Napi Online

Nagy a tolongás az ADSL-piacon

Úgy tűnik, felébredtek a kómából a vezetékes és kábeles szolgáltatók széles sávú internet eladásáért felelős marketingesei, hisz a szokásos "karácsonyig minden nulla forint" akciók mellett végre nagyobb találékonyságról is tanúbizonyságot tevő ötletekkel szórják a piacot.

Közeledik a karácsony, és ahogy megszokhattuk ilyenkor, minden internetszolgáltató igyekszik előállni valamiféle verhetetlen ajánlattal. A T-Online egy- vagy kétéves hűségnyilatkozattal kínálja ADSL Start szolgáltatását, amelynek mostani előfizetés esetén 2006. január 31-ig nincs havidíja, illetve nincs belépési és modemdíja, ha a neten rendeli meg az ügyfél. (Ha máshol, akkor a modem díja 5900 forint.) Szintén ingyenes a házhozszállítás, ha a megrendelését a T-Online Webshopban adja le az ügyfél.

Kétéves hűségnyilatkozattal 2006 februárjától havi 5990, egyévessel havi 6990, hűségnyilatkozat nélkül pedig 10 690 forintért használható az ADSL, amely bár nem biztosít korlátlan adatforgalmat, három gigabájtot ajánl, ami nem tűnik kevésnek. Ezen érték fölött gigabájtonként 500 forintot kell fizetni havonta. Hűségnyilatkozat nélkül emellett 59 900 forint belépési díjjal is számolni kell. Az ADSL-ügyfelek jelenlegi és jövőre tervezett számáról nem kívántak a T-Online-nál felvilágosítást adni.

Az Invitel Rt. új ADSL-belépői az idei év hátralévő részében nulla forint belépési és havidíjjal internetezhetnek. Egyedülálló csomag a szolgáltató kínálatában az a korlátlan széles sávú internet-hozzáférés, amely az egyszeri belépési díj megfizetését követően egy éven át ingyen használható, azaz havidíja erre az időszakra nulla forint. Igaz, ezért egyszeri alkalommal 79 900 forintot kell kifizetni, tehát átlagosan havi 6658 forintért jutunk időben és adatforgalomban korlátlan internethez. A szükséges egyéves hűségidőszak után havi 8490 forintba kerül a hozzáférés.

Ez ideális megoldásnak tűnik egyrészt az ADSL-előfizetést karácsonyi ajándékul szánóknak, másrészt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ezzel az egyszeri kiadással kedvezőbbé tehetik adó- és költségelszámolásukat. Az év végéig díjmentes használat lehetősége a forgalomarányos ADSL-csomagokra is kiterjed, azaz 2005. december 31-ig ezen csomagok is korlátlanként működnek: az új ügyfeleknek a nullaforintos belépési és havidíjon felül túlhasználati díjat sem számolnak fel.

Jövő januártól, azaz a díjmentes időszak leteltét követően, az ADSL forgalomarányos változata már bruttó 5490, a korlátlan internetezést és letöltést garantáló pedig bruttó 7490 forint havidíjért elérhető. "Az Invitel széles sávon internetező ügyfeleinek száma 2005 végén várhatóan jóval meghaladja az 50 ezret és az ADSL ügyfélszámának növekedése nagyobb lesz a piaci átlagnál" - tájékoztatta a NAPI-t a Fejes Tibor, az Invitel lakossági termékmenedzsmentjének vezetője.

"A széles sávot kábelen kínáló UPC év végéig a telepítésért és a modemért nem számol fel külön díjat, és havidíjmentes vezetékes telefont ad ajándékba minden új chello-előfizetés mellé. A százezredik ügyfelet nemrégiben elért szolgáltató saját VoIP-alapú telefonszolgáltatását adja ajándékba, amihez az ügyfelek a jelenlegi vezetékes telefonszámukat is ingyenesen megtarthatják" - mondta el Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója. A chello classic és plus szolgáltatás esetén a UPC Telefon helyett az ügyfelek választhatják az internetszolgáltatás év végéig tartó ingyenességét is.

A legkedvezőbb árú, 512/128 kbit/s gyorsaságú adatforgalmat biztosító chello light havidíja 2006. december 31-ig tartó hűségnyilatkozattal 6990, 2007. december 31-ig tartó kötött szerződéssel 5990 forint - elvileg. Január elejétől ugyanis a bruttó árakat mind a régi, mind az új chello-előfizetőknek csökkentik az áfaváltozás mértékével. A GTS-Datanet év végi újdonsága egyéni előfizetőknek az easy és az easy_c csomag: mindkettő 512 kbit/s letöltési sebességet kínál belépési díj nélkül - mondta Hámon Krisztina pr-menedzser.

Az easy előfizetői a szerződés megkötésétől számított négy hónapig ingyen, majd havonta bruttó 7490 forintért használhatják korlátlanul a világhálót, míg az easy_c csomag havidíja tizenkét hónapon keresztül egységesen bruttó 4995 forint. Az új előfizetők megszerzése mellett a GTS-Datanet fontosnak tartja már meglévő ügyfelei megtartását, ezért novembertől hűségakciót indított számukra: akinek lejárt vagy az idén fog lejárni határozott idejű ADSL-szerződése, az két hónapon át ingyen internetezhet, amennyiben újabb hűségnyilatkozatot ír alá a céggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ReTeK #12
    t-online:
    "A havidíjak ADSL Start csomagunk esetén havi 3GB letöltési adatforgalmat tartalmaznak."
  • mrzed001 #11
    Hát igen, ez mellett nehezen terjedhet az online tv és a videotelefonálás, vagy VoD, végülis max 48 órás használat után lejárt a havi forgalomlimited és lebutulsz egy modem szintjére.
  • irkab1rka #10
    érts : havi 30 giga IS kevés :)
  • irkab1rka #9
    KORLÁTOS ADSL? Muhahahahahaa. Hülye aki megveszi. havi 30 G KEVÉS. Áll a netem időnként. thank you chello Hülye voltam :), hogy belementem (albérlet).

