Spencer

Az Intel máris módosítja a Prescott processzorokat

Az Intel máris át kívánja tervezni a nemrégiben bemutatott, ,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Prescott magos Pentium 4 processzorokat. A partnerek várhatóan február végén kapják meg az első példányokat.

Az 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárral szerelt, legfejlettebb 0,09 mikronos feszített szilícium gyártási technológiák segítségével gyártott Pentium 4 processzorok core steppingje C-0-ról D-0-ra fog változni. A D-0 típusjelzésű újabb verziójú chipek fogyasztása várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz, mint a minden korábbi Intel chipnél nagyobb fogyasztású, múlt héten debütált első verzióké.

A jelenleg forgalomban lévő Pentium 4 2.80E és Pentium 4 3.00E processzorok maximális fogyasztása 89 W, a Pentium 4 3.20E, illetve Pentium 4 3.40E chipek fogyasztása pedig akár a 103 W-ot is elérheti. Összehasonlításképp, a régebbi 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével előállított, Northwood magos Pentium 4 processzorok közül a 2,8 GHz-es, 3 GHz-es, illetve 3,2 GHz-es változatok rendre 69,7, 81,9, illetve 82 W-ot fogyasztanak.


2.8 GHz-es Prescott magos Pentium 4

Paul Otellini, az Intel elnöke egy nemrégiben adott interjújában elismerte, hogy a vállalat azért kényszerült a Prescott debütálását a tavalyi esztendő második negyedévéről az idei év első negyedévére eltolni, mert komoly gondok adódtak a 0,13 mikronosról 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállás kapcsán, és a Prescott magos Pentium 4 chipek kihozatali aránya egészen a közelmúltig nagyon kedvezőtlenül alakult. Az Intel a közeljövőben végrehajtandó core stepping módosítással egyébként annak adja jelét, hogy ő maga sem elégedett a Prescott processzorok fogyasztásával.

A Santa Clara-i székhelyű vállalat várhatóan április végén fejezi be a módosított Prescott processzorok tesztelését, ezt követően pedig valamikor május elején jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban az első továbbfejlesztett Pentium 4 chipek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UnConnecteD #20
    nem tudom mit fosnak a 100 watt-tol. Egy 2.8C is 105Wattot zabal 3600-on, megsincs 50 fok. Pedig leghutes van rajta
  • Darth Sith #19
    hát nem ártana csökkenteni egy kicsit a fogyasztást.. :)
  • Yeti #18
    nem jól tudod:), még C is volt.
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=25500
  • arty #16
    2002 vegen, amikor megjelentek a TbredA/B magos athlonXPk, mar megfordult a melegedesi helyzet.

    Es azota csak nott a kulonbseg ....
  • Ligend #15
    Ha tagan ertelmezzuk, lehet hardvert is "foltozni". Persze nem arra kell gondolni, hogy fizikai valtoztatasokat lehet eszkozolni a gyarto altal kiadott eszkozokkel, hanem a vezerloszoftvert lehet frissiteni. Eleg csak az optikai meghajtok (CD/DVD) firmware-ere, vagy az alaplapok es kulonfele vezerlokartyak BIOS-ara gondolni. Processzorokhoz is adnak ki mikrokod frissiteseket, csak epp nem olyan kozismert dolog... Az Intel peldaul a Pentium Pro ota alkalmazza ezeket, es a regen nagy port kavart Pentium osztasi hiba is kikuszobolheto lett volna egy effele kisebb modositassal, es nem kellett volna visszahivni a procikat. Csakhogy azok (a processzorok) meg nem tamogattak ezt a lehetoseget...

    De hogy ne terjek el annyira a targytol, es essen par szo a melegedesrol is. A Cyrix 6x86-os processzorokhoz kivulallok keszitettek egy un. LowPower ROM-ot, ami azota sok "processzorhuto" alkalmazas formajaban el tovabb, es nem csinal mast, mint a processzor szabad idejeben HLT utasitasokat hajt vegre, es ezzel kisebb energiafelvetelre, ezaltal mersekeltebb holeadasra kesztetheto. Ertelemszeruen egy 100%-ra terhelt CPU eseteben ez nem mukodik.
  • mir #14
    a processzoroknál is ez megy már vagy 20 éve. így jönnek lassacskán elő a gyorsabb és gyorsabb modellek.
  • Garfield #13
    Nincs ebben semm új, a szoftvervilág már évek óta ezt csinálja.

    Kár, hogy a hardvert nem lehet peccselni. :)
  • Steroid #12
    Hát most mit mondjon az ember valahol szánalmas nem? Most csak a piac nyomására adták ki a 09 es csikszélességű procikat vagy mi mert ez nagyon úgy néz ki ahelyett h. eltolták volna még egy félévet és csináltak volna valami normálisabbat.
  • An-Dee #11
    Akkor most az "AMD fűtőtestet" ki lehet cserélni "Intel fűtőtestre" :))
  • mir #10
    ezt steppingnek nevezik, és a cikk szerintem azt sugllja, hogy az intel most úgy gondolta, hogy ideje tenni valamit, ezért tegnap utasította a mérnököket, hoyg hajrá.
    de nem. tulajdonképpen a steppingeket megállás nélkül fejlesztik, és ha sikerült egy kicsit előrelépni a processzor teljesítményével vagy fogyasztásával kapcsolatban, akkor kiadják.