Napi Online

Beindult a hazai szerverhosting-üzlet

Gyorsan bővült az elmúlt években, és várhatóan továbbra is két számjegyű ütemben nő a magyarországi szerverhosting-piac. Van olyan szolgáltató, amelynél német ügyfelek gépeit is "vendégül látják", mert az a megrendelő által megszokott nyugat-európai színvonalon, de annál olcsóbban dolgozik.

Az internetes tartalmak, webáruházak, online aukciós házak, újságok, hirdetési portálok megszületése után hamar kiderült, hogy ezek üzemeltetésének magas technikai követelményeit sok tartalomszolgáltató nem, vagy csak részben tudja gazdaságosan teljesíteni. Nekik olyan technológiai partnerre van szükségük, amely rendelkezik a szervereik elhelyezéséhez és megbízható üzemeltetéséhez szükséges - légkondicionált, por- és páramentes, automatikus tűzoltórendszerrel és szünetmentes energiaellátással rendelkező - helyiséggel, illetve a tartalmaik könnyű, gyors elérését biztosító, nagy sávszélességű internet-összeköttetéssel. Ez az igény szülte meg az internet 13-14 évvel ezelőtti elterjedését követő néhány évben a szerverhosting-szolgáltatást.

Idehaza is ennek megfelelően alakult a helyzet: a magyar tartalmakat kínáló gépek "vendégül látására" jöttek létre az első ilyen szolgáltatók - tudtuk meg Somogyi Zoltántól, a GTS-Datanet Távközlési Kft. internetértékesítési osztályvezetőjétől. A szerverhosting magyarországi piacán jelenleg három-négy szolgáltató a meghatározó, közülük az egyik a GTS-Datanet DataHome szerverközpontjával. Ez a cég 2005 januárjától helyezte önálló alapokra - és a Váci úton újonnan kialakított helyre - korábban alkalomszerűen kínált szerverhosting-szolgáltatását, és fél éven belül 130 százalékkal növelte ügyfelei számát.

A szerverhosting-szolgáltatók tehát elkülönült, fizikailag és internetbiztonsági szempontból is védett, megfelelően felkészített, nagy sávszélességű távközlési kapcsolatokkal rendelkező helyiséget, géptermet ajánlanak ügyfeleiknek, részben azok saját szervereinek elhelyezésére, részben gépbérletre. Ehhez kiegészítő szolgáltatások - például e-mail címek, illetve a megrendelő és "vendégül látott" gépe között közvetlen, nagy sebességű összeköttetés - társulnak.

Somogyi Zoltán becslése szerint 1999 táján 50-100 szerver lehetett ilyen farmokon, ami 2001-re 300-400-ra, majd évi 30-50 százalékos növekedéssel napjainkra nagyjából 3500-4000-re nőtt. A szakember a következő évekre 10-20 százalékos bővülést prognosztizál. Saját tapasztalataik szerint ennek jó része abból fakad, hogy a már meglévő ügyfelek első gépük mellé letelepíttetik a másodikat, a harmadikat stb. A GTS-Datanethez emellett Németországból is érkeznek szerverek, hiszen mindegy, hogy az interneten hol van a tartalmakat kínáló gép - ha működési feltételei, ezen belül főként a hozzá kapcsolódás lehetőségei megfelelő színvonalúak, eléggé gyorsak, akkor az a fontos, hogy ugyanaz a minőség melyik "vendéglátó" szolgáltatónál kerül kevesebbe.

A szerverhostingot napjainkban is főként internetes tartalomszolgáltatók veszik igénybe, amelyek adatbázisaikhoz, szöveges-képes, illetve egyre inkább video- és zeneanyagokat is tartalmazó kínálatukhoz nem tudnak elég tárhelyet üzemeltetni házon belül, továbbá ezek elérhetővé tételéhez nem rendelkeznek elég nagy sávszélességgel. Somogyi Zoltán szerint a szerverhosting-szolgáltatók közötti verseny alakulását elsősorban a munkájuk minősége fogja befolyásolni a következő években. Saját cége jelentős versenyelőnyének tartja, hogy önálló nemzetközi távközlési összeköttetése van, így egy főre vetítve a legnagyobb átviteli sebességet kínálja ügyfeleinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!