397
  • dez
    Hmm, erről itt miért nem hallottunk?
  • Gregorius
    Éljen a szabadpiac!
  • NuCLEARScoRp
    Ezzel a lépéssel elérték... hogy fellendüljön a konkurens szolgáltatók forgalma..
  • Gregorius
    Szerintem nekik volt betudható, hogy nálam néha ki-kihagyott a net.
    Egyébként nem tudok róla.
  • pbanfa
    Tudja valaki, hogy a valodi.hu által meghirdetett internetes felkelésnek mi lett az eredménye?
    Egyébként nevetséges és felettébb felháborító, amit a T-Online csinált!!!
  • dez
    Naná... De azért írtam, hogy ha 10% lenne a veszteség, akkor még némileg érthető lenne (de attól még etikátlen), viszont így...

Az egyébként jobb stratégia, hogy mindenki sokat tölt, de nem extrém sokra törekszik [*] - ekkor nem rúghatják ki mindet, viszont kénytelenek visszaállni az átalánydíjas csomagokra.

* (mert azt úgyis csak kevesen csinálnák, és a keveseket újra kirúghatják - mondjuk ez újabb negatív reklám, ami csökkenti az előfizetők számát, de nem változik semmi)
  • h4x0r
    Megvan az optimalis strategia: akinek nem tetszik a husegnyilatkozat, az kezdjen leszedni vegtelen ciklusban mondjuk Debian telepito-DVD-ket. Ha makja van, felmondjak a szerzodeset. Es meg az illegalitast sem lehet rajuk fogni.

dez: ha az emberek szemeben elvesztik a presztizsuket, akkor annak a helyreallitasa reklamkampanyokkal dragabb lehet. Volt mar ra pelda... :)
  • dez
    Azért nem mindegy, hogy 10% veszteség, vagy 1% (a nyereséghez képest). De inkább még kevesebb, mert szerintem tuti, hogy nem töltenek 12000-en havi 80 gigát. Pl. a legnagyobb hazai torrentoldalon 12000 reg van, de összesen töltöttek 1 év alatt 1000TB-ot, azaz átlag fejenként kb. 80GB-ot, azaz havi kb. 7GB-ot... Vagy szerinted mindenki DC-zik inkább? Vagy szinte kizárólag külföldről tölt?
  • h4x0r
    Csak nagysagrendi szamitas. De az aranyok stimmelnek. Es meg pesszimista is voltam...
  • TiTuS
    "Letöltéssel tüntetnek a T-Online ellen"
    Forrás: index.hu
    A teljes cikk: http://index.hu/tech/net/ton0811/?print
  • TiTuS
    "Csökkent a német T-Online nyeresége"
    Ugye ennek még véletlenül sincsen köze ehhez a problémához? :D

A teljes cikk:
    http://it.news.hu/rios3_content.php?mod=10&id=14679
  • BiroAndras
    "Tehat gyakorlatilag "apropenzert" megkockaztatnak egy ilyen presztizsveszteseget. Ez normalis? Melyik marketdroidnak jutott ez eszebe?"

Lehet, hogy az illető százalékot kap a megspórólt pénzből. És 20 millának már szép százalékai vannak. Azt meg nyílván leszarja, hogy a cégnek ezzel mennyit árt.
  • dez
    10% veszteség már nem lenne aprópénz. De nem jól számolsz. Ahogy alább látható, 170GB-nál van 8eFt veszteség. Mivel nem ingyen kapják az előfizetők a netet, hanem fizetnek érte kb. nettó 10e-et. A 80 gigás ügyfelek - ha jól számolok, és jól az Indexes számok - kb. nettó 1400Ft veszteséget jelentenek. (És szerintem tuti nincsenek 12000-en.) 62.5GB-nál van a null-szaldó.
  • h4x0r
    Egy kicsit szamoljunk. Erre az esetre is igaz a 80/20-as szabaly: a savszelesseg 80%-at a felhasznalok 20%-a hasznalja. Ha azt vesszuk, hogy 1Gb adat 100 forint (ahogy az Indexes cikk is mondja), akkor pl. 10000 Ft-os dijnal a 80 Giga a meg veszteseg nelkuli ar.
    Szerintem a felhasznalok 5%-a van 80 Giga felett van. Az 800 ezer ugyfellel szamolva 12 000 felhasznalo. Ezek atlag szerintem 8000 Ft-ot produkalnak vesztesegkent. Ez 96 millio forint veszteseg havonta.
    A maradek 95% atlag 30Gb-tal szamolva 5000 Ft netto nyereseget termelhetnek. Ez havonta 1,114 milliard forint nyereseg.
    Tehat gyakorlatilag "apropenzert" megkockaztatnak egy ilyen presztizsveszteseget. Ez normalis? Melyik marketdroidnak jutott ez eszebe? Szeretnek gratulalni neki...
  • Frank99
    nincs mit.
    ezt mondta, néhány napja, hogy meg kell nézni, hogy mekkora az akkora?

