Napi Online

Zuhanások a francia távközlési szektorban

Az olajipari cégek nyereségrekordjai nem tudták kompenzálni a francia telekommunikációs ágazat bejelentései miatt kialakult pesszimizmust. A lejtőt még meredekebbé tette a General Motors ellen indított vizsgálat.

Bár az olajcégek - a Royal Dutch Shell és az Exxon Mobil - eredményrekordjai jó hangulatra adtak okot, az európai telekommunikációs szektorból érkező hírek nyomán eladói nyomás alakult ki a nagy külföldi börzéken. Bár a France Télécom harmadik negyedéves árbevétele 3,8 százalékkal, 12,26 milliárd euróra, üzemi nyeresége pedig 2,1 százalékkal, 4,86 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest, a részvénye mégis zuhant a párizsi tőzsdén. A nyereségráta ugyanis csökkent, ráadásul az Európa második legnagyobb telefonszolgáltatójának számító cég közölte, hogy a korábbi 3-5 százalék helyett most már csak 3 százalék közeli bővülés várható ebben az évben.

Több se kellett a befektetőknek, rögtön elkezdték kiszórni a France Télécom részvényeit, melynek kiábrándító teljesítménye sem volt elég a párizsi parkett negatív rekordjának beállításához - az Alcatel ugyanis 6,7 százalékos értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni. A telekommunikációs hálózatokat szállító társaság hiába ért el a bázisidőszakhoz képest 36 százalékkal nagyobb eredményt, üzemieredmény-rátája kilenc százalékra csökkent, szemben a prognózisokban szereplő 10 százalékkal. Az Európában kialakult rossz hangulat nyomán valamennyi fontos mutató vaskos mínuszban zárt, de a tengerentúlon sem volt más a helyzet. A fontosabb New York-i mutatók is lefelé indultak a nyitás után, ami elsősorban a General Motors ellen indított felügyeleti eljárással hozható összefüggésbe. A dollár, részben a GM-vizsgálat miatt, az 1,2110-es szintről 1,2150-ig gyengült az euróval szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!