Specker Balázs

Perekkel akadályozza meg a PSP terjedését a Sony

A Sony beperelt egy online hongkongi kiskereskedő céget, mert az a hivatalos szeptemberi brit piacra dobása előtt próbálta eladni PlayStation Portable konzoljait a szigetországban.

A beperelt Lik-Sang.com vezetője a ZDNetnek tett nyilatkozatában elmondta, hogy a Sony panaszt nyújtott be ellene a hong-kongi legfelsőbb bíróságon. A konszern arra kérte a bíróságot, hogy akadályozza meg a Pacific Game Technologyt (a Lik-Sang.com üzemeletetőjét) abban, hogy a hordozható Playstation konzolukat, valamint annak tartozékait értékesíthesse az Egyesült Királyság, Norvégia, Izland valamint Lichtenstein területén - olvasható az InfoWorld oldalán.

Emellett a szórakoztatóipar óriása még kártérítési igényének is hangot adott. Állításuk szerint ugyanis még június elején megsértette a cég szerzői jogait a Lik-Sang.com azzal, hogy engedély nélkül belinkelte weboldalára a PSP használati útmutatóját. A Sony júniusban már nyert egy hasonló pert, akkor az ElectricBirdLand néven futó brit egyszemélyes vállalkozással szemben - írja a IGN.com .


A PSP Japánban és az Egyesült Államokban már régóta kapható. Az Egyesült Királyságba történő szállítás azért csúszott 6 hónapot, mert a cég biztosítani akarta, hogy a tengerentúlon elég darab jusson el a fogyasztókhoz. A brit vásárlók konzol iránti hatalmas érdeklődése arra sarkallta a kereskedőket, hogy megpróbálják nekik eladni a 250 dollárba (körülbelül 50 ezer forint) kerülő gépet akár 100 dollárral (körülbelül 20 ezer forint) drágábban is.

A Sony brit részlege még június 14-én figyelmeztette a Lik-Sang.comot, hogy bepereli a céget, ha az nem veszi le a weboldára mutató linkeket és útmutatókat, közölte a kiskereskedő cég. Elmondásuk szerint annak ellenére, hogy teljesítették a kérést, a Sony folytatta ellenük a jogi eljárást. Az online bolt úgy értékelte az esetet a ZDNet oldalán, mint "a legagresszívabb lépést, amit valaha konzolgyártó elkövetett saját vásárlói ellen, a videojáték történelmének elmúlt 30 évében."

A Sony brit leányvállalatánál egyenlőre senki nem kommentálta az esetet. A japán elektronikai óriásnak ez a második ügye a Lik-Sang.commal, 2002-ben ugyanis már volt köztük hasonló jogi vita; akkor engedély nélkül módosított Sony Playstation 2 konzolok értékesítése miatt - olvasható a Channel Register oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #19
    Valóban, MOST ez a helyzet. De ha sokan így is megveszik az azt jelenti, hogy ennyit is hajlandóak érte adni. Ha megfigyelted, akkor az árak EU-ban általában a legmagasabbak a hármasban (Ázsia, US, EU). (Vö: számítógépgyártók hagyományos 1 USD = 1 EUR átváltásával :)).
  • [NST]Cifu #18
    De csak azért tudják a kiskereskedők a duplájáért eladni, mert a Sony nem forgalmazza hivatalosan Európában.

    Szvsz egyértelmű a helyzet, ahogy eddig is, a két első számú piac az ázsiai és az amerikai. A Sony sz@rik Európára, ez így volt már anno a PS esetében is, és azóta sem változott semmit...

    Üzleti húzás, nem vitás, de az ilyenek miatt jogosan támadható a cég etikátlan magatartásért...
  • FecaA #17
    Lik-sang kiskereskedés? Szerintem akkora forgalmuk van mint állat! Én is onnan rendeltem :-)
  • lowdog #16
    mikor legutóbb Londonban voltam (április), betértem egy Sony boltba, hogy mizu a PSP-vel, azt mondták nincs, de ha szeretném, szereznek nekem japán verziót :)
  • pemga #15
    Jobban fizető? Angliában az eredeti ár majd duplájáért tudják eladni ezeket a példányokat :). Szerintem inkább azokban országokban kezdik, ahol magasabb a reputációjuk, elismertségük (ld. otthon :)). De még mindig nem tudom, hogy jogilag hol van ebben a probléma. Mint magánember miért ne hozhatna be és árulhatná egy weboldalon a japán piacon már értékesített példányokat. (Ennek megfelelő kézikönyvvel, stb.)
  • mrzed001 #14
    A szokásos, de ehhez már rég hozzászoktunk :(
  • BiroAndras #13
    szerintem arról van szó, hogy nem tudnak eleget gyártani, és a jobban fizető piacot szolgálják ki előbb.
  • vax #12
    Németországban, Ausztriában, Franciaországban 220-250 eur között meg lehet kapni a Value Pack-ot.
  • jihad #11
    Angol fizetésből megengedhetik maguknak. Nekünk majd magyar fizetésből kell megvenni duplaannyiért.
  • pemga #10
    Tudja valaki, hogy jogilag ez hol probléma? Mármint, ha a fickó megfizeti rá a vámot-áfát (szürke import), akkor hol köthet bele bárki is az értékesítésbe? A _helyi_ vendor panaszkodhat, de a maximum amit tehetne, hogy azt mondja: ő nem vállalja rá a garanciális feltételeket, mert nem rajta keresztül érkeztek az országba, küldd vissza Japánba, ha problémád van. Vagy nem? Mit tudok rosszul?