Ezért érzem én, hogy valami más van a színfalak mögött....

vagy csak egy szarrágó céről bszélünk, aki amúgy is visszaél azzal, hogy az állam által kiépített hálózaton monopol-helyzetben szolgáltat....
  • Gregorius
    Köszi!
  • Frank99
    Index:

" Utánajártunk, hogy az extrém internetezők mennyi bevételtől foszthatják meg a szolgáltatókat, hiszen a T-Online is azért mondta föl ötven előfizetőjének a szerződését, mert állítása szerint havonta sok milliós veszteséget okoztak. Információink szerint a T-Com nagykereskedelmi forgalomarányos tarifája körülbelül bruttó száz forint gigabájtonként, amiből még mennyiségi és időszakos kedvezmények is lejönnek. Áfa nélkül nyolcvan forinttal számolva a T-Online által extrém internetezőnek nevezett előfizetők havi 170-540 gigabájtos adatforgalma ügyfelenként 13-43 ezer forintba került a cégnek.

Ezek az átalánydíjas ügyfelek azonban körülbelül nettó tízezer forintos havi díjat fizetnek, amiből ki kell vonni a forgalomarányos nagykereskedelmi csomag alapdíját, nettó ötezer forintot, így tehát ügyfelenként a nettó havi veszteség 8-38 ezer forint.

Könnyen kiszámolható, hogy az ötven felmondott ügyfél egy év alatt 7,8-22,8 millió forint veszteséget termel, ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a T-Online éves árbevétele több mint 15 milliárd forint lehet, azaz a néhány milliós veszteség százalékban gyakorlatilag nem mérhető, ráadásul más, keveset fogyasztó ügyfeleken még nyerhet is a szolgáltató. (A T-Online elődjének, az Axelero Internetnek a 2004-es bevétele 19,8 milliárd forint volt.)"
  • dez
    Ráadásul ott (Chello) a saját hálózaton belüli forgalmat még csak nem is mérik...

Csodálkoznék, ha jelen esetben a forgalom túl nagy része külföldről/-re jött/ment volna. Jelentős része hálózaton belüli lehetett (mármit T-Online, mert mégiscsak nekik van a legtöbb előfizetőjük - aztán második körben T-Com hálózaton belüli, mert hogy ők adják az ország nagy részén a kisebb szolgáltatóknak a "vonalat"), egy kisebb része Chellós, és utána kisebbek.
  • Gregorius
    Van már valami fejlemény az ügyben? Tud valaki valamit?
  • BiroAndras
    "De értsd már meg, hogy az ADSL-t sehol a világon nem azért adják, hogy folyamatosan tölts."

Akkor itten nagy baj van. Én pontosan azért fizetem az ADSL-t, hogy annyit töltsek, amennyi jól esik, és ne kelljen aggódnom, hogy mennyi keretem maradt még. És a szolgáltatás leírásában is erről volt szó. Sőt, mint láttuk, más szolgáltatók ezt ténylegesen vállalják is.
    Ha meg nem akarják a nagy töltögetést, arra is van civilizált megoldás. Pl. beleírják a szerződésbe, hogy ha a hálózat terhelése túl nagy, akkor a sokat töltő júzereket lekorlátozzák. Nem kirugják őket, hanem csökkentik a sávszélt. Ennyi.

De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy hoztak egy hibás döntést (korlátos csomagokat vettek), és ezt próbálják kompenzálni a júzerek kárára.
  • BiroAndras
    "A T-Online - mint ahogy sok más szolgáltató is - fizet a forgalom után. Tehát neki qrvára nem mindegy, hogy mondjuk 500TByte, vagy 501TByte forgalom van egy hónapban a kábeleken."

