Napi Online

MSZP: ráér a telefonáfa

A kormánypártok és a kormány közötti konszenzus hiánya eredményezte az adótörvények hétfő esti végszavazásán azt a különös helyzetet, hogy a pénzügyminiszter által benyújtott záró módosítócsomag egyik pontját kiemelte a szocialista frakció, majd az Országgyűlés egységesen leszavazta azt. (Az egyetlen kormánypárti igen szavazatot Veres János pénzügyminiszter adta le.)

Az elvileg technikai jellegű javaslatok között szerepelt a céges telefonköltségek áfatartalmára vonatkozó levonhatósági tilalom arányának megváltoztatása. Szakértők szerint a jelenlegi (50-50 százalékos) szabályozás nem felel meg az uniós irányelvnek, és ez ügyben az egyik tanácsadó cég eljárást is kezdeményezett az Európai Bizottságnál. A Pénzügyminisztérium így érthető okból kívánta uniós szempontból legalizálni a magyar szabályozást, bizonyítandó a kormány jóhiszeműségét. Göndör István frakcióvezető-helyettes szerint a szocialista frakció ezzel szemben tartotta magát korábbi álláspontjához, miszerint megfelelő az 50 százalékos levonási tilalom, az pedig, hogy ez uniókonform-e, majd eldől a bizottsági eljárás során. A kormány ráér majd akkor megváltoztatni a szabályozást, ha arra hivatalos felszólítást kap Brüsszelből - véli a nagyobbik kormánypárt.

A Fidesz ezzel szemben megszavazta volna a cégek adóterhének enyhítését célzó javaslatot, ha tudta volna a frakció, hogy mire nyomja meg a nem gombot. Tállai András frakcióvezető-helyettes elmondása szerint azonban nem voltak tisztában avval, hogy a módosító csomagból kikerült pontról külön szavaznak, és hogy mi annak a tartalma.

Szakértői becslések szerint tízmilliárdos áfabevételről van szó; azt azonban csak kevesen valószínűsítik, hogy lesz olyan cég, amelynek megérné belevágni a több éven tartó jogi procedúrába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Evil Merodak #2
    Mit keres itt a politika?
  • eperg #1
    "azonban nem voltak tisztában avval, hogy"

    mi az, hogy "avval"?