MTI

Jelentős a magyar informatikai export aránya

"A privatizációnak és a tőkebevonásnak köszönhetően a magyar exporton belül az informatikai technológia 14 százalékot képvisel, ami a finn után a második legnagyobb arány az egész világon" - jelentette ki Kovács Kálmán csütörtökön sajtótájékoztatón Egerben.

"Ugyanakkor a legfejlettebb országokat tömörítő OECD felmérése szerint a világon csak három országban részesül a magyarétól nagyobb arányban a GDP-ből az informatika és az elektronika" - tette hozzá az informatikai miniszter. Ezzel szemben az elektronikus szolgáltatások jóval elmaradottabbak Magyarországon, ezért ebben a helyzetben a következő évtizedben a Nemzeti Fejlesztési Terv legfontosabb feladata az elektronikus szolgáltatások bevezetése lesz az oktatásban, a közigazgatásban, a közlekedésben és az egészségügyben - mondta a politikus.

Kovács Kálmán közölte, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a távközlési tarifák, a mobiltelefon és a szélessávú internet használata tekintetében 2002 óta a felére csökkentek. Ez azt jelenti, hogy miközben három évvel ezelőtt az OECD tagállamai közül még nálunk voltak a legmagasabbak a távközlési költségek, mára 18 OECD-tagállamban borsosabbak a tarifák. A miniszter úgy vélekedett, hogy az eredmények mögött azok a befektetések keresendőek, amelyek az elmúlt időszakban megvalósultak. A világ legnagyobb informatikai gyártói már nem csupán összeszerelő vagy gyártó üzemeket működtetnek Magyarországon, hanem kutatásfejlesztési és innovációs központokat is.

Ennek következményeként 300 ezer, kvalifikált tudást igénylő új munkahely jött létre a megszűnő több mint 200 ezer állás helyett - mondta Kovács Kálmán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ftomi #2
    programokat?
  • szombi #1
    És mi a frászt gyártanak nálunk? Alaplapokat? proccokat? ADSL-modemeket? Winchestereket?