COMPUTERWORLD

Az elemzőket is meglepte az IBM jó eredménye

A csalódást okozó első negyedéves eredmények után magára talált az IBM, a második negyedéves pénzügyi mutatók még az elemzőket is meglepték.

A június 30-án véget ért időszakban az IBM forgalma éves szinten 6 százalékkal, 22,3 milliárd dollárra növekedett, ez azonban 4 százalékkal elmaradt a megelőző negyedéves szinttől. A Nagy Kék nyeresége 1,82 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,12 dollár volt, ez 4 százalékkal múlja felül a tavalyi második negyedéves profitot. Az elemzők részvényenként csupán 1,03 dolláros eredményre számítottak.

A csalódást okozó első negyedéves eredményeket az IBM az európai részleg gyenge teljesítményének számlájára írta és közölte, hogy jelentős átszervezéseket hajt végre és elbocsát több mint 10 ezer alkalmazottat. Mark Loughridge pénzügyi igazgató elmondta, hogy a Nagy Kék összesen 14,5 ezer alkalmazottjától válik meg, akiknek 70 százaléka Európában dolgozik. A leépítések már javában zajlanak, 8 ezren már távoztak a vállalattól.

Az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költség a második negyedévben 1,7 milliárd dollárt tett ki. Szintén az egyszeri tételeket növelte a PC-gyártó részleg eladásából befolyt 1,1 milliárd dollár, valamint a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodásból származó 775 millió dollár. Az egyszeri tételek összességében részvényenként 2 centtel növelték a vállalat profitját.

A Nagy Kék bevételének több mint felét adó szolgáltatási részleg, a Global Services forgalma a második negyedévben 6 százalékkal 12 milliárd dollárra emelkedett. A hardverek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor 25 százalékkal 5,6 milliárd dollárra csökkent, bár ennek legfőbb oka a PC-üzletág eladása a Lenovónak. Ezt leszámítva a hardver-eladások 5 százalékkal nőttek.

Erős negyedévet zárt ugyanakkor a szoftveres részleg, a forgalom 10 százalékkal 3,8 milliárd dollárra emelkedett. Az IBM szoftvereleladásai három éve nem nőttek ilyen mértékben, Loughridge szerint főképp a WebSphere, DB2, Tivoli, Rational köztesszoftverek (middleware) fogytak jól, ezek forgalma 11 százalékkal emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!