MTI

A mobilpiacra koncentrál a Deutsche Telekom

Vízválasztóhoz érkezett a Deutsche Telekom. A milliárdos akvizícióknak köszönhetően hamarosan a mobil üzletág növi ki magát a legerőteljesebb bevétel termelő tevékenységgé, míg a vezetékes üzletág hozzájárulása másodlagossá válik a távközlési konszern keretein belül.

A külföldi érdekeltség vásárlásoknak köszönhetően a német távközlési vállalat sikeresen függetlenítette magát a heves németországi konkurencia harctól is. Az elmúlt pénzügyi évben már bevételének negyven százalékát termelte ki külföldön. A tendencia emelkedik. Különösen Kelet-Európában és az Egyesült Államokban néz kecsegtető lehetőségek elő a konszern.

A konszern elnöke Kai-Uwe Ricke hatalmas összegeket bocsát a T-Mobile érdekeltségi hálózata kiépítésének finanszírozására. Az osztrák tele.ring megvásárlása például a becslések szerint 1,3 milliárd euróba kerül. És ez már a harmadik milliárdos nagyságrendű bevásárlás lesz elődje Ron Sommer 2002-es távozása óta. 2002 őszén a holland Ben mobil szolgáltatót vásárolta meg, majd 2004 májusában az amerikai mobil hálózatra is kiterjesztette befolyását. Jogi bonyodalmak miatt függőben van a lengyel PTC mobil szolgáltató teljes átvétele, ami szintén milliárdos nagyságrendű üzletnek néz ki.

Adósságállománya egyharmadának leépítésével további játéktérre tett szert a konszern felvásárlások finanszírozásához. 2003 elején nettó kötelezettségei még 64 milliárd euróra rúgtak, ami összességében felülmúlta éves forgalmát. Az adósságállományt 2005 márciusának végéig több mint 20 milliárd euróval sikerült csökkentenie, de az első negyedév végén az még így is 42,6 milliárd euróa rúgott.

A Deutsche Telekom nem egyedüliként vadászik felvásárlási lehetőségekre a piacon. A France Telecom például 6,4 milliárd euróért vásárolta meg nemrégiben a spanyol Amena mobil szolgáltatót, egy pénzügyi befektetői csoport pedig 12 milliárdot adott az olasz Wind mobil szolgáltatóért. A szakma ismerői további konszolidációt várnak az ágazatban. Európában szerintük amerikai mintára négy vagy öt nagy konszern marad majd felszínen.

A Deutsche Telekom külföldi terjeszkedésével tudja kompenzálni a belföldi vezetékes távközlési piacon elszenvedett forgalom csökkenést. A T-Com vezetékes távközlési üzletág a piac megnyitása óta folyamatosan veszíti el ügyfeleit. A csökkenés üteme a mobil telefóniára való átállás következtében csak gyorsulhat a jövőben. Az akvizíciók jövedelmezőségére jó példa a T-Mobile USA esete. A Deutsche Telekom 2000-ben vásárolta meg az akkor még VoiceStream néven ismert mobil szolgáltatót 50 milliárd dollárért, amiért nem kevés kritikát kellett zsebre tennie. Mára a T-Mobile USA a konszern növekedési motorjává nőtte ki magát. Az első negyedévi eredmény- és előfizetői szám növekedés nagy részét az Egyesült Államokban sikerült elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!