Hogy neki mi éri meg, az az ő baja. Az volt az állítás, hogy a szolgáltatás minőségét rontják a nagy letöltők.
    Erre mondtam, hogy amíg a rendszer kihasználtsága nincs 100%, addíg a többi júzert semmilyen kár nem éri. Max. a pingjük lesz egy hajszálnyival rosszabb. Tehát nem igaz az amit állítanak. Pont.
  • SoDI---
    Másrészt, ki az aki vállalná nyilvánosan, hogy warezolás miatt kapcsolták le?

Bárki, aki ezzel egyidőben tagadná az állítás valóságtartalmát. :-)
  • SoDI---
    Ha annak az 50 júzernek a levélben azt írják, hogy warezolás miatt mondták fel a szolgáltatást, senkinek egy szava se lehetne.

Dehogynem.
    Akkor ugyanis felmerülne a jogos kérdés, hogy "honnan tudják"?
  • SoDI---
    Gondoljatok bele, hogy ha 100 ilyen ember egyszerre rászabadul a netre mondjuk 3MBit-es ADSL-lel...

Én nem akarok ebbe belegondolni.
    Gondoljon bele a szolgáltató.
    Az a dolga.
    Engem csak az érdekel, nekem itthon mi van, és kész.
    És előfizetőként ez a természetes.
  • dez
    100-150eFt havi bevétel 50 ügyféltől? 2-3000Ft/fő marad náluk talán a korlátlan csomagnál?

De mindegy, így vagy úgy, de folyamatosan fejleszteni kell a vonalakat, mert egyre többen töltögetnek lefele, ugyancsak sokan net-rádióznak, és a tömeges online tévézés sincs olyan messze.

Tehát a 3GB/fő/hó, mint a korlátlan csomagra fizetők átlagforgalma, elég nevetséges hozzáállás, legalábbis hosszabb távon. Ez az átlag csak úgy jöhet ki, ha az ügyfelek többsége csak most ismerkedik a nettel. De ez csak átmeneti állapot. Ha ezt akarják befagyasztani, akkor igen erősen vissza kell fogni a fejlődést...

Szerintem tuti, hogy igen sokan vannak azok is, akik az 50 és a 150 GB/hó között vannak valahol. Legközelebb ők következnek?
  • h4x0r
    Ezt az ugyvedes trukkot sokakkal eljatszak manapsag. Nem kavart nagy port, de bizonyos szelsojobbos erdekeltsegu weblapok (kettosallampolgarsag, es tarsai) DNS regisztratorait is befenyitettek, de nem ugyveddel, hanem nemzetbiztonsagiaknak alcazott verolegenyekkel.
    !!!Mielott valaki nekemugrana, nem politizalok, csupan egy (tobbe-kevesbe) hiteles dolgot mondtam, szakmai vonatkozasa miatt.!!!
  • Gregorius
    Hát amikor a Bordára ráugrottak figyelmeztetés nélkül.
  • Gregorius
    Tégy úgy, mindenkinek ami a szintje azt perli. Nekem ez a T-elefon dolog a szintem. Csak nem velem x-tak ki.
  • Tetsuo
    A Deutsche Telekom bekaphatja!
  • figlar1
    Azért 15900 Ft-ért hadd ne szabjanak korlátot!!!! Főleg így, bejelentés nélkűl. Én biztos perre vinném a dolgot.
  • h4x0r
    Huh, sokat irtatok. PyRex, kicsi majomkam, ertsd mar meg, hogy bizonyitani kene a jogsertest. 500 giga nem is olyan sok, ha azt nem csak privat celra hasznalod. Gondolom Te is tudod, hogy mennyi egy szervert backuppolni allandoan. De ez csak pelda. Nalunk a ket-harom gep allando frissitese is elvisz csupan egy 4-5 gigat, meg neha toltunk le egy-egy openszosz cuccot, meg a bongeszes. 500 geza lehet, hogy sok, de nem jogos, hogy emiatt _FIGYELMEZTETES_ nelkul lekapcsoljak az illetot. Ha irtak volna egy levelet, hogy... na de ezt mar mondtam.

