Tóth Kristóf

Sony Ericsson P990i bejelentés

A Sony Ericsson bemutatta első, 3G-s intelligens telefonját, amely a Symbian operációs rendszer 9.1-es verzióját alkalmazza.

A P990i a Sony Ericsson okostelefonjainak (P800, P900 és P910) soron következő készüléke, melyet elődeinek jól bevált koncepciója és felismerhető formai jegyei jellemzik. A vállalat közleménye szerint azért jelentették be a készüléket jóval a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt, hogy a fejlesztőknek legyen idejük minél több alkalmazás kifejlesztésére és tanúsítására. Ezáltal lesz biztosított, hogy amikor a P990i az üzletekbe kerül, a felhasználók számos új Symbian és UIQ szoftverplatformon futó alkalmazásból választhatnak majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"A P990i lehetőségei a külső fejlesztői szövetségtől származó alkalmazások révén válnak teljesen kihasználhatóvá" - nyilatkozta Varga Mihály, a Sony Ericsson közép-kelet-európai marketingmenedzsere. "Jelenleg is igen nagy a kereslet a P800, P900 és P910 készüléken futó alkalmazások iránt. Okostelefonjainkat a legfejlettebb és leghasznosabb készülékként tartja számon a piac. A P990i telefonnal is szeretnénk megőrizni jó hírnevünket. Ezért is szükséges, hogy amikor a felhasználók először látogatnak el a Sony Ericsson Application Shopba, alkalmazások széles választékát találják mind vállalati, üzleti, mind pedig szabadidős felhasználásra."

A vállalat a P990i-t elsősorban és mindenekelőtt mobiltelefonnak tartja, mely az UMTS összes előnyét is biztosítja, mint például videohívás, nagy sávszélességű multimédiás letöltés, valamint teljes HTML-oldalak megjelenítése internetböngészés közben. Mindez az új Opera 8 böngészővel tekinthető meg. A masina képes az összes fő push e-mail szolgáltató üzeneteinek fogadására is, hiszen teljes körű e-mail hozzáférést nyújt, a mellékletekkel együtt. A telefonnal megtekinthetők a Microsoft Excel, Word, Powerpoint és Adobe PDF fájlok, illetve szerkeszthetők a Word és Excel dokumentumok.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A P990i többféle szövegbeviteli módszerrel rendelkezik. A cég szerint könnyebb lesz e-mailt írni az új billentyűzeten, amely a telefon törzsén, a lehajtható klaviatúra alatt kapott helyet. A levelek elolvasását nagyméretű, 2,8 hüvelykes QVGA (240x320) érintőképernyő teszi kényelmessé, mely 262 ezer színt tud megjeleníteni. Az új szoftverplatform fejlett funkcióinak köszönhetően immár lehetséges egyszerre több feladat ellátása is (internetezés, fájlküldés és -fogadás, a telefonbeszélgetéssel egy időben).

Hogy a készülék képes legyen kezelni az összes multimédiás letöltést és e-mail mellékletet, a 80 MB beépített memória mellett egy 64 MB-os Memory Stick PRO Duo is lesz az alapcsomagban. A memória kártya gyárilag tartalmaz VPN-klienst és egy víruskereső szoftvercsomag próbaverzióját is. A P990i piacra dobásakor kapható lesz az akár 4 GB tárhelyet is rendelkezésre bocsátó Memory Stick PRO Duo, tehát a tárkapacitás hatalmasra bővíthető.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az UMTS és 802.11b szabvány szerinti WLAN funkciók kombinációja szintén jelentősen növeli az alkalmazások (e-mailezés, internet- és intranetböngészés és videotelefonálás) hatékonyságát és rugalmasságát. A hotspotokban rendelkezésre álló WLAN-kapcsolat, a nagysebességű 3G-szolgáltatások kiegészítője lehetővé teszi a vállalati hálózati szolgáltatások széles körű elérését. Az új funkciók közé tartozik továbbá az automatikus időzónaváltás a naptárban és a kibővített szinkronizálási lehetőségekkel rendelkező, frissített PC-szinkronizálási szoftver. A képek készítésére egy autofókusszal, digitális zoommal, Photo Light funkcióval, fényes TFT képernyővel és videofelvételi funkcióval rendelkező, 2 megapixeles kamera szolgál.

