95
  • BlackRose
    #95
    Küldtem privit.
  • CyrSyS
    #94
    Értem! de tudod az hogy "töltsek el egy kis időt az sg-n" kínos mert mert én már 2001 óta ismerem az sg-t! Más regisztrácioval szoktam ide írkálni. És másik hogy mindig is hasznosabbnak tartottam a közvetlenebb kommunikációt! És ne haragudj hogy ezt mondom de nem fogok most itt a gép előtt könyörögni hogy beszélgessünk msn-en! Nekem meg ez rosszul esik hogy na majd meglássuk. Tehát nekem az nagy megtiszteltetés lenne ha idővel msn-re hu de jó felvehetlek. Ne haragudj kicsit ez sértő volt számomra. Ha nem nem! Senkit nem fogok ezért überelni. Én azt hiszem lejjebb megadtam a kellő tiszteletet többet nem fogok tenni arébb semmit. Elhiszem hogy válogatsz de nálam fontos a bizalom. Te már kétségbe is vontad ezt nálam. Ez nem nagyon nagyon nem szép.
  • BlackRose
    #93
    Maradjunk jelenleg az SG-n, privátban esetleg... MSN, Gmail, Skype... mindenütt elérhető vagyok, de ne haragudj még egy picit szokatlan számomra ez a változás, na majd meglássuk idővel... tőlts el egy kis időt itt az SG-n, én álltalában naponta látogatom már 1.5 éve, ha valami érdekel itt megtalálsz.
  • CyrSyS
    #92
    köszi majd még válogatok! Filozófia nem új a nap alatt számomra én is szoktam olvasni főleg ami a gondolkodással kapcsolatos sőt még én is alkotok magamnak XIX. századi filozófiai elveket és megpróbálom kifejteni! Igaz most az oktatástechnológia leköt, de megpróbálok időt szakítani rá. csak itt lehet téged elérni? MSN vagy más kommunikációs lehetőség?
  • BlackRose
    #91
    OK, mondom, hogy OK.
    Egy tanács, ha nem haragszol?

