SG.hu

Csökkenő eredmények a Synergonnál

A Synergon csoport 2005. évi első háromnegyed éves eredményeiben a kedvezőtlen piaci folyamatok mellett az értékesítés szerkezetének pozitív változásai is jól tükröződnek.

Az árbevétel visszaesésében jól megmutatkozik, hogy az államigazgatási szektor a korábban tervezett IT megrendeléseinek jelentős részét elhalasztotta, kedvezőtlen helyzetet teremtve a hazai informatikai piac valamennyi érintett szereplőjének. Ugyanakkor az árbevétel összetétele az előző évinél jóval kedvezőbben alakult: a szolgáltatástartalom csaknem elérte az 50 százalékot, ami a fedezethányad enyhe növekedésében is megjelenik. A társaság az első három negyedévet mérsékelt adózás utáni nyereséggel, 138 millió forinttal zárta.

A Synergon csoport értékesítési árbevétele 2005 első kilenc hónapjában mintegy 12,4 milliárd forint volt, ami 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi értéknél. Ez a csökkenés döntően az államigazgatási szektor elmaradó megrendeléseivel magyarázható: választási év küszöbén hagyományosan visszaesik a kevésbé látványos állami IT beruházások volumene, ezt a hatást jelenleg számottevően erősíti a költségvetés egyensúlyát megőrizni igyekvő pénzügypolitika is, amely elsősorban az állampolgárokat közvetlenül nem érintő intézményi kereteknél igyekszik megtakarítást elérni. Eközben egyelőre az EU pályázati lehetőségek hatása sem érezhető számottevően.

Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy az előző évhez viszonyított lemaradás a harmadik negyedévben jelentősen lecsökkent: félévkor az árbevétel még 13 százalékkal alakult a bázisidőszaki érték alatt. Elsősorban az ipar és szolgáltatási, illetve a pénzügyi szektorban elért kiemelkedő teljesítmény tudta részben ellensúlyozni a kieső állami megrendeléseket. Szintén fejlődést mutat a szerződések összetétele: a szolgáltatástartalom immár csaknem fele a teljes szerződéses értéknek. Ennek, illetve a korábban megkezdett hatékonyságjavító lépéseknek köszönhetően a nettó fedezethányad elérte a 22 százalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!