A P990i hatékony üzleti és személyi produktivitási eszközeinek létrehozásához a fejlesztők programozhatnak C++ vagy Java programban is. Az intelligens telefon a Java Platform 3-on (JP-3) alapul. Támogat négy új Java specifikációs kérelmet (JSR), beleértve a webszolgáltatásokat (JSR-172) is. Ez a gyártó tizenkettedik olyan telefonja, amely támogatja a Mobile Java 3D technológiát. A szabványos Java(TM) alkalmazások futhatnak a lehajtható billentyűzet nyitott és zárt állapotában is.

A P990i mérete 114x57x25 mm, tömege akkumulátorral és lehajtható billentyűzettel együtt 155 gramm. Várhatóan 2006 első negyedévében kerül kereskedelmi forgalomba, négy, QWERTY, QWERTZ, AZERTY és orosz hardverbillentyűzettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Scamp #26
    Nem rég jutottam hozzá egy ilyen készülékhez és azt kell mondjam hogy jó...Eddig csak nokiám volt viszont ez nagyon megtetszett.A QWERTY bill is eléggé könnyen használható pedig nekem sem szabványosak az ujjaim. A Flipnek mármár értelmét nem látom...még jó hogy leszerelhető.
    Az alap progik türhetők bár az Opera mini kell rá ha netezni akarok..Wlan gyors, állítólag jobb mint a Nokia 9300/9500 -é...Egyetlen kis bibi vele hogy vmiért nem túl tökéletes a program telepítés...könnyű telepíteni de (lehet h csak nállam) jobban szereti használni a progikat ha telepítés után ujra indítom...lévén symbian alapú néha megkövetel a menüben egy kis gondolkodási időt...
    Sokszor nem veszem elő a Stylust és úgy nyomkodom a képernyőt és úgy se nehéz navigálni, tudom ez barbárság de lusta vagyok :D Alapjába véve a menükezelés az könnyű csak kell hozzá egy 2 órás busz út mire rájön az ember hogy mit hogyan...:D nekem legalább is ennyi kellett.Tévhittel ellentétben a QWERTY billentyűzeten is vannak nyilak, szóköz melett jobbról balról.
    A kamera jó és szép képet csinál, rengeteg funkcióval. Videotelefont még nem próbáltam.Az alaphangok nagyon gagyik de hát ez már csak ilyen...

    Naggyából ennyi :D nekem bejött a teló, szeretem...várom a következő tesóját :D
  • passatgt #25
    területre majdnem ua, mivel szélesebb egy picit:)
  • kukac78 #24
    Aztaaa... Tényleg 1mm-el kisebb csak...

    Csekkold már meg...
  • NuCLEARScoRp #23
    A Nokia most bejelentett mobiljai könnyebbek, kisebbek... 16 millió szint tudnak megjeleníteni és nem mellesleg szebbek is!!

    Nokia 4ever!!
  • Major #22
    #7
  • raingun #21
    Szerintem ilyen méretben qwerty bill. hülyeség...
  • Ombika #20
    Siman tudom hasznalni a P910i qwerty-jet is es imadom sokkal konnyebb irni barmit is igy tehat hasznos lesz az akinek meg "favago ujjai" vannak vegyen MDA-t!!!
  • Zedas #19
    Én is ebben reménykedem. Én a jövőt inkább a teljes touch-screen felületben és az oled ben látom. Ezek a mini gombok már már más készülékeken sem jöttek be nekem (lehet hogy az újjaim nem szabványosak :D).
  • Le Kurde #18
    Csak arra szerettem volna célozni, hogy még ha az elvártnál gyengébb technikai adatokkal rendelkezik a gép, attól még lehet egy nagyon jól használható cucc. A SonyEricsson nem szokott ergonómiailag szemét dolgokkal előjönni, úgyhogy szerintem ne temessük, amíg meg sem született.
  • kukac78 #17
    A kijelzője kisebb sajnos, de a tudása annál nagyobb...

    Íme még pár link:
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/051012/SE_P990i_001.jpg
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/051012/SE_P990i_010.jpg
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/051012/SE_P990i_011.jpg
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/051012/SE_P990i_003.jpg
    http://www.kepfeltoltes.hu/view/051012/SE_P990i_005.jpg
    http://www.infosyncworld.com/news/n/6217.html
    http://www.uploadit.org/gallery/13879/

    Az áráról annyit, hogy kb. annyiba fog kerülni mint most egy P910i...