Gregorius: mi volt az a TV2-s eset, amit emlitettel?
  • Inquisitor
    "Deutche Telecom"? :)
  • Gipsz75
    Légyszi, próbáld meg azt felfogni, hogy sokan (köztük én is), azért szidom a nagy T-t mert sunyi módon, az olcsóbb csomagot veszi meg, azaz a korlátosat, amivel extra profithoz jut (gondolom nem havi 100-200e Ft-ről van szó hanem mi 1xű halandók fel sem foghatjuk), és ugye árcsökkentés nincs, és mikor valaki tudtán kívül (mert ugye "korlátlan"), keresztbe tesz nekik, akkor mondják szeva, semmi, légyszíves kicsit csökkents a letöltési mennyiésgen stb. Tehát az amúgy ALJAS,SUNYI,MEGTÉVESZTŐ módon hozájutott extra profitot sajnálják. Talán ha minden évben a milliárdos nyereség miatt, nem osztogatnának a vezetőknek milliós jutalmakat, más lenne a helyzet. De Te látom ezt nem igazán látod be, amit sajnálok...
  • Yv@n
    Meglehet, hogy plusz költség, de meglehet, hogy náluk lebontva, kissebb töblet kiadás, a "korlátlan" nagyker csomag esetén, mint azoknál akik a fogalmi díjjas csomagban játszák meg ugyanezt. Kétségtelen, hogy ezzel most mag alaá csapott egy kellemeset a t-online, mint ahogy az is kétségtelen, ami a hír címe, miszerint megtévesztette a felhasználóit.
  • izb
    Szerinted mi a T-com és a T-online közötti összefüggés??
    Na segítsek??
    Meg egyébként is,a hálózatot és itt most csak a M.O hálózatről beszélek a Matáv építette ki.Tehát max a t online a t-comtól veszi a sávszélt,csak az a bibi.hogy egy cég igy elég érdekes az a kijelentés,hogy a csomagok 3GB vannak optimalizálva.
    Egy cég ne feledjük.Ha egyszer kiépítetted,akkor széppen lassan megtérül,és valjuk be őszíntén,már meg is térült.
    Tehát az a sok sok milliós veszteség kacsa de nagyon.
  • shabba
    Persze az nagy kérdés de azért a nagyforgalmú ügyfél nekik is ugyanúgy plusz költség ez szolgálató semleges. Gondolj bele ha ez az 50 user mind hozzájuk szerződik és változatlan szokások mellett netezik tovább az ~10TB forgalom. Ha ennek a fele nemzetközi irányba megy és p2p esetén ez elég jellemző eset akkor az átlagra is 16Mbps folyamatos sávszél kihasználtság a nap 24h-ban. Mivel egy jellemző sávszél kihasználtság nem ilyen egyenletes hanem egy jellemző görbét rajzol meg szóval azt lehet mondani csúcsidőben egy 30Mbps-ny plusz sávszélt jelentene csak ez az 50 user.

Externetnek a 10ezer useréhez jelenleg 80Mbps nemzetközi sávszélje van, ezt megfelelően bővíteni nagyon sok zseton mert a nemzetközi sávszél drága. Az 50 új előfizető internetszolgálatónak alig hoz 100-150ezernél több havi bevételt, annyiből ezt nem lehet megoldani. Olyan kevés pénzből még belföldi szinten sem adnak még 2mbps-es bérelt vonalnyi kapacitást.

Meg azért az a nagykereskedelmi átalány sem olyan korlátlan ahogy azt te képzeled. Ott is van egy adott content ratio mondjuk 1:50 arányú vagy attól függ milyen mennyit hajlandó rááldozni a szolgáltató.

Szóval a HC userek mellett könnyel betelhet a szolgálató hálózati kapacitása és utána pedig minden lassul. Akkor meg majd lehet azért fog sírni az 50 átszerződött HC user hogy miért olyan lassú a netje, miért csak 50k-val szed DC amikor ő 3mbps-es netre fizetett elő, és online játék során miért vannak sok százas pingjei. Mert azt azért látni kell ezen kevés számú user által hozott bevételből nem lehet extrém mértékű hálózatfejlesztéseket megfinanszírozni.
  • Frank99
    te öcsiztél tegnap este, csak visszakaptad.

mert nekem te már öcsi vagy...

• Frank99
    nagyon okos....
  • Frank99
    pl. külföld....
    ami mondjuk ftp-re irányít, de akkor is webről indul...

amúgy meg hülye lennék többet mesélni...

• Yv@n
    Jah, és azoknak akik a kieséstől tartanak:
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=29524&count5=1

Elég hamar lereagálták a helyzetet, szeirntem rövid időn belül a többi szolgáltató is rámozdul a témára.