Gyurkity Péter

Összeköti a televíziót a számítógéppel a HP

A Hewlett-Packard egy olyan új megoldást mutatott be, amelynek segítségével a high-definition televízón keresztül érhetjük el a személyi számítógépen tárolt tartalmakat.

Az amerikai vállalat közleményben adta hírül a technológia elkészültét. Ebből kiderül, hogy a megoldással digitális médiaközponttá kívánják tenni a high-definition televízókat, kibővítve eddigi szerepüket. Ezzel egy időben új fejlesztésekkel bővítik ki a termékcsaládot, és igyekeznek felvenni a versenyt a konkurens cégek - Sony, Samsung és Dell - kínálatával. A Custom Electronics Design and Installation Association (CEDIA) kiállításon bemutatott megoldás várhatóan jövőre debütál a piacon.

A közlemény szerint a jövőben megjelenő high-definition televízió készülékek a most bemutatott prototípushoz hasonlóan vezetékes vagy vezetéknélküli (802.11a és 802.11g) hálózaton keresztül is kommunikálhatnak majd az otthoni számítógépekkel. Ez a szolgáltatás azonban kibővül az interneten keresztül elérhető tartalmakkal is, éspedig közvetlen eléréssel a televízióról. "Ez jelenleg a világon elérhető legfejlettebb televíziós megoldások egyike. A HDTV továbbfejlesztésével a HP olyan tartalmakat tesz elérhetővé a televíziókon, amelyek eddig kizárólag a számítógépeken szférájába tartoztak" - nyilatkozta Steve Nigro, az Imaging and Printing Technology Platforms vezetője. A kiegészítő szoftverek lehetővé teszik saját adatbázis létrehozását, illetve a távirányítóval történő egyszerű kezelést.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalathoz kapcsolódó hír, hogy 64 éves korában elhunyt Lew Platt, aki több éven keresztül állt a Hewlett-Packard élén. Platt 1992 és 1999 között vezette a céget, 2003-tól azonban a Boeing igazgatójaként tevékenykedett. "Lew egyenes és becsületes ember volt. Az alkalmazottak egyenesen rajongtak érte" - méltatta az egykori vezetőt David W. Packard, a néhai társalapító, David Packard fia. Packard szintén 1999-ben mondott le az igazgatótanácsban betöltött posztjáról, mégpedig azért, mert összekülönbözött Platt-tal a a tesztelési részleg leválasztásának kérdésében. Állítása szerint azonban a véleménykülönbség ellenére mindig is tisztelte az egykori vezérigazgatót, akit nyilvánosan soha nem támadott.

Platt után Carly Fiorina következett a vezérigazgatói poszton, aki a kezdeti sikerek után meglehetősen keserű szájízzel távozott. Az elmúlt hónapokban az új vezetés egymás után semmisítette meg korábbi lépéseit, és újból átszervezték a részlegeket, valamint beszüntették az iPod forgalmazását. A legújabb döntések közvetlenül érintik a vállalat alkalmazottait. A hírek szerint ugyanis a Hewlett-Packard hatezer munkahelyét készül felszámolni Európában. Franciaországban mintegy 1300-an maradnának munka nélkül a HP jelenlegi alkalmazottjai közül, és becsülhetően közel 1000-1000 alkalmazott Nagy-Britanniában és Németországban.

