MTI

Eladják a Slovak Telekom állami részesedését

Leállította a Slovak Telekom (ST) jelenleg még állami kézben lévő kisebbségi részvénycsomagjának tőzsdei értékesítését, és a tulajdonrész közvetlen eladásáról kezd tárgyalásokat a pozsonyi kormány - jelentette be Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a kabinet ülése után.

A szlovák gazdasági tárca idén februárban erősítette meg azt a lapértesülést, hogy a kormány még az év végéig el akarja adni a Slovak Telekom távközlési vállalatban birtokolt 49 százalékos részvénycsomagját. A pozsonyi kabinet a tervezett értékesítéssel kapcsolatban áprilisban azt a döntést, hozta, hogy a vállalat - amelynek többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom (DT) - állami tulajdonú részvényeit a pozsonyi illetve a londoni tőzsdén kínálja fel eladásra.

A pozsonyi kormány mostani döntésével, leállította a részvények tőzsdei értékesítésének folyamatát. Peter Kazimír pénzügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a döntést azért hozták, mivel csütörtökön egy olyan kötelező érvényű ajánlatot kaptak a részvények megvásárlására egy meg nem nevezett stratégiai befektetőtől, amelynek feltételei "láthatóan jobbak" vagyis magasabb bevétellel kecsegtetnek, mint amilyenre a tőzsdei értékesítésből - az eddigi érdeklődés alapján - számítani lehetett volna.

A szaktárca vezetője szerint az adásvételről már hamarosan megkezdik a tárgyalást az ajánlattevővel, akinek kilétét és az általa tett ajánlat összegét Kazimír nem akarta felfedni. Ugyanakkor a Sita szlovák hírügynökség csütörtökön a Reuters és a Bloomberg hírére hivatkozva azt írta: az ST állami részvényeire a vállalat többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom tett ajánlatot.

Az ajánlat összege várhatóan magasabb lesz, mint 750 millió euró, ez volt ugyanis az az összeg, amelyet az ST 49 százalékos állami részvénycsomagja 17,7 euró részvényenkénti ár mellett a tőzsdén generált. Ez az összeg az alsó határát súrolja annak az 750 millió és 1 milliárd euró közötti ártartománynak, amennyiért a részvényeket értékesíteni feltételezi a kormány. Robert Fico szlovák kormányfő áprilisi bejelentése szerint Pozsony az ST állami részesedésének eladásából származó bevételt részben adósságcsökkentésre kívánja fordítani, ugyanakkor sajtóértesülések szerint a pénz egy részét a kormány arra fordíthatná, hogy megerősítse az olasz Enel kezében lévő Szlovák Villamos-művekben (SE) birtokolt kisebbségi tulajdonrészét.

A szlovák nemzeti távközlési vállalat, az akkori nevén Slovenské Telekomunikácie, többségi résztulajdonát még Mikulás Dzurinda első kormánya idején, 2000 nyarán privatizálták. A cég 51 százalékos részvénycsomagját a DT vásárolta meg megközelítőleg egymilliárd eurónak megfelelő összegért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!