Specker Balázs

Többezres elbocsátás várható a HP-nál

A Hewlett-Packard több ezer munkahely megszüntetését tervezi a héten. Egyes források szerint akár 150 ezer ember is utcára kerülhet. Ez lesz a cég első nagyszabású leépítése, amelyet Mark Hurd a márciusban kinevezett elnök látott szükségesnek.

A Wall Street Journal értesülései szerint a cég kedden jelenti be a létszámleépítést. A HP vállalati informatikai ága számíthat leginkább a munkahelyeket érintő változásokra, mivel az utóbbi időben több riválissal szemben is alulmaradt - írja a TechWorld. Mark Stahlmam a New York-i Caris & Co. bank elemzője, úgy véli, hogy a vállalati IT szektor mellett, a nemrég beindult televíziós ágazatot, és digitális otthonokkal kapcsolatos részlegét veszélyeztetheti még a leépítés.

Habár a cég képfeldolgozó eszközeiről - nyomtatóktól a fényképezőgépig - ismert igazán, termékkínálata igen széles, melyek közül soknak meglehetősen kiélezett piaci versenyben kell helyt állnia. PC gyártóként a Dellel vív nap, mint nap ádáz csatát, a már említett vállalati IT szektort pedig még mindig az IBM uralja. Miközben ezeken a piacokon a HP-nek egyre növekvő nyomással kell szembe néznie, Hurdnak a tőzsdén is bizonyítania kell, hogy a helyzet magaslatán áll - olvasható a PC Pro oldalán.

A cég a Compaq 2002-es bekebelezése óta hol így, hol úgy teljesít. A Dell 2003-ban elvette a cégtől a világ legnagyobb PC gyártója címet és az IBM-mel együtt megelőzte a HP-t a szerver számítógépek piacán is. A cég profitjának 80%-át termelő nyomtató részleg 2003-ban ugyancsak a Dellel találta szembe magát a piacon. Idén az első negyedév végén a HP részesedése a tintasugaras nyomtatók piacán a 2004-es első negyedévi 47,4 %-ról mintegy 12.4%-ot esett vissza. Dell ugyanakkor megtízszerezte részesedését és így 15.6%-on áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #12
    bocs, a másik: .
  • pemga #11
    Hmm, ha lehet hinni a [url="http://www.sg.hu/cikkek/38245"]másik[/url] hírnek, akkor a 150 000 a teljes cég létszáma :)). Viszont az érdekes, hogy az IBM is darabra ugyanennyit embertől akar megválni. Sőt ők meg is mondták, hogy ezek nagy részét EU-ban tervezik.
  • BlackRose #10
    Még pontosabban 14.500 és nem egyszerre, hanem 1.5 év alatt (6 negyedév).
    Hegyikecske: A HP-nek egésszen pontossan az volt a baja, hogy - Carly Fiorina - előtte a HP ivelt felfelé minden fronton, emlékszem amikor fél éve volt vezérigazgató, és egy IT konferencián néhány ismerősömmel a HP és Carly jött fel... erőssen mondtam én is és még 1-2 közüllünk, hogy ez temetni fogja a céget, mert menedzsment stílusa egyenessen forma nélküli, vezető még álmában sem lehet... és ez így is lett, nem tudom csak a HP miért várt ennyit, hogy kirugja? A Compaq-al való egyesülésnek pedig megvolt az értelme, de sajnos fel kellett volna fogják, hogy két ilyen óriáscég amely ugyanazon a piacon van jelen de teljessen más vállalati kultúra, más vizió és eltérő értékek jellemzőek rájuk, nagyon nehéz és költséges az egyesülésük. Carly populista és rövidtávon járó vezérigazgató volt, politikusnak megfelelne, de egy HP-t csak ennyire tudta vinni, Mark Hurd viszont ennek teljessen az ellenkezője.
  • Hegyikecske #8
    Hehehe, úgy kell nekik a hp alapból szar, és ha nem teljesít akkor megelőzik, ez így helyes...
  • BlackRose #7
    A GE a '80-as évek közepén (vagy inkább elején) több mint 100.000 embert bocsátott el (kb. 430 ezerről 280 ezerre csökkent), mindez mellet a teljesítménye kb. 30% ment felfelé, vagyis Jack Welch egyszerűen a bürokrácia és a nemkompetens emberektől megvállt (Neutron Jack lett a neve, mert azt mondták olyan mint a Neutron bomba, az épületek megmaradnak utánna de az emberek nem), viszont nem ez volt az igazság, a megmaradt embereket maximálissan motiválta és átadta nekik a dolgokat (empowering), teljessen kiírtotta a börokráciát, átszervezte a céget, bevezette a Six Sigma minőségei rendszert és idővel a GE-t visszahozta a 400.000 foglalkoztatott számhoz, de 5 x nagyobb teljesítményhez. A HP-nél is éppen ez a baj, a cég elvesztette az irányt, a nemkompetens emberek fékezik a fejlődést, a cégen belüli bürokrácia meg ezt lehetetlené teszi... Mark Hurd-nak negyon nehéz dolga lesz, de ha csak fele annyira is sikeres lesz mint amilyen Jack Welch volt, akkor a HP-ra fényes jövő vár. Fontos az, hogy megindultak a változások, a változások persze valakinek jók, valakinek rosszak rövidtávon, de a cégnek és persze ez álltal a felhasználóknak is a teljesítményt felemelő reformok, mindenképpen jót jelentenek. Persze itt most a sok utcára került ember... hát ez esetben is ez nem Mark Hurd hibája, hanem az elődöké, Mark-nak más választása sajnos nincs, ha pozitívra akarja fordítani a dolgokat.
  • Ackro #6
    egy kisebb városnyi embert tesznek földönfutóvá ez nem a kompetens/nemkompetensek harca hanem az én vagyok a kurvanagy boss azt nekem kell az a rohadt nyaraló acapulcón meg vagy hat ferrari ezért akár ölök is vezetői felfogás. vagy ha tényleg ennyi nemkompetens dolgozó vakargatta a tökét a HP-nál évek óta a szegény vállalat zsírján élősködve akkor azt a vezetőséget is akik őket alkalmazták minimum vagyonkobzásra ítélném.