    BarnaMedve: most tél van, de gyere le nyárra, meglátod, hogy miért maradunk itt a szar low-end technika ellenére. Találkozunk a Balcsin ;)))

    shabba: majd nézd meg lécci, hogy Budapest milyen drága, és utána mondd, hogy csoringerek vagyunk. Nem az a baj itt, hogy kevés a pénz, hanem az, hogy még olyan országokban is mint az USA birnak arra gondolni, hogy sok helyről szedjenek adót, de a szélessávról nem. Tudod miért? Mert ők tényleg adnak arra, hogy az élvonalban maradjanak.

    Nyugi srácok, szólok, ha indulok a választásokon. Szavazzatok rám, és átírunk pár dolgot. Svédország önként fog csatlakozni a Dunamenti Köztársasághoz BarnaMedvét meg megtesszük Külügyminiszternek, ok? :)
  • shabba #8
    Ezért a svédeknél sincs mindenki olyan jó helyzetben hogy optikai/ethernet alapú elérést választhasson. Azért jellemzően ez ott is a nagyvárosok privilégiuma, de legalább az adott terület igen nagy népsűrűsége alapfeltétel.

    Persze az hatalmas pozitívum hogy a skandináv régióban az optikai alapú infrastruktúra(FTTx) építés virágzik, így ez a régió vezető szerepet tölt be európában. Sőt a svéd,norvég,dán,holland FTTx teszi ki az egész európai beruházások 90%-át. De úgy tűnik végre európa is kezd feleszmélni és egyre több országban kezdenek megindulni az FTTx beruházások. Egyébként a skandinávok ezzel az eredménnyel világméretben is jó helyen vannak, nem csak EU-n belül.

    Azért látni kell mik teremtik meg ennek a feltételét. 1x az állami tulajdonosi jelenlét még mindig tud dominálni a távközlési szektorben, sőt a kormányzati törekvések is a broadband terjedését serkentik, főleg beruházás oldalon. Idehaza ezzel már nem igen számíthatunk mivel a csóró államunk pénzszűke miatt ebből is kiszállt.

    Sőt svédeknél több mint 300 közössé hálózat adja meg az alapot amiket önkormányzatok, elektromos cégek, telcok csinálnak non-profit alapon hogy aztán ezt az infrastruktúrát megosztva elindulhasson a broadband. Erre idehaza megint semmi esély hisz a hazai önkormányzatok olyan csórók hogy nem igen fognak optikai kábeleket fektetni a fölös bevételeikből. Mert még arra sincs pénz hogy a csatorna,gáz vagy útfelújítási munkálatok valaha elkészüljenek vagy egyéb más szociális kötelezettségeiknek eleget tegyenek.

    Addig amíg csóró az ország kár 100Mbps-es netről álmodozni. Sajnos ez van. Majd 2007-től több száz milliárd EU pénzt kapunk abból talán lesz némi fejlesztés, bár szerintem nagy része elfolyik a zsebekbe jó magyar szokás szerint. De ha még ezt sem adnák nekünk az EU államporgárai az adóikból akkor még ennyi sem lenne. Ebből is látszik milyen csóringerek vagyunk.

    Szóval visszatérve svéd netre, azért ott is az ADSL dominál, 1 millió ilyen kapcsolódás van, úgy 250 ezer kábelnet, és 225 ezer FTTx kapcsolódás. Szóval azért ott sem mindenki optikán és ethernet át kapja a netet de világméretben is kiemelkedő ezen technológia elterjedtsége.

    Jah és még ami segíti az ilyen jellegű beruházásokat az hogy az inkubens telcok az állami tulajdonosi nyomásra olyan olcsón adják az optikai kábelek bérleti díját hogy jobban megéri bérelni mint sajátot építeni. Na ez idehaza megint nem így van, itt minimum 10x magasabb a bérelt vonal költségeszintje.

    Szóval a svéd és magyar broadband helyezet, Makó és Jeruzsálem tipikus példája. Persze ahhoz képesest milyen csóringerek vagyunk a harmad annyi broadband előfizetővel, igaz jóval alacsonyabb technológia szinttel párosítva még akár azt is lehet mondani hogy a lehetőségekhez képest jól teljesítünk.
  • BarnaMedve #7
    Azert ez szomoru! Igaz nekem itt Svedorszagban, nem ADSL-em van, hanem Cable Bredband, korlatlan adatforgalom, 10Mbit-es, napi atszamitasban 8400 huf havonta.A szolgaltato hirlevele szerint (BredbandsBolaget http://www.bredband.com/portal/PRIVAT_BREDBAND)
    a varosunkban 2006 9. heteben aremeles nelkul 100Mbit-es sebbesseg lesz. Szoval eleg gaz, hogy szegeny kis szulohazamban, miknek kell orulni.
  • ThomasTheKoRner #6
    "Kétéves hűségnyilatkozattal 2006 februárjától havi 5990, egyévessel havi 6990, hűségnyilatkozat nélkül pedig 10 690 forintért használható az ADSL, amely bár nem biztosít korlátlan adatforgalmat, három!!! gigabájtot ajánl, ami nem tűnik kevésnek."

    Sőt egyenesen soknak számít..MEGALOL
  • savior #5
    azert a datanet korlatlan adsl-je 5000ert nem olyan rossz...
  • noss #4
    ja
  • klastrom #3
    Fos ez még mindig de nagyon...