SG.hu

Az Ericsson felvásárolja a Marconit

Az Ericsson bejelentette, hogy megállapodásra jutott a Marconival, és távközlési üzletágának fontos részeit vásárolja fel.

Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: “A Marconi üzletágak megszerzését erős stratégiai érvrendszer támasztja alá, pénzügyi szempontból pedig igen nagy volumenű üzletet jelent. A vezetékes és a mobil szolgáltatások konvergenciája révén ügyfeleinknek komoly előnyöket tudunk nyújtani ezzel az erőteljes kombinációval."

A mobil és a vezetékes szélessávú hozzáférés az egész világon gyors ütemű növekedést mutat. A szélessávra, mint fejlettebb formára való áttérés rendkívül nagy mértékben meg fogja növelni az adatforgalmat. Ennek következményeképpen a távközlési hálózatok átviteli kapacitását drámai módon meg kell növelni. A Marconi versenyképes átviteli ajánlatai, különösen az optikai rendszerek területén összekapcsolhatók az Ericsson erős mikrohullámú rádiós pozíciójával és az egész világra kiterjedő értékesítési szervezetével.

A távközlési szolgáltatók egyre inkább már a következő generációs, IP-alapú hálózatokra koncentrálnak. Az Ericsson elhatározta, hogy biztosítja vezető szerepét ezen a gyorsan bővülő területen. Ez komoly K+F beruházásokat igényel, emellett már jelenlévő cégek felvásárlása is szükséges. Az Ericsson vezetékes hálózati üzletágának összekapcsolása a Marconi szélessávú hozzáférési ajánlataival és a Marconi a legnagyobb vezetékes szolgáltatókkal fennálló kapcsolataival meg fogja erősíteni az Ericsson piaci helyzetét.

Az Ericsson által felvásárlandó vagyon a Marconi forgalmának közel 75 százalékát jelenti:
  • A Marconi optikai hálózati üzletága
  • A Marconi szélessávú és vezetékes rádiós hozzáférési üzletágai
  • A Marconi softswitch (puha kapcsolási) üzletága
  • A Marconi adathálózati berendezései és szolgáltatási üzletága
  • A Marconi ide tartozó távközlési szolgáltató tevékenysége
  • A Marconi kereskedelmi védjegy, amelyhez kapcsolódik a márkanév és a védett ipari jogok

    Az Ericsson hozzávetőlegesen 1,2 milliárd fontot fizet a Marconi számára készpénzben az ügylet lezárultakor, amit bizonyos záró korrekciók még kis mértékben módosíthatnak. A felvásárlás révén nagyjából 1 milliárd font összeggel fog megnőni az értékesítés, ami semleges hatást jelent az Ericsson egy részvényre jutó értékére (EPS) 2006-ban, 2007-től pedig már pozíció hatást fog gyakorolni. Az Ericsson úgy véli, hogy idővel a megszerzett üzletágakban lehetőség lesz olyan működési profitot elérni, ami összhangban van a cég vállalati átlagával.

    A megszerzendő üzletágak nettó tárgyi eszközeinek az értéke 1 milliárd font 2005. szeptember 30-án. Az Ericsson számára a megszerzés költsége főként szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok költségeként fog megjelenni (márkanevek, védjegyek, szabadalmak, stb.), amelyek az Ericsson várakozása szerint az adóból levonhatók lesznek.

    A felvásárolt üzletágak általánosságban jól illenek az Ericsson meglévő tevékenységéhez, így az integráció viszonylag zökkenőmentesen mehet végbe. A legtöbb szinergia a hatékonyság területén jelentkezhet majd, ami elsősorban az ellátási láncot érinti, valamint az értékesítés egy főre jutó költségét, továbbá kisebb általános és igazgatási költségeket is jelent.

    Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója így folytatja: “Az Ericsson és a Marconi jól ismerik egymást, és már több mint tíz éve sikeres partneri együttműködést folytatnak. Két élenjáró távközlési vállalatot egyesítünk, a két cég öröksége pedig több mint két évszázados iparági tapasztalat. Mindkét cég igen jelentős innovációkat hajtott végre a múltban, melyek révén ők vittek a piacra sok olyan technológiát, amelyek ma már mindennapi életünk megszokott részei. Izgatottan és örömmel várjuk a Marconi számos tehetséges alkalmazottját az Ericssonban."
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!