Budai Péter

Három új Panasonic digitális fényképezőgép

A nyár közepére három új digitális fényképezőgéppel lepte meg híveit és leendő vásárlóit a Panasonic, melyek eddigi termékkínálatának elég széles szegmensét fogják át, az ultrakompakt modelltől a cég zászlóshajóját jelentő SLR-like fényképezőgépig.

Panasonic DMC-FX9

Az újdonságok legkisebbike A Lumix DMC-FX8-at felváltó FX9 modell, mely vörös, ezüst és fekete színekben lesz megvásárolható. Egyébként méretben és külalakban szinte semmit nem változott a gép.

A májusban bejelentett előd talán meg sem melegedett még új tulajdonosai kezében, de utódja máris bejelentésre került 6 megapixelre növelt felbontással, ugyanazzal a 3x-os zoomátfogásra képes (35 - 105 ekv.), F2,8-5,0 fényerejű Leica optikával, valamint 2,5" átmérőjű LCD-vel. Ez utóbbi 207 000 képpontot, azaz csaknem kétszeres felbontást ad a korábbi hasonló méretű társához képest. Nőtt a sorozatban készíthető képek száma is 5-ről 8 -ra, és bevezettek két új témamódot, melyek a csillagos ég és a gyertyafényes témák fotózásakot nyújtanak segítséget.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen maradt a Panasonic modelljeitől már megszokott MEGA OIS képstabilizátor is, és bevezetésre került a Venus Engine Plus képfeldolgozó rendszer LSI változata, amely vélhetően további képminőség javulást és gyorsaságot eredményez majd. A DMC-FX9-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 119.990.- Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.



Panasonic DMC-LX1

A Panasonic DMC-LX1-el egy új kategóriát kíván meghonosítani a gyártó, ugyanis 16:9 képarányú CCD képérzékelővel szerelte fel. Ebből következően a választható képméretek elsősorban ennek megfelelőek, de választhatók a hagyományos 3:2 és 4:3 oldalarányú felbontás méretek is.

8,4 megapixeles legnagyobb felbontását természetesen 16:9-es képaránynál éri el, így 3840 x 2160 képoontos képek is készíthetők, és ugyanez igaz a videófelvételre is, ahol a megszokott méretek mellett akár 848 x 480 képponttal is készíthetünk mozgóképet, 30 fps sebességgel, hanggal, a memóriakártya maximális kapacitásáig.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép erénye még, hogy 28-112 mm ekvivalens gyújtótávolságban dolgozik, így az átlagtól szélesebb látószög is elérhető. Ez 4x-es zoomátfogást jelent 16:9 oldalarányú felvételeknél, kisebb oldalaránynál pedig 5x-ös zoom körüli értéket. Itt sem kell hiányolnunk az optikai képstabilizátort, és a kézi beállítási lehetőségek tárházát sem. A géphez egy 132 MB-os SD memóriakártya jár, de a továbbiakban MMC típusú kártyákkal is kiegészíthető.

A DMC-LX1-es szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 159.990.- Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.



Panasonic DMC-FZ30

A bejelentések kétségkívül leginkább várt modellje a DMC-FZ30, amely a cég termékpalettájának eddigi csúcsát jelentő FZ20 utódja (ha leszámítjuk a Leicával közös LC1-et). A technikai adatokat átfutva szinte minden olyan téren frissítés történt, ami korábban kifogásként merült fel az FZ20-al szemben.

Kerekebb és barátságosabb külsőt kapott a gép, a régi formát megtartva, így például a markolat kialakítása is szebb és használhatóbb lett. Kissé áttervezve szintén megtartották a bevált 12x zoomátfogású (35-420 mm ekv.) Leica optikát, valamint a MEGA OIS stabilizátorrendszert is. Természetesen az új modell új képérzékelőt kapott 8 megapixeles felbontással. Bevezetésre került a régóta várt RAW képformátum és a gép kezelőszervei is megújultak, hiszen a zoomgyűrű mechanikus lett és két módválasztó tárcsát vezettek be, így vélhetően ésszerűbbé válik a kezelés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szélesedett a beállítható záridők (60-1/2000 mp) és rekeszértékek (F2,8-F11) , valamint témamódok köre. Az elektronikus kereső nagyobb és szinte duplájára növelt felbontású lett és hasonló felbontás növekedés tapasztalható az LCD kijelzőnél is, amelynek 2" átmérője ugyan nem nőtt, de kihajtható és forgatható lett. Ezen felül némileg nőtt a géphez adott lítium-ion akkumulátor kapacitása (680 mAh-ról 730 mAh-ra), valamint a gép mérete és tömege.

A DMC-FZ30-as szeptemberben kerül Magyarországon kereskedelmi forgalomba, várhatóan 179.990.- Ft-os ajánlott bruttó fogyasztói áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #13
    A 8080-asnak a legnagyobb gyújtótávolsága 140mm, az FZ30-nak 420 mm! Ezek még csak nem is szagolják egymást.
  • babajaga #12
    "Ez inkább 828 vagy Oly 8080 kategória"

    A 8080-nak 5x-ös a zoomja messze nem ez a kategória.
  • babajaga #11
    "Szerintem. Az FZ20 csak egy ultrazoomos gép"

    Az FZ 30 is ugyanaz a kategória az is ultrazoomos, csak kicsit javítottak a lehetőségeken.
  • sonyv1 #10
    Ez azért más kategória mint az fz20-as.
    Ez inkább 828 vagy Oly 8080 kategória.
    Szerintem. Az FZ20 csak egy ultrazoomos gép.
  • Derapo #9
    Nekem is FZ20-asom van hihetetlenül jó.Van egy Olympos-om is az viszont elképesztően éles képet készít.Az Fz30-assal az az egy probléma az átalakítás után,hogy minek tették a kukucskálót középre?Nekem például nagy orrom van:-) és nem szeretem ha beleér az lcd kijelzőbe,mert akkor törölni kel,ha törlöm akkor karcos lesz egy idő után.Azért biztos tuti kis masina a 30-as.
  • putyi #8
    azzal a 180k árral nem olyan szép a leányzó fekvése. túl sűrű és erős ez a mezőny, s az ember hajlik egy canon, vagy egy nikon felé.
  • Pharaoh #7
    Hát a kettő között van egy kis diferencia.
  • babajaga #6
    1/2000 mp!
  • MaDFoX #5
    2000mp????
  • Pharaoh #4
    A 30-as azért van olyan jó.