    Próbáld meg egy picit visszatartani magad amikor reagálsz, mindegy, hogy pozitívan vagy negatívan, holnap is van nap, a reggel okosabb az esténél stb. A döntéseket a lehető legkésőbbi pillanatban kell meghozni, de még véletlen sem ez után, itt azt akarom mondani, hogy várj még nem rendelkezel elegendő információval és amikor ezek az információk többé kevésbé biztosítják, hogy nem fogsz tévessen dönteni akkor dönts. Persze itt vigyázni kell, nehogy túl sokáig várjon az ember, de elsietni sokkal roszabb a dolgokat, mint lekésni. Ezért nem kell még mindent annyira keményen eldönteni. A mai világban meg megtörténhet az emberrel, hogy többször is pályát változtat. Csináld azt amibe belekezdtél, a fontos, hogy az ember dolgozik, még fontosabb, hogy törekszik, sikerül e vagy nem az is fontos, de csak másodlagos. És vigyázz azoktól akik csak kritizálnak vagy éltetnek, de soha az életben nem érezték sem a vereség keserűségét sem a győzelem káprázatát, azt az embert tiszteld aki megpróbálta és aki törekszik, mert minden győzelmet vereségek sokasága előz meg (еzt a tanárod különössen tudja kiválló sportolóként).
    Na de, hogy ne dumáljak sokat a cél a legfontosabb, de a józan ész talán még ettől is fontosabb, ezért mielőtt lépsz gondolkodj kb. úgy mint ha sakkoznál... :)
    Na ne rágd magad tovább, tévedni emberi, visz lát a fórumokban... az SG-n különben van minden, de ha egy ideig fórumozól meglátod kivel érdemes vitatkozi és kivel nem...
    És még egy apró tanács, olvass filozófiát, mint a neve mondja bölcsességtan (én IT-s vagyok de sok filozófus művet olvastam), a kihagyhatatlan, Platón és Arisztotelész a modernek közül meg a figyelmedbe ajánlanám Karl Popper-t, Thomas Hobbes, David Hume és Bertrand Russelt (persze még sokan mások is, de ezek valahogyan nekem a legközelebb vannak), és egy pici gazdaságtan Adam Smith-től, ha lehet eredetiben, de a Magyar fordítás sem rossz... és remélem, hogy az ajánlott filmet is majd megnézed.
  • CyrSyS
    #90
    tényleg nemtudom mi ütött belém hogy ilyen goromba voltam veled. Egyszerüen nem gondoltam át semmit. áhhh hülye vagyok :(
  • CyrSyS
    #89
    Elfogadom hogy te a gazdasági területen széleskörbe ismered a programozás sok oldalát engem meg fogadj el hogy közép szinten értek dolgokhoz és mint leendő hivatásosként ígérkező pedagógusnak. Sőt még megkockáztatom hogy oktatástechnológusnak is kiképzem magam mert nagyon tetszik.
  • CyrSyS
    #88
    Ha lehet akkor mivel mégis csak te vagy az az egyik ember aki tesz is azért hogy a tudomány egy része fejlődjön hadd nevezzelek el okos ember 2-nek! Vicc-nek tűnhet pedig nem az. Van még egy ember akit okos embernek hívok(persze nem így nevezem), aki komolyan ránézésből csövesnek néz ki és matematika,fizika,kémia szakos tanár! Egyetemen is oktatott és annyira széles látókörü hogy komolyan mondom nem tudtam vele elbeszélgetni. Annyora sok szakszót idegen magyar,filozófiai néha történelmi szinonim szavakat használ egy általános beszélgetésünkbe hogy néha csak lesek mit mond! Elismerem tudását. Ahogy a tiedét is! Ezért szeretnék veled baráti kapcsolatba lenni és téged is nagy tisztelődnek elfogadni! Szerbusz András úr (okos ember 2)
    Van MSN-ed?
  • BlackRose
    #87
    Mivel az új "NET" generációhoz tartozol (nincs mese a fiatalok inkább audió könyvet halgatnak és filmet néznek... na de ezt el kell fogadni korunk egyik különlegessége), figyelmedbe ajánlanák egy filmet, "Dead Poet's Society" Robin Williams az egyik fő szereplő (kicsit régebbi film 1989-ből való) különössen értékes lehet számodra mert pedagógusnak készülsz, de nem mesélem tovább. Nézd meg... aranyat ér.
  • BlackRose
    #86
    Nem haragszok. Ha két ember mindég ugyanazt gondolja, az egyikre nincs szükség, remélem érted mire gondolok. Ha valamiről van egy véleményed akkor az a tiéd, ha idővel változik ez nem azt jelenti, hogy köpönyegforgató vagy, vagy buta voltál, hanem azt, hogy fejlődsz. Nagyon kevés dolog van a világon ami nem változik, ha egy ember véleménye stagnál, akkor az vagy már öregember, vagy nem kíséri a dolgokat. Társadalmunk nagyon összetett, a természet meg ettől még összetettebb és nem lehet teljessen megismerni, minden nap valami új dolog jön, ami maraszthatatlanul változáshoz vezet. És ne felejtsd el, hogy bár ami éngem illet, ha megmagyarázod a véleményed és én elég okos vagyok hozzá, hogy megértsem a magyarázatod (nem biztos, hogy mindég így van, vannak dolgok amihez annyira nem értek, hogy a magyarázatot sem érteném :), akkor megváltozik az én véleményem is, mert hülye lennék ha az elfogadható magyarázatodat figyelmen kívül hagynám és vakul tartanám magam a dogmáimhoz vagy téves tudásaimhoz.
    Ki tud többet? Szerintem ez nem fontos, valamikor a legszerényebb tudás életmentő lehet a nagy tudás meg csődöt mondhat. Ezért nem azon kell versenyezni, hogy ki tud többet, hanem megkell osszuk a tudásunkat, ha te valamit jobban tudsz akkor én hülye vagyok ha nem halgatlak meg és vice versa. Érdekes dolog, hogy az említett 2479 könyvben vannak témák amelyekkel néhány könyv is foglalkozik, és szerzőit teljessen ellentétes dolgokat állítanak valamiről, na most itt kinek hinni, pedig mindkét szerző elismert szakember. És ez így van az életben is, mi az igaz, mi a legjobb... ezekre a kérdésekre millió téves válasz van de csak egy vagy sokszor még egysem az igazi válsz. Én sem vagyok OS vagy kernel fejlesztő de már nagyon régóta nem foglalkozok rendszerprogramozással sem, tehát nincs éles és specialista tudásom sem az NT (XP) sem a UNIX kernelről, persze olvastam könyveket mindkettöről, de az ember nem tanul meg mindent amit elolvas, tehát valami maradt bennem, valami meg kiszelődzött :) ezért ha szükségem van ilyen információra azt inkább a specialistáktól kérdezem. Dr. Benyó Balázs valszeg ilyen dolgokkal mélyebben foglalkozik és ezért neki más a véleménye, de amint kiderült nem annyira nagyok a különbségek.
    Na azért a tudományokat nem fejlesztem (nem kell tulzásba vinni), esetleg próbálom terjeszteni... ezen a területen inkább a tanárod van előnyben, hisz ő fejleszti is meg terjeszti is. Mi akik az üzleti szférában tevékenykedünk a tudományokat alkalmazzuk és néha esetleg egy picit csiszolunk rajtuk, mert a többéves gyakorlati tapasztalat általában élesebbé teszi a dolgokat, de el kell mondani, hogy a kolegák sokszor figyelmen kívül hagyák a tudományt és ekkor károkat csinálnak, gyenge a termelékenység (ezt meg valakinek fizetni kell) sok a pazarlás stb. csupán csak azért mert nem tartják be a tudományokat. Sajnos ez nagyon gyakori, a legjobb előbb tanulni aztán dolgozni, sokan tanulás nélkül nekiálnak dolgozni az eredmények meg akkor előre ismertek. Fred Brooks egyszer azt mondta, hogy "a tudós az épit, hogy tanuljon a mérnök meg tanul, hogy építsen", nincs ettől nagyobb igazság. Sokszor sajnos nem így van és ez különössen érvényes az IT-re.
    Na mindegy, harag nincs, de igérd meg, hogy megpróbálod az embert szakmai szempontból figyelni és nem pedig személyi szinten bírálni. Mert lehet valaki buta is meg hozzá nem értő is de az még nem jelenti azt, hogy rossz ember is.
  • CyrSyS
    #85
    Rájöttem hogy nekem téged tisztelnem kéne minthogy bántani csak azért mert te legalább a tudományoknak élsz és fejleszted ha tudod!
  • CyrSyS
    #84
    Rájöttem hogy feleslegesen támadjuk egymást! én vagyok a hülye beismerem nem kétséges. Az hogy ki tud többet ezt meg döntsék el a "ki mit tud"-on.Utána néztem a multiuseres dolognak illetve gondolkodtam. egyidőben több user 1 xp-t nemtud használni(fogalom definicioja szerint) másrészt ha a DOS 1 useres akkor naná hogy az xp is az! Erre gondoltál te is. Tehát győzőtt a megállapodás diplomáciája :D
  • CyrSyS
    #83
    Ne haragudj rám !!!! ;(
    Mindenbe igazad van! nem bírok szólni semmit. szivem szúrom magam miket mondtam meg tettem.feldolgozhatatlan. I will be ur friend!!! do u want?
    PEACE OF LIVE
  • BlackRose
    #82
    Válasz Dr. Benyó Balázs üzenetére:

