CW Számítástechnika

Minden negyedik szerverben Opteron van

A négyprocesszoros szerverek szegmensében a vállalat részesedése egyetlen negyedév leforgása alatt 34 százalékkal növekedett - derül ki az IDC adataiból.

A legnagyobb szervergyártók a Dell kivételével mind forgalmaznak Opteron-alapú kiszolgálókat, ma már több mint 25 különféle konfiguráció kapható. Az AMD várakozásai szerint idén az eladott Opteronok száma 200 százalékkal növekedik. Az IDC piackutató vállalat adatai szerint az első negyedévben az Egyesült Államokban értékesített négyprocesszoros szerverek 27,8 százaléka AMD Opteronra épült, ami jelentős fegyvertény a második számú processzorgyártó számára. A legnagyobb szervergyártók a Dell kivételével mind forgalmaznak Opteron-alapú kiszolgálókat.

"Mind az eladott konfigurációk száma, mind pedig az elérhető rendszerek száma folyamatosan növekedik" - kommentálta a hírt Henri Richard, az AMD értékesítési vezetője. A kétprocesszoros szerverek szegmensére vonatkozó adatokat nem hozta nyilvánosságra a gyártó, piaci elemzők szerint ebben a szegmensben szinte egyeduralkodó az Intel Xeon.


Az AMD szerint az Opteron sikerének kulcsa, hogy kisebb energiafogyasztás és hőleadás mellett nagyobb számítási teljesítményt nyújt mint a rivális processzorok. Az AMD szervercprocesszora jelentős támogatást kap a szervergyártók részéről, egyre több vállalat veszi fel őket a kínálatába. Ma már több mint 25 különféle Opteron-alapú szerver érhető el az amerikai piacon. A vállalat várakozásai szerint idén az eladott Opteronok száma 200 százalékkal növekedik.

Az AMD nagy várakozásokat fűz az idén tavasszal bemutatott kétmagos Opteronokhoz. A vállalat állítása szerint az architektúrát már kezdetektől fogva úgy tervezték meg, hogy egyszerűen lehessen a processzorokat kétmagossá alakítani. A kétmagos Opterontól nemcsak az AMD, hanem a szervergyártó partnerei is sokat várnak, mind a Sun, mind a HP, mind pedig az IBM úgy véli, hogy a most megjelent chipek nagyban fellendítik az Opteron-alapú rendszerek iránti keresletet.

A kétmagos AMD chipek sebességben jelentősen felülmúlják az Intel Xeonokat, szakértők szerint ez egészen addig így is marad, míg az Intel be nem mutatja saját kétmagos szerverprocesszorait. Ez legkorábban 2006 első negyedévében várható. A HP mérései szerint a kétmagos chipek jelentős teljesítménynövekedést hoznak, a ProLiant DL585 például 2,2 GHz-es, kétmagos Opteronokkal szerelve 75 százalékkal gyorsabban futtatja az SAP vállalatirányítási alkalmazást, mint a 2,6 GHz-es egymagos Opteronok köré épített korábbi változat.

A Sun szerint a kétmagos Opteronokra épülő új V40z szerverének teljesítménye akkora, mint egy nyolcprocesszoros Xeon-alapú konfigurációé, miközben kevesebb mint fele annyit fogyaszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nenad #1
    dell megszivta a "huseget"