Gyurkity Péter

Új tagokkal bővül a GeForce család

Bár hivatalos információ még nem jelent meg, az internetre kiszivárgott legfrissebb Nvidia meghajtók alapján több mint valószínű, hogy hamarosan új, szerényebb teljesítményű tagokkal bővül a GeForce 7 sorozat.

A pletyka alapját az Nvidia ForceWare meghajtók 80.40-es verziója képezi, amely június utolsó napjaiban szivárgott ki a vállalattól. A 3DChipset oldalán található szoftvercsomag ugyanis több olyan grafikus chipet és kártyát is támogat, amelyek bemutatkozásáról hivatalos információ még nem elérhető, és létezésük egyedül a meghajtóban talált információk alapján valószínűsíthető.

A legfontosabb ezek közül kétségkívül a G72, illetve az NV48 jelzésű chip támogatása, hiszen ezekről eddig legfeljebb említés szintjén hallottunk. Az orosz X-bit Labs úgy véli, hogy a G72 az új GeForce 7 család második tagja, míg az NV48 az előző széria egy vadonatúj változata, amely a jelek szerint végül mégis kereskedelmi forgalomba kerül.

Emlékezhetünk, hogy az NV48 megjelenéséről már tavaly szó esett, és bár december elején úgy tűnt, hogy az Nvidia - az NV50 kifejlesztésével együtt - törli a projektet. Közvetlenül az ünnepek előtt mégis a program folytatásáról érkezett hír, hivatalos információ azonban azóta sem jelent meg, így legfeljebb csak találgathatunk.


Szakértők szerint a G72 egy, a 7800 kártyáknál valamivel gyengébb teljesítményű és olcsóbb megoldást takar, tehát vagy a középkategóriás, vagy belépő szintű termékek piacát hivatott kibővíteni. Az NV48 szerepkörét illetően még ennél is nagyobb a bizonytalanság, de érdemes felidéznünk, hogy a tavalyi hírekben a jelenleg kapható GeForce 6800 Ultra kártyák utódjáról esett szó, amely elődjéhez képest némileg magasabb órajelen működne. A meghajtócsomag felsorolásában azonban ilyen kártyát nem találunk, annál inkább középkategóriás (GeForce 6600 LE), illetve integrált (C51 IGP) megoldásokat, valamint a G70GL jelzésű chipet, amely elnevezése alapján szintén a legújabb széria tagja.

Az egyedüli kivételt a Quadro FX 4500 jelenti, hiszen már a Quadro FX 4000 is a GeForce 6800 Ultra grafikus processzorra épült, így valószínűsíthető, hogy a profiknak szánt sorozat legújabb példányánál is a teljesítményt tartják majd szem előtt. Hivatalos bejelentés azonban továbbra sincs, és mindössze az új kártyák jelzése tekinthető biztosnak.

Mindeközben a GeForce 7800 GTX kártyák gyors ütemben terjednek, és egyre több online és offline kereskedés kínálatában jelennek meg. Persze itthon a legkevésbé sem lehet hasonló ütemről beszélni: az Nvidia zászlóshajója egy-egy nagykereskedésben már hozzáférhető, de a legtöbb hardverboltban hiába keresnénk a terméket. A hiány azonban nagy valószínűséggel nem érint sokakat érzékenyen: a kereslet fellendülésére még jó ideig várnunk kell, és a magyar fizetések mellett a kártya legalább egy-másfél évig nem tartozik majd a népszerű cikkek közé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mafioso #13
    Hátja, de olyan 120.000 kürül vanak!
  • gordonmail #12
    faszom, nemhogy ingyen osztogatnák a kártyákat :ÐÐ
  • dez #11
    Nem tudom, mi lesz az NV48, de a 6600 és a 6200 között érzek némi űrt... (További adalék, hogy miközben a 6600 nem igazán olcsó, a 6200 nem tud HD videogyorsítást, csak SD, így aki HD videózásra akarja használni a gépét [nem csúcs-procival], de nem sokat játszik, mégis kénytelen [lenne] 6600-ast venni.)

    6800-ból viszont nem érdemes gyorsabbat kiadni: a 7-es sorozat kisebb vonalvastagságot használ (így kevesebbet fogyaszt és magasabb órajelet bír), így sokkal érdemesebb abból kiadni egy a 7800GTX-nél kevesebb pipe-ot tartalmazót(/engedélyezőt) magasabb órajelen, legalábbis ami a felső kategóriát illeti.
  • dez #10
    Az ATI is csak gyártási problémák miatt késik a saját hasonló kártyájával.
  • Yv@n #9
    Ez egy lineage2 ember varázslónő modell.
  • GABOR16 #8
    Ez az új Nv-s referencialeány?
  • Mice #7
    valszeg hosszú ideig menne egy ilyen cég vezetése neked...
  • concrete #6
    mhhh, ELSA!
  • grebber #5
    6800-as mennyivel jobb mint egy 6600GT??

    Felére nem fog menni a 6800-ára már most 85-ért kapsz.
  • grebber #4
    Neked miért baj ez?