    Tisztelt uram,

    Elnézést kérnék, ha esetleg a tanulója által elmondottakra önt rosszul értékeltem, most már látom, hogy itt nem az ön szakértelme az ami megkérdőjelezhető, ugyanis miután váltottunk egy pár szót és elolvastam az ön CV-jét a neten, elég nagy valószínűséggel elfogadhatom, hogy tudja miről beszél. Remélem sikeressen fogja tanulóját jó útra téríteni, én meg megfontolom az ön által elmondott jóindulatú tanácsokat és észrevételeket és igérem pozitív személyi fejlődésnek használom fel. Mégegyszer is köszönöm. Ha megengedi esetleg megjegyezném, hogy kettőnk között elég nagy a különbség szakterületi szempontból, ugyanis én sokkal kevesebb akadémiai tapasztalattal rendelkezem mint ön, én inkább a gazdasági körökben alkalmazom tudásomat (itt most nem akarom a két dolgot egymás ellen állítani), míg ön inkább a Computer Science területén dolgozik, én pályafutásom nagyobb részében a Computer (Software) Engineering területén vagyok aktív. Ezért gondolom a különbség, hogy ön egyes dolgokban előttem jár mert ugye a mérnöki dolgokat előbb a tudományos (akadémikus) osztály dolgozza ki, valószínűleg olyan tapasztalatokkal rendelkezik amilyenekre nekem sajnos nem volt alkalmam szert tenni és vice versa. Meg persze nem kell elfelejteni az 5 év életkori különbséget sem, a 3. generációs gépekkel nekem is voltak kapcsolataim de relatív kis ideig (egy számviteli központban - és igyz jobb ha nem emlékszünk vissza :)). Egyetértek önnel, hogy a fiatalokat meg kell halgatni és ezt gyakorolni is szoktam abban az esetben ha értenek a dolgokhoz. Különben elég sűrün az a helyzet, hogy nagyon kevés tudással teljessen figyelmen kívül hagynak mindenki mást (dolgokat elavúltnak tekintenek még akkor is, ha nem is tudják miről van szó - tisztelet a kevés kivételnek), szerintem egy társadalom akkor lesz működőképes, és tapasztalatból is akkor értem el legjobb eredményeket amikor az idősebb, a közepes (mondjuk rá kb. a mi korosztályunk) és az új "net" generáció kombinálja a bölcsességet, a tapasztalatot és a tudást, körülbelül ebben a sorrendben, a fiatalok általában gyorsabbak és sokkal kreatívabbak, de ha nem figyelnek oda a tapasztaltabbakra akkor leégnek, károkat csinálnak, az öregebbek meg szintén problematikussak lehetnek, mert ők meg hajlamossak eldobni az újabb idők vívmányait. Éppen ezért van az, hogy a 27 - 45 évesek (ezt gorombán értelmezze), az igazi motorok, akiknek szükségük van a fiatalok gyorsaságára és még sokkal szűzebb és ezáltal kevésbé szennyezett tudására de egyidőben szükségük van a töllük öregebb generációk tapasztalatára, bölcsességére is, mint valamilyen fékre, hogy ne szaladjanak a szakadékba. Ezt szerintem becsülni kell. Ha egy fiatal ezt becsüli, bennem fogja megtalálni legjobb barátját. Ha nem akkor veszélyesnek tartom (tapasztalatból mondom) és álltalában kárt okoznak a projekteken, mert nagyon sok lesz a trashing miattuk.

    Ami a 2479 könyvet illeti, nem tartom semmi különösnek és biztos vagyok benne, hogy 20 év alatt van aki többet is elolvassott ennél a számnál (sőt vannak olyanok akik többtíz könyvet írnak ez idő alatt és én inkább ezeket az embereket tartanám külön kiemelkedőknek, ugynis olvasni sokkal könnyebb mint írni), és nem is hencegésként említettem, csupán mivel pontos jegyzőkönyvem van sok mindenről ezt pontossan tudom kisérni ellentétben másokkal akik szintén sok könyvet elolvastak de nem tudják a pontos számot mert erre nem figyeltek. Én mindenekelőtt azért írom, mert minden könyvről néhány mondatban leírom benyomásaimat és idővel másik hasonló témával foglalkozó könyvekkel hasonlítom össze. A poliglóta dolog látom önnek sem idegen ezért nem értem tanulója miért teszi kérdőjel alá, hogy valaki esetleg néhány nyelvet beszél. És még megemlíteném, hogy sportal én nem nagyon foglalkoztam (az ön kiváló eredményei viszont ezen a téren biztos sok időt és munkát vettek igénybe) és (ez lehet, hogy tanulójának tetszeni fog :) nem játszok semilyen hangszeren). Tehát ön is legalább annyira sokoldalú mint én, ha nem még jobban. Ezt is a tanulója figyelmébe ajánlanám.

