Gyurkity Péter

Egyre könnyebb lesz a csalók dolga

Egy brit kriminológus szerint a PIN-kódok és a különböző chipkártyák elterjedése csak növelni fogja a csalások veszélyét, ahelyett, hogy valóban megoldást kínálna a növekvő problémára.

Dr. Emily Finch, a Kelet-Angliai Egyetem kutatója a British Association tudományos konferencián tartott beszédében figyelmeztetett az új technológiákban rejlő potenciális veszélyekre. Az általa elkészített tanulmány ugyanis arra mutatott rá, hogy a fejlesztések sok esetben megkönnyítik a tolvajok dolgát, akik személyes adatainkra vadászva igyekeznek boldogulni. Az azonosítókártyák, jelszavak, PIN-kódok használata mindössze annyit változtat a dolgon, hogy ezeket próbálják megszerezni, vagy éppen ezek hiányára hivatkozva csikarnak ki engedményeket.

Ehhez természetesen szükséges az eladó, kiszolgáló engedékenysége vagy figyelmetlensége, hiszen még mindig az emberi tényezőt a legkönnyebb kihasználni. Finch és kutatótársa ezért bevásárlásaik során több alkalommal egymás hitelkártyáit használva, vagy a PIN-kód hiányára hivatkozva, mindössze aláírásával próbálta kiegyenlíteni a számlát, legtöbbször sikerrel. Még akkor sem kötöttek beléjük, amikor nyilvánvaló volt, hogy egy ellenkező nemű személy kártyájával próbálnak fizetni.

Véleménye szerint a technológiába vetett bizalom igencsak megkönnyíti a csalók helyzetét, akik előbb-utóbb a biometrikus azonosítókat is kijátszhatják majd. Ez már csak azért is kellemetlen, mert tavaly már öt EU-tagország döntött a biometrikus útlevél bevezetéséről, azt követően, hogy az USA vízumkötelességgel fenyegette meg az ilyen azonosító adatokkal nem rendelkező országokat. 2004. október 26-án a G5 országok (Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság) javaslatára az EU Igazságügyi és Belügyi Tanácsa úgy döntött, hogy - a digitális arckép mellett - az ujjlenyomat legyen a másik kötelezően alkalmazandó biometrikus azonosító a tagállamok által a jövőben kibocsátott útlevelekben.

A korábbi javaslatot Magyarország is támogatta. Eszerint két azonosítót kellene alkalmazni: az első, a digitalizált arckép kötelező lenne, s ezt később ki lehetne egészíteni az ujjlenyomattal. Természetesen a két azonosító egyidejű bevezetésére is van lehetőség. Néhány tagállam azonban csak a későbbi bevezetést tudja vállalni. Lengyelország például 2007-tel számol, s belügyminisztere többször is szóba hozta a finanszírozási gondokat. Felvetette, hogy a bevezetés költségeit közösségi forrásokból kellene fedezni, erről azonban a miniszterek akkor végül nem foglaltak állást.

Az útlevél kérdésében azóta nem sok előrelépés történt. Jelenleg mindössze hat tagország áll készen ennek bevezetésére, ezért áprilisban arra kérték az Egyesült Államok kormányát, hogy halassza el a rendszer októberi bevezetését. Egyelőre tehát még mindig a felkészülés időszakában vagyunk - a legtöbb ország jövőre tervezi bevezetni az új azonosítókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #12
    Nem csak ezért... AMit a bankok csinálnak h 470%os THM meg hasonlók ahhoz mit szólsz? AZt hívják szabadrablásnak, szerintem inkább azért járna golyó mert aki kicsibe csinálja úgyis lebukik viszont ott van előtte a példa h aki sokat lop az nem bukik le... Amíg ez a példa megvan nem lesz rend... Vagy mondhatnám a másik esetet amikor egy (lehetőleg drága) kocsi hátuljából felgmán odadobálja az összecsukható asztalra az üdítőket meg pereceket, és egy sima félliteres ásványvízet 300ér ad, természetesen blokk nélkül mint legalább 3*os áron... AZért nem kéne golyót kapni???
  • Gregorius #11
    Ha nem haragszol, erre a hozzászólásra felhívnám pár hacker figyelmét.
  • Cowek #9
    Ha ilyet mondasz Te is megérdemled :-)
  • SoDI--- #8
    ahhoz, hogy elektronikusab ki tudjanak rabolni, ostobának kell lenned.
    az ostoba megérdemli.
  • Darth Sith #7
    dögöljön má meg az összes olyan gyík, aki úgy akar megélni, hogy másokat rabol ki. Annyira szemét dolog, mindenki gürizik hogy megéljen, erre jön egy kis fasz, és ellopja azt amiért más vért izzadt.. Golyót kéne ezért kapni..
  • worldwideweb #6
    Hát lehet hogy nem nevetnél ha tényleg bemennének.
  • teddybear #5
    Nem az eladóé, neki az aláírást kéne, vagy nagyobb összegnél a személyazonosságot. (pl. elkérni egy fényképes igazolványt)
    A PIN-kódot a kártyaolvasó kéri, ha be van rá állítva. Amerikában nincs, ott gyakran a tulaj azt sem tudja, hogy egyáltalán van neki ilyen.
  • BiroAndras #4
    Én azt nem értem, hogy miétr az eladó dolga a PIn kód ellenőrzése. Miért nem a leolvasó ellenőrzi ?
  • GABOR16 #3
    Elképzelem ahogy a chipkártyával a kezükben, és gépfegyverrel a hátukon bejönnek a sulimba
  • teddybear #2
    Hát az oroszoknál ez már megtörtént; ha emlékszel arra a nagy mészárlásra.....