A vállalat már júliusban jelezte, hogy munkahelyei 10 százalékát, 14 és fél ezer ember állását számolná fel, de akkor nem pontosította, hol és mekkora leépítésre lehet számítani. Az új értesülések alapján 8500 emberétől válna meg Európán kívül a HP.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenjoy #17
    köszönöm, tisztább lett a "kép":)
  • dez #16
    A Nyugai PU. melletti MM-ben nézd! (A Sony az mindíg is drága volt LCD-ben, meg ugye sokminden másban is.) Csak vigyázz, mert össze vannak keverve a régebbi és az újabb modellek, és még csak nem is különböznek sokban árban... (Pszichológia, gondolom...) Épp itt van egy szórólap: 82cm, 700:1, Grundig Amira 32LXW82-7510, 300e. De láttam már jobbakat is, hasonló áron. (Mondjuk nekem is drágák még, én is várok egyelőre. Bár 1x-2x már majdnem elszántam magam egy részletfizetéses akcióra.)
  • dez #15
    Plazmából én még nem láttam ócskát. Bár lehet, hogy attól még van. LCD-ben viszont nagy különbségek vannak... Itt a vackokat felejtsük is el (halvány kép, fekete helyett szürke, élethűségtől messze álló színek). Tehát, csak a jobbakban értemes gondolkodni. Ezek manapság a nagyobb képernyősek (ilyen méretben már megnézi az ember, mit vesz, ezért nem is próbálkoznak a gyártók a legócskábbal), kontrasztarányuk 1000:1 és 4000:1 között van (utóbbihoz közelítőt még nem láttam itthon). Ezeknek már elég jó a képük (színben is, feketében is, kontraszt és fényerő is elfogadható [bár attól nem kell félni, hogy kiégeti az ember szemét], és széles szögekből is jól látható a kép [aki nem ért hozzá, talán rá sem jön, hogy LCD-t néz...]). Fogyasztásuk értelmes keretek között van. A plazmák kontrasztaránya olyan 5000:1, vagy még több. Tehát a fehér az itt tényleg vakító fehér... Általában elég jó a képük egyébként is. De ugye nem olcsók, és még igen sokat is fogyasztanak. Diohényban ennyi, aki akarja, kiegészíti.
  • Andris #14
    Oké. Ha be lehet állítani, hogy ne nyújtsa szét vízszintesen a képet 16:9-re akkor jó. Csak akárhol látok kiállítva LCD-t az tutira kinyújtja. Nekem jobban tetszik ha inkább bal és jobb oldalt marad 1 fekete csík, és nem torz a kép.

    82centis LCD 2-300e ? Hol?
    Én nem is láttam nagyon 70cm-nél nagyobbat. Se mediamarkt-ban se sehol. Pixmania.hu-n 1db 82cm-es Sony van 400e-ért, és az is csk 500:1-es kontraszt arányú
  • Yv@n #13
    Olyan nincs, hogy valami ne tudna elromlani :)
  • Fenjoy #12
    Amugy Plazma Kontra Lcd leírna valaki a fő különbségeket? mert ugy tudom, hogy a Plazma tévé szó szerint "gáz":) Még az Lcd ben nem nagyon tud elromlani semmi... aki tudja irja köszönöm szépen tényleg érdekelne
    :)
  • Fenjoy #11
    Egyre jobban "tetszenek" ezek az LCD tévék, de ahogy nézzem a hátulját az összesnek, hát 3 schart os csak?! lehetne azé még:) de tényleg bejönnek már csak áruk, mérséklődését várom:) Amugy a Mostani Hvg-ben volt egy kis "magazin" melyben a digitális műsorokról és szórásukról is volt szó, a vicc az hogy ha olyan környéken laksz és alkalmas a készülökéd a digitre, vagy set-up boxod van etc, nézheted a Röszmeteg Győzikét:) e hónap indul ha jól emlékszem egy körzetben budán ez a "szórás", 2009 vagy 2011 ig meg teljesen át kell állni analógról, alakul ez de lassan... ha valamit rosszul tudtam, majd valaki kiigazít:)
  • dez #10
    Olyan LCD-TV-t ne vegyetek, aminek 1000:1 alatt van a kontrasztaránya!
  • dez #9
    Hol nézed az árlistát? Én nem ezt tapasztaltam: lcd: 82 centis 2-300e., plazma: félmilkótól felfelé...

    Ezt a megnyújtást nem értem. Be lehet állítani.
  • Andris #8
    Csak a nagyok meg drágák... drágábbak mint a plazma TV, ami persze megint csak undorító

    Igaz... discovery+spectrum egész jók, de előbb utóbb azt is megunja az ember. És még mindig nem vagyok kibékülve azzal ahogy 16:9-re konvertálják a TV adásokat. Szinte mindegyik kinyújtja.