    Zárásnak, akkor visszavonnám az OS eszmecserére benyújtott javaslatom, nem hencegésnek szántam, csak gondoltam, hogy esetleg szeretne a dologról szót váltani, ami így a tanulóján keresztül egy teljessen mással foglalkozó topic-ban nem éppen a legmegfelelőbb.

    Tisztelettel,
    András
  • CyrSyS
    #81
    Dr. Benyó Balázs: akadémikus szinten OS téma fórum. Ez az kérem amire figyeljen mert ha most ezt így 500 fős társaságnak mondaná így el hogy kérem akit szeretne eszmecserét folytatni akadémikus szinten x témába akkor fele vagy még több ember is hencegőnek tartja önt, és nem fog érdeklődni. Ez csak tanács nem bántás!
  • CyrSyS
    #80
    Dr. Benyó Balázs: igen nos itt a probléma központi magja hogy a multiuser mint szó teljes egészében fedi-e a windows xp tulajdonságait. Csak is erről az oldalról van most megközelítve a probléma,minden más honnan önnek adok igazat keményen és határozottan. Nos elméleti tudásom nekem sem az űrből jött hanem számos kutatást végeztem bizonyos területeken,programozást nem kívéve. Tanítványom valóban nehéz eset mert néha rosszul lát át valamit és ezért vizuálisan is ez jelenik meg ami rögzül. Rögzült adatot továbbít persze lehet rosszul. ez a legrosszabb eset. Kérem én most levelezgetek CyrSyS diákommal és megpróbálom megértetni vele az ön álláspontját a vita körülményeiről és tanácsairól. Lejjebb mindent elolvastam a gúnyról,enyhén támadó kommunitiv illemtelen szavak sokaságáról vs. ön hozzáállásáról. Felesleges olyanon vitázni aminek úgyis gyakorlati értelme van és elmélet az mindig olyan amit ott kell hasznosítani ahol szükség van rá. Olvasottság terén bár nem olvastam annyi könyvet mint amennyit ön állít,mégis napra készen állok a számítástechnikai tudást illetően. Modjuk 1 valamire rákérdeznék hogy diákom észrevette önön azt hogy ha mond valaki valamit azt valahogy nagyon kis mértékben cáfolja. Itt ezt én is észreveszem. Kicsit öregebb róka vagyok mint ön én még 3.generációs gépeken tanultam meg programozni (isten ne adja mégegyszer azt a kort) mégis önnek azt tanácsolnám figyeljen jobban oda a fiatal véleményére (ne feltétlenül higgyen) de figyeljen oda. Mert ez tényleg úgy tűnik hogy meg akar magyarázni minden user hozzászólását. Tanárként tudom hogy a tanár a diákot segítse,oda kell figyelni rá amit tud. Nosön is ezt állítja csak úgy fejezi ki magát hogy segíteni kell egymáson. Egy valamit elfogadok (megtörtént eset során) hogy van mikor a diák naprakészebb bizonyos dolgokba.
  • BlackRose
    #79
    Válasz Dr. Benyó Balázs üzenetére:

    Tisztelt uram,

    Örülök neki, hogy egyetértünk a multiuser fogalom relatív természetével, ez elég jó alap ahhoz, hogy közelebbről és pontosabban megvizsgálhatjuk, hogy valójában mi is a különbség a UNIX és az NT (ez esetben az XP) multiuser képességei között. Ha ezt elfogadja, akkor a válasz szerintem egyértelmű, vagyis az XP multiuser, csak a kérdés, hogy milyen tulajdonságú multiuser rendszer. Most egésszen őszintén vitatkozhatnánk arról, hogy a két rendszer mit enged meg vagy mit nem enged meg a usereknek de ez azt hiszem nem adna sok értéket hozzá sem az őn életének sem az enyémnek és semmi értéket nem adna hozzá a számítógéptudománynak, mert ezek a dolgok már elég részletessen megvannak határozva, ezért nem látom szükségesnek a további vitát. Most néztem egy picit körül a neten és látható, hogy vannak ilyen meg olyan vélemények az NT multiuser természetére vonatkozva, tehát gondolom, hogy egy nyitott témába vágnánk amiben nincs széleskörű megegyezés. (nem szeretnék itt most az Einstein vs. Planck vagy éppen Linus vs. Tanenbaum féle végtelen vitákba keveredni).
    Ha most meghúznánk a párhuzamot az NT és a UNIX között akkor mindenbizonnyal volnának komoly eltérések, és ha a UNIX filozófiát tekintve döntenénk az NT multiuser tulajdonságairól akkor valószínűleg önnek lenne igaza, viszont ha az NT-t mint külön rendszert figyeljük és mondjuk a UNIX helyett inkább a VMS alapjaira támaszkodunk akkor nekem lenne igazam. Különben is én nem ezen vitatkoztam az ön tanítványával, hanem azon, hogy (megismételném, ha véletlen nem volt alkalma elolvasni), semmi kézzelfoghatóval nem bizonyította nekem az álláspontját, azon kívül, hogy "valaki más mondta, és ez a valaki más ez abszólút megbizható az ügyben". Na én ezzel ellenkezőleg azt próbáltam elmagyarázni neki, hogy a dolgokat jobb belülről megérteni, ellemezni és ezek és a megbízható információk alapján saját véleményünket megformálni. Ez az amiben tanítványa nem egyezett velem. Ezt mindenesetre azért mondtam el, hogy segítségére legyek neki a tudományok elsajátításában. Itt megjegyezném, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, de az ember mindég úgy próbál meg másokon segíteni ahogyan a legkobban tudja.
    A végén egy megjegyzésére válaszólnák: tudásom nagyon sok oldalról jött, mezei (ha itt a gyakorlatra gondolt), elméleti és heurisztikus munkák sokéves ötvözetének az eredménye.