    mondtam már, hogy az öltönyös üzletemberektől akik azt képzelik magukról, hogy különbet szarnak bárkinél hupililát hányok? legszívesebben beszecskáznám mindet aztán betrágyáznám velük a holdat terraformálás címszó alatt.
  • fanatic #5
    Ha 150.000 emberrel kevesebben is boldogul a HP, akkor az a sok ember eddig minek dolgozott ott???

    A kirúgások aránya: 1000 munkás, 149.000 főnök!!!
  • Power #4
    Szerintem pedig tovább folyik a HP lecsúszása. Egyszerűen túl sok vasat tart a tűzben és ez ma már nem megy, fókuszálni kellene.
    "150 ezer ember is utcára kerülhet"
    kb. összesen vannak ennyien. Ki szervezi a céget? :)
  • BlackRose #3
    Laci73:
    Nem a termelőmunkásokra gondoltam, hanem a Sales, Marketing, Operations, Engineering, Management stb. és a valószinüleg elég nagy bürokráciára (mert a Compaq-al való nem a legsikeresebb egyesülés nagy bürokráciát hozott létre), a termelőmunkások száma már a minimumon van nem hiszem, hogy itt nagy leépítéssel kellene számolni. A jó meg rossz munkaerő alatt nem azt értettem amit te mondasz, hanem a szó egyszerű jelentését (kompetens, nemkompetens) a Jack Welch féle menedzment az utobbiaktól való maradéktalan vállást értelmezi, a HP-ben meg van bőven mindkét fajtából...