Specker Balázs

Növekvő mobilos játékkedv a tengerentúlon

A Ziff Davis Media felmérése szerint a tengerentúlon közel megkétszereződött a mobil játékokra előfizetők száma.

A tanulmány rávilágított néhány igencsak meglepő, a játékhoz kötődő szokásra, illetve vásárlói hajlamra is. A felmérés szerint a játékosok alkalmanként átlagosan 19 percet töltenek el egy játékkal, és körülbelül 13 dollárt (körülbelül 2600 forint) költöttek mobiltelefonos játékra az elmúlt két hónapban. A törzsjátékosok (vagyis akik négy vagy annál több játékot vásároltak az elmúlt fél évben és hetente tíz vagy annál több órát játszanak) még többet, hozzávetőleg 19 dollárnyi (körülbelül 4000 forint) összeget fordítottak erre a célra az elmúlt 60 napban.

A piackutató cég szerint a tavalyi 16,3 millió játékossal szemben idén már 27,9 millióval kell számolni a piacon. A megkérdezettek 86%-ának van mobiltelefonja, és mintegy 48%-uk játszik is vele. Akik nem játszanak mobiljaikon, legnyomósabb érvként a kisméretű kijelzőt, másodsorban a játékválaszték alacsony színvonalát, illetve a magas költségeket jelölték meg. A közvélemény-kutatásban 1500 véletlenszerűen kiválasztott amerikai háztartás vett részt.

A jövőben tervezett mobilos, illetve a hordozható konzolos beruházásaikkal kapcsolatban feltett kérdésre, tízből minden negyedik játékos azt a választ adta, hogy fontolgatja valamilyen hordozható játék konzol megvételét az elkövetkezendő két éven belül, a törzsjátékosoknak pedig mintegy 63%-a mérlegel egy ilyen vásárlást. A játékosoknak több mint a fele tervezi, hogy új készüléket vásárol egy éven belül. És hogy melyik gépet vennék a vásárlók? Úgy tűnik a Sony PSP a nyerő, annak ellenére, hogy jelenleg a csak a játékosok 3%-a birtokol ilyen konzolt, 14%-uk már tervezi annak megvételét a következő 24 hónapban. Igaz, 6%-uknak már van Nintendo DS-e, de csak ugyanennyien szándékoznak beruházni ilyen gépre a közeljövőben.

Scott McCarthy, a felmérést végző csoport vezetője a New York Timesnak adott interjújában összegzésképpen elmondta, hogy úgy tűnik, az elektronikus játékok egyre nagyobb szerepet töltenek be az emberek mindennapjaiban a tévénézés kárára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    hát pedig ezt a sony ericsson telefonokhoz készült kiegészítőt legalább két éve meg lehet venni - magyarországon is
  • LiDoCaiN #2
    mer? kontrolerbe épített telefon :)
  • Lazarus #1
    Lol ez a kép nagyon komolytalan :D