    Tisztelettel,
    András

    P.S.
    Ha esetleg szeretne egy mélyebb eszmecserét az OS-ekről (akadémikus szinten), kérem küldje el tanítványa által (privátban) elérhetőségét. (mindég is fontosnak tartottam hozzáértő emberekkel beszélgetni).
  • CyrSyS
    #78
    Dr. Benyó Balázs üzenete: Jó napot uram,egy tanítványom kérésére önnek a következőt üzenem. Olvastam a hozzászólásait ami igaz nem ehhez a cikkhez a szól és ahogy elnézem ön nem mezei tudással rendelkezik. Itt ön és tanítványom között heves vita alakult ki főleg azért mert a windows xp multiuserességét nem tudják bizonyítani! Kérem szépen (nem hencegésképpen) ha valaki megkérdezi tőlem hogy a windows xp multiuseres-e vagy sem, nos ebbe önnek van igaza hogy relatív. Diákom úgy kivánja megközelíteni ezt hogy 1szerre 1időben több user nem tudja használni 1szgépen 1 windows xp-t,úgy hogy mind2 felhasználó linux,unix módon szerkezeti hardveri munkamegosztásos módszerrel működik a rendszer. Ez így kérem NEM igaz. Erre nem képes. Távoli kapcsolatnak ehhez semmi köze. DOS mint volt népszerű 1useres rendszerhez képest valóban a windows nt meg xp multiuseres de ez meg olyan dolog hogy e szempontból ez a tulajdonsága nem fedi a fogalmat. Úgyhogy most tényleg a diákomnak adok igazat (nem azért mert melléjeállok)
  • BlackRose
    #77

    Mondtam, hogy CyrSys-hez nem beszélek, és én ezt be is akarom tartani, de esetleg ha valaki mást most itt ez megzavart és nem tudják, hogy ki is mond igazat (habár mindég igaznak tartottam Karl Popper egyetlen abszolút igazát, HOGY VEGSŐ IGAZ NEM LÉTEZIK - there is no ultimate truth, és aki szerint az elnyomó diktatúrák is azért keletkeznek, mert valaki minden más szempontot elvet és a saját világnézetét végső abszolút igaznak tekinti) - CyrSys-hez hasonlóan, de már ha ide szolhatnák a kommunista ideológia érezhetővé tette pl. a volt kommunista országok oktatási rendszerét is ahol pl. a "tanár mondja diák/halgató elhiszi kérdés nélkül" ellentétben a nyugati "tanár mondja, halgató kérdezi és aztán megvitatják...", sajnálom, hogy ez most 15 évre a rendszerváltás után még mindég érezhető. Az emberek közötti véleménykülönbséget én nagyon fontosnak tartom, CyrSys-el ellentétben, az álltala említett egyetemek és azoknak tanárait meg nem kommentálnám, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezek az emberek mind az "XP nem multiuser" igét terjesztik, kimondottan nem vonatkozik ez pl. a BME-re ahol egésszen jól ismerik az MS alapú rendszereket. Na tehát ha valaki most nem tudja, hogy minek és kinek hidje el az XP multiuser IGEN/NEM? akkor azt javasolom, hogy nézzenek körül az MS oldalain, vagy olvassanak el egy-két könyvet a kernelekről és akkor maguk is rátudnak majd jönni, hogy az adott OS multiuser vagy nem, mert a legjobb ha megérted a dolgokat elegendő szinten, hogy magad letudd szűrni, hogy valami kutya vagy macska, ha ezt nem tudod mint pl. van aki ilyen, akkor elhiszed, hogy ha a kutyára valaki azt mondja, hogy macska, mert esetleg az ELTE tanárja. Különben ami a veszítés illeti, szoktam (ki nem) veszíteni és el is tudom viselni, viszont nem tudom elfogadni egy olyan ember dumáját, hogy a kutya az macska mert az apu úgy mondja, ha kihozott volna valami tappintható dolgokat, hogy az XP azért nem multiuser, mert..., ő azzal jön, hogy az XP nem multiuser, mert egy tanár aki hyper, szuper, Berkeley... és mellesleg amikor én homokba pisiltem (hát ez kb. '75-ben volt) akkor már nagyban programozott (mellesleg nem sok ilyen emberrel ismerkedtem meg), különben ha már itt tartunk akkor én '81-ben kezdtem el egy ZX-81 essel "programozási" pályafutásom, de én ezt nem is szoktam számítani, ugyanis '88-ban vették meg szüleim az első XT-met és ekkor nyúltam be igazán a programozásba profeszionális szinten - olvasd elkezdtem lassacskán pénzt keresni vele). Na de nem számít, vegyük úgy, hogy nem értek a dologhoz, mert ha megnézem mi mennihez nem értek de szeretnék érteni akkor ez sajnos többségben van. Meghiszem, hogy CyrSys tanárai mindenhez értenek... na most tényleg kiszállok.
  • CyrSyS
    #76
    TE LÁMA fogd már fel hogy az xp soha a büdös életbe nem volt multiuseres. Nehogy már hogy akkor az EGYETEMEK többsége pl ELTE,SZIE,SZE,BME tanárjai mind hülyék mert azt mondják az xp nem multiuseres. NEM BIRSZ VESZTENI EZ A TE BAJOD. LEZÁRTALAK.
  • CyrSyS
    #75
    Equ az xp nem multiuseres. te is láma vagy
  • BlackRose
    #74
    Equ...

