SG.hu

Az IBM nyerte az OM közbeszerzési pályázatát

Eredményesen lezárult az Oktatási Minisztérium informatikai hardvereszközök bérletére kiírt közbeszerzési eljárása. A megkötött megállapodás alapján az IBM Magyarország és alvállalkozói közösen biztosítják logisztikai megoldást, az informatikai eszközöket, a finanszírozást, a terméktámogatást az oktatási intézmények számára a projekt teljes életciklusa alatt.

Az OM, együttműködve a Pénzügyminisztériummal, a soron következő három költségvetési évben előre meghatározott normatíva alapján támogatja az iskolák informatikai beruházásait. A minisztérium és az iskolák fenntartói az EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot megbízva írta ki a nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárást a támogatás felhasználásának módjára. A közbeszerzési eljáráson az IBM finanszírozási üzletága, az IBM Global Financing adta a legkedvezőbb ajánlatot, a szerződés teljesítése már folyamatban van.

"Kimondottan a projekt céljaira felállítottunk egy projektirodát, valamint üzemeltetünk egy telefonos call centert is, ahol az érdeklődők és érintettek kérdéseivel foglalkozunk. Az IBM azt is vállalta, hogy mindezeket a szolgáltatásokat a projekt teljes időtartama alatt, vagyis három éven keresztül folyamatosan fenntartja” –mondta el Fodor László, a cég hazai részlegének értékesítési vezetője. A szakember hozzátette, hogy a szerződés életbelépése óta óriási az érdeklődés az iskolák körében, ahol már régóta várták az akció megindítását.

A szerződés keretében az IBM és alvállalkozói széles termékpalettát kínálnak fel az érdeklődő iskoláknak. A kínálatban szereplő mintegy 60,000 darab számítástechnikai eszköz nem csupán az vállalat, de szinte valamennyi számítástechnikai cég termékeit felvonultatja a hordozható számítógépektől a nyomtatókon és monitorokon keresztül egészen az asztali számítógépekig. A termékportfolió kialakításában az Oktatási Minisztérium Projekttanácsa mondta ki a végső szót, tehát csak olyan termékek kerülhettek fel a listára, amelyek mindenben megfelelnek a szakmai követelményeknek. A terméklista folyamatosan frissül majd az elkövetkező három év során.

Az oktatási intézmények a keretszerződés terhére kiválasztott informatikai eszközökhöz három éves tartós bérleti konstrukció keretében jutnak hozzá. Az EDUCATIO Kht. és az IBM között megkötött keretszerződés összege előreláthatólag hat és fél milliárd forintot tesz ki. "A projekt jelentőségét elsősorban abban látjuk, hogy a költségvetés keretében először valósult meg Magyarországon ilyen típusú finanszírozási modell. Az IBM olyan megoldást javasolt, amely valamennyi érintett szervezetnek előnyös, beleértve a Pénzügy- és az Oktatási Minisztériumot, az iskolákat, az iskolák fenntartóit és természetesen a termékek beszállítóit is. A világban már számos helyen alkalmazzák ezt a finanszírozási eljárást” –mutatott rá Fodor László, aki szerint az oktatási intézmények mellett ez a modell működőképes megoldást kínál az államigazgatás más területein is.

Az iskolák november 11-ig választhatják ki, hogy mely termékeket szeretnék beszerzeni a rájuk eső támogatási összeg keretéig. Erre egy elektronikus vásárlási felületen, a Közoktatási Információs Iroda Tanügyigazgatási Szakportálján, a www.kir.hu honlapon van lehetőségük. A megadott megrendelési határidő és szállítás után kezdődik el az a három éves periódus, amikor az iskolák hozzájutnak az informatikai eszközökhöz, és megkezdik a rendkívül kedvező finanszírozású konstrukcióban megállapított bérleti díjak kifizetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #1
    Érdekes, hogy az IBM milyen jóban van az oktatási és az informatikai tárcával...

    Amúgy meg a normatív támogatás sz*r, mert azon iskolákat támogatja, amelyeknek korszerű
    gépparkja van, és nem szorulnak támogatásra. A falusi iskolák meg csak leshetnek...