG monitorkban volt ilyen cso.
    Categoria 1, selejt.
    Igy lehet leszoritani a gyartasi veszteseget.
  • Zealot #10
    Hogy ti mekkora ökörségeket beszéltek!?
    Selejt?? Forgalomból kivont cuccok?? Régi chipek?? Ti hol éltek? Ugyanúgy vannak legújabb chipsetekkel szerelet alaplapja DualCore Athlonokhoz és Pentiumokhoz. Csakhát nem nagyon lehetne ebbe az árkategóriába tartozó alaplapokat gyártani pl. az NF4 Ultra, Intel 945/955-ös chipsetekkel. Ja, és ami a minőséget illeti, 7-8 ASRock alaplapból ami nálam megfordult egy sem romlott még el, de ASUS viszont volt ami már el sem indult... szóval erről ennyit.
    (úh nemhogy azt gndolja vki, hogy ha ASrock alaplapja van akkor szart adtak el neki)
  • zidder #9
    Kezdjük ott hogy az asus nemigazán gyárt chipeket, hanem ő is vásárolja az inteltől, viatól, nvidiatól, stb...