    helyedben nem válaszolnák, mert az ember úgysem érti meg, hogy te mit mondtál.

    "ettől még multiuser oprendszer..."

    na ha van még valaki a világon CyrSys melett, aki ezt úgy értelmezi, hogy az XP NEM multiuser, akkor levágom azt a bizonyos szervemet és megetetem a szomszéd kutyájával, ez már tényleg átlépett minden elfogadható szintet.

    Equ, bocsánat, hogy egyáltalán ide kevertünk :)
  • CyrSyS
    #73
    én is. Blackrose byebye
  • Equ
    #72
    na én itt kiszállok... :)
  • CyrSyS
    #71
    te hülye equ pont azt mondja hogy az xp nem multiuser. pfff
    Nem itt járattad le magad hanem pár scene-be meg ahol elmondtam amiket leirtál. most pár száz ember kicsi lámernek tart :D ez tetszik. még folytatom legyen több az antiBlackrose :D
  • BlackRose
    #70
    Na akkor mondhatom, hogy örülök neki, ezentúl nem szólunk egymáshoz (kár hogy nincs az SG-n valami "Don't show mesagges from X

    user" parancs, ebben az esetben még jobb lenne, nem is látnák egymás üzeneteit :)
    Persze, hogy nem tanultam meg mind a 2479 könyvet (hazudni már azért nem fogok, még ha te ezt szeretnéd sem), de tudod azért

    egynéhány dolog megmarad az emberben... különben eltudom képzelni milyen az az ember aki minden könyvet amit elolvasott meg is

    tanult, na te úgy látszik ide tartozól (nem akarlak személyessen sértegetni, még ha te velem ezt tetted sem), és ha akarnak

    rajtad nevetni mások, hát az ő dolguk, én személyessen nem nevetek, inkább sajnálni tudlak.
    Különben azt tudom, hogy lejárattam magam itt, csupán azzal, hogy feleslegessen megengedtem magamnak, hogy itt vitatkozzak

    veled ezen a szinten, de hát vállalom... ha másért nem is azért mert tudatossan csináltam, a színjátszás szép de nem kell a

    valós életben gyakorólni.

    I ovom prilikom bih ti se zahvalio na èistom Hrvatskome jeziku i ¾elim ti veoma ugodne trenutke prilikom eventualnoga boravka

    ha lepom plavom Jadranu gde te cijelo Hrvatsko primorje èeka sa neopisivom lepotom.

    А да ти не останем дужан ни на Српском, па чисто да ти кажем да на Српском језику може да се пише на два писма
    ћирилицом и латиницом али наивни људи попут Вас који мисле да је свет оно што су досад искусили то вероватно никада неће

    разумети, све једно када свратите у Србију припазите на себе јер има пуно гадних места где ћете моћи невероватно пријатно да

    се проводите.

    I can tell you a few words in English as well, but confidently there are over 80% of all the content on the Internet in this

    language, so what can I say, just help yourself...
  • BlackRose
    #69
    Na köszi, igazad van, különben vártam, hogy hátha valaki beszól ide, mert már szinte nevetséges ami itt történik, de muszáj volt valami világűrből látható hibát írnom, csak azért, hogy valaki más is elmondja CyrSys-nek, hogy igenis az XP multiuser. Különben nem ártana megemlíteni, hogy ez esetben a Terminal Server fut a gépen amelyre bejelenkezik a user (ez a Server) míg a Client a Remote Desktop ami a bejelentkező gépén fut. Na mindegy, köszi.
  • Equ
    #68
    ettől még multiuser oprendszer, csak a license korláta miatt egy időben csak 1 usertől fogad el új parancsokat, de a több user programjait egy időben futtatja. (nem kell kijelentkeznie azaz a futó programjait bezárnia az egyik usernek, hogy a másik user programjait futtassa, ahagy egy single user oprendszeren kell, mint pl a win9x széria)

    Tehát, ha az a kérdés, hogy multitask-multiuser oprendszer-e az xp a helyes válasz az igen.
  • CyrSyS
    #67
    Adott egy olyan számítógép amin windows xp fut. Igaz képes kezelni több fiókot de nem megoldható vele hogy egyszerre 1 időben képes legyen ugyanazt a rendszer használni. És itt az "egyszerre" ezen van a hangsúly. Nem lehetséges.Ez olyan mintha 2 fiok egyszerre lenne nyitva a windows xp-be.
  • CyrSyS
    #66
    így van
  • Equ
    #65
    "több user megosztott erőforrásokkal dolgozzon egy gépen ez elérhető lenne ha a Windows nem lenne monolit rendszer (nem a kernel, hanem a rendszer), ugyanis a GUI integrálva van és nem futhat másik gépen (mint pl. az X) és ezért nehezen lehet elképzelni, hogy két vagy több user bejelenkezik a rendszerbe és dolgozik, mint egy UNIX gépen."

    Ez speciel nem igaz. Az, hogy egyszerre csak 1 távoli user léphet be xp-re, ill. hogy ilyenkor lockolja a lokális usert az szimplán license politika, semmilyen technikai oka nincs, egy egyszerű registry hackel kikapcsolható ez a korlátozás és onnantól annyi user dolgozik egy időben egy xp-n ahány csak akar, ugyanúgy mint a server edition-ök terminal service-én.
  • CyrSyS
    #64
    ember nagyon sokra képes csak először saját magát kell, hogy megnevelje <--------- te ebből nagyon kimaradtál.
  • CyrSyS
    #63
    persze persze megtanultad mind a 2500 könyvet. mondj mlgilyet hadd röhögjünk. levagy járatva!!! pár scene-be most te vagy a nevetni való alany. és még csak annyit, hogy szintén anyanyelvi szinten beszélem a Szerbet és a Horvátot. :) na jól van szünj meg innen. ha téynleg ennyit tudsz mutass fel valamit kisgyerek. na ennyit rólad. LEleszel még jobban járatva. Meg még megtudok rólad pár dolgot az biztos.Hazudj másnak! de ne itt az sg fórumot gyalázd le nagyképüségeddel. Na én lezártalak egy életre,te egy primitiv szavakembere vagy aki nem bírja elviselni hogy vannak okos emberek a világon. Na pápá én hozzád nem irok többet csak akik röhögnek rajtad velem együtt te béna nyomorék.
  • BlackRose
    #62
    Nézz ide, roppant egyszerű, mindenki megteheti, csupán az időt kell jó beosztani. Tudtad, hogy egy átlag ember napi 5 órát veszít relatív pocsék dolgokra, most ezt szorozd meg 365-el, meg az említett 20 ével és elképesztő 4+ év plusz élet vagyis 36000 óra. Ha megtanulsz az éveidhez adni életet akkor ez elérhető, mindent kitervezel a lehető legjobban és kerülöd azokat akik nem becsülik az időt. Na most mondjuk rá, hogy volt itt nállam is egy pici elveszett idő, de mondjuk úgy a plusz 3 év az kihasznált. Gondolkodj el mennyi effektív dolgot tudsz megtanulni és megcsinálni ha így élsz, gondolod, hogy KAMU, hát gondold ahogy akarod, én itt az SG-n pénzt nem keresek, senkit sem ismerek személyessen és semmi okom, hogy hazudjak, különben azt a 2479 könyvet nem azért olvastam el, hogy verjem a mellem, hanem mert tanulni akartam, most csak úgy mellesleg említettem, mert közeledik a 2500.
    Na nem számít az ember nagyon sokra képes csak először saját magát kell, hogy megnevelje, én kb. 12 éves koromban olvastam Benjamin Franklin életrajzát, és az ő által kimondott "Time is money" nagyon tetszett, megtanultam, hogy az ember ha tervez és szervez akkor csodákra képes, nem vagyok én semmi különös, ezt nagyjából mindenki megteheti, Ben-től még meglehet tanúlni sok mindent.
    Na nem tudom, hogy miért is mondom ezt most itt mind neked... talán azért mert KAMU vagyok.

    A multiuser az több processz futtatása egy gépen külön user account-al, ez az egyik megfogalmazás, az meg, hogy több user megosztott erőforrásokkal dolgozzon egy gépen ez elérhető lenne ha a Windows nem lenne monolit rendszer (nem a kernel, hanem a rendszer), ugyanis a GUI integrálva van és nem futhat másik gépen (mint pl. az X) és ezért nehezen lehet elképzelni, hogy két vagy több user bejelenkezik a rendszerbe és dolgozik, mint egy UNIX gépen. Ezért mondják sokan, hogy nem multiuser. Viszont ha nem jelenkezel ki és bejelenkezel mint másik user akkor a processz a háttérben fut, és olyan processzek amelyek nem osztoznak a GUI-n is konkurensen futnak másik felhasználói account-al (pl. ilyen az ASPNET vagy a SUPPORT_ account), amikor pl. terminal service segítségével bejelenkezel egy másik gépre akkor az lefagyasztja a jelenleg futó user GUI-ját (még ki nem jelenkezel), de ez mind azért van mert a GUI teljessen integrált. A UNIX-nál ez máésképpen van, mert az X Window Client/Server alapokon fekszik, vagyis amikor te bejelenkezel, akkor az X Server fut az adott gépen, a te gépeden pedig a Client része fut, ezért elérhető a konkurens használat. Különben az, hogy egy OS singleuser vagy multiuser nem attól függ, hogy tud e két pasi egyszerre dolgozni egy gépen, az attól függ, hogy egy gépen különböző processzek futnak e konkurensen úgy, hogy nem egy user tulajdonába tartoznak.
    Nem akarok semmit sem magyarázni a tanárodnak... és még csak annyit, hogy szintén anyanyelvi szinten beszélem a Szerbet és a Horvátot. :)
  • CyrSyS
    #60
    Mulriuser: egyszerre 1 időben több user megoszott erőforrásokkal. ha ezt windows xp-vel megtudod csinálni akkor megveregetem a vállad. baromságokat meg kár volt mondanod majd nevetünk egy jót.
  • CyrSyS
    #58
    anyanyelvi szinte beszéled az angolt,bejárod a fél világot,2500. könyvet olvasod és még mellette programozó vagy. Nem te egy NAGY KAMU VAGY. Sajnálom egyébként biztos nehézkes elviselned dolgokat de most mit tegyek. Vannak látom még olyan emberek akik nagyra akarnak lenni a szájukkal de felmutatni semmit nem tudnak. maradok egy hozzád hasonlok által elmondott primitiv tudatlan lennedő tanárnak. Scene-be kerülsz az már biztos. Egy vérbeli kamu emberke vagy. Ja és nem bírsz veszteni,ezt is leszürtem. na itt a pont vége. pápá te kamu láma
  • BlackRose
    #57
    Na még csak azt tanácsolnám, hogy keressétek fel a tanároddal együtt Lőrincz Tibor-t aki a Windows Kernel egyik legfontosabb fejlesztője Redmondban (tud Magyarul is :) és gondolom szívessen elfogja mondani az XP multiuser oldalát, és komolyan segíthet a dolgokban kolegája Dave Probert aki a Windows Kernel fő architecktje és aki évekig UNIX kerneleken dolgozott (ha jól tudom az IBM-nél).
  • BlackRose
    #56
    Na OK, én most kiszállok, az XP meg közismert, hogy egy 32 (bocsánat van 64 bites is) foldozás egy 16 bites DOS-hoz amely egy rosszul sikerült másolata egy 8 bites OS-nek (CP/M) amely egy 4 bites CPU-ra lett irva 2 jóbarát által (Bill és Paul), és amelyen 1 igen single user... nem vitatkozok a tanároddal, tényleg szuperman lehet, én meg egy hülye pofa vagyok aki nem tudja megérteni, hogy mi a fenének irkálja ezeket a sorokat, mikor se téged se a tanárodat nem ismeri, és valszeg nem is fogja soha sem ismerni, na sok szerencsét az életben. Őszintén.

    még esetleg... mond el a tanárodnak, hogy az XP (vagyis az NT) multiuser csak pl. NTFS alatt képes erre, ha FAT32 a fájlrendszer akkor nem tud multiuser módban futni, mert nincs neki alapja hozzá... na de valszeg ezt is tudja. Most itt nincs kedvem leírni és összehasonlítani, hogy mi a különbség egy NT és egy UNIX multiuser filozófia között, de mondom már ha érdekel kérdezd meg a tanárod... vagy ha valakinek van idege itt a fórumban válaszolni, hát sok szerencsét neki.
    Ja és, hogy válaszóljak, tökéletessen (anyanyelvi szinten) beszélem az angol nyelvet. A Berkeley Egyetemen ugyan nem voltam, de a Londonit egy picit körülnéztem. Meg ugye a Stanfordiról elég sokat tanultam Knuth könyveiből... :), de szeretem pl. a M.I.T. és különössen a CMU egyetem szakirodalmát is. De megfogadom neked, hogy elmegyek a Berkeley-re is ahogy alkalom adódik...
    és nem pazarólnám Linus idejét ilyen levelekkel... ezt inkább rád hagyom... (valamelyik nap olvastam egy fórumban egy kezdő programozó wannabe direkt levélben kérdezte Larry Ostermant, hogy C++ ban hogyan kell valamit megcsinálni, közben van vagy 10000 könyv meg tutoriál a neten... szánalmas.)
  • BlackRose
    #55
    De most ez lehet, hogy okoskodásnak néz ki de ha már az olvasgatásról beszélünk éppen most olvasom életem 2479-edik könyvét (igen pontos statisztikát vezetek, melyik könyvet mikor olvastam és 3-4 mondatban leírom a benyomásaimat az adott könyvről) jelenleg Kirstan Vandersluis - XML-Based Integration with XAware: Unifying Applications and Data in Today's E-business World című könyvét olvasom, ez elsőt 1984. Április 9. olvastam (az előtte olvasott könyveket nem számítom mert nem vezettem jegyzőkönyvet, de nagyjából kb. 10 könyv lehetett), míg a meglévő ütemmel a 2500. könyv kb. 2005. December elejére jön be... ha valakinek esetleg van valami ötlete melyik könyv legyen a 2500. szívessen fogadom a javaslatokat.
  • CyrSyS
    #54
    ha ezek után is vitatkozol akkor igen csak